Nieuws voor adviseurs

Langere looptijd voor hypotheek met consumptief doel

22 november 2021

Vanaf 22 november kan je een hypotheek met een consumptief bestedingsdoel adviseren met een maximale looptijd van 30 jaar. Dat was maximaal 15 jaar, met uitzondering van onroerend goed. De nieuwe acceptatieregels en alle details vind je in de Kredietgids.

 

Een klant mag zijn hypotheek of een deel ervan voor consumptieve doelen afsluiten, zoals voor een boot, reis of studie van de kinderen. Wel zijn er voorwaarden:

  • Het bestedingsdoel moet duidelijk zijn. Je noteert dit in het vrije tekstveld.
  • Bij een langere looptijd dan de richtlijnen is de looptijd maximaal 30 jaar. De richtlijnen vind je in de Kredietgids (inloggen nodig).
  • In je adviesrapport leg je vast of de looptijd van de lening én het product passen bij het bestedingsdoel.
  • Is de totale lening meer dan 50% van de woningwaarde? Dan mag maximaal 50% aflossingsvrij zijn. Het overige deel moet annuïtair zijn. Dat kan nu in 1 keer geregeld worden.

Tip! Vergeet niet om het bestedingsdoel in het vrije tekstveld bij de aanvraag te vermelden. Dan kunnen wij de aanvraag snel afhandelen.

 

Neem de totale kosten mee in je advies
Voor onze klanten vinden we het belangrijk dat ze de totale kosten, de aflosvorm en de looptijd van de lening weten. En dat ze zich realiseren dat een eventuele langere looptijd dan de richtlijn, onder aan de streep meer kost. Laat bijvoorbeeld de totale kosten zien van een annuïtaire hypotheek met een looptijd van 10 jaar, naast de kosten van een aflossingsvrije hypotheek met een looptijd van 30 jaar.