Hypotheekadvies

Hypotheek afsluiten zonder advies
MoneYou biedt de mogelijkheid om je hypotheek zonder advies van een hypotheekadviseur zelf te regelen. Doe dit alleen als je er zeker van bent dat je genoeg kennis van zaken hebt en zelf kan bepalen welke hypotheek het beste bij jouw (toekomstige) financiële situatie aansluit. Twijfel je of je wel voldoende kennis hebt om zelf een hypotheek af te sluiten? Schakel dan een hypotheekadviseur in.

Heb je voldoende hypotheekkennis?
Wil je weten hoeveel kennis je van hypotheken hebt? Dan kun je dit testen op www.weetwatjeweet.nl. Als je het lastig vindt om de test in te vullen, vraag dan advies een hypotheekadviseur.

Wat moet je weten en regelen?
Sluit je een hypotheek af zonder advies? Dan betekent dit dat je zelf:

 • Voldoende kennis hebt van hypotheken en van het afsluitproces;
 • verantwoordelijk bent voor de keuze van de hypotheekvorm en de rentevastperiode;
 • moet zorgen dat de maandbedrag past binnen je budget;
 • rekening moet houden of je bij onvoorziene omstandigheden, zoals arbeidsongeschiktheid of werkloosheid het maandbedrag nog steeds kunt dragen. En hoe je deze risico's kunt beperken;
 • moet zorgen dat MoneYou op tijd over de juiste, geldige documenten beschikt om de hypotheekaanvraag goed te keuren;
 • moet zorgen dat de hypotheekakte op tijd passeert bij de notaris.
Bekijk het stappenplan

internet hypotheek

Waarom advies?

Een hypotheek afsluiten betekent dat je voor een lange tijd een financiële verplichting aangaat. Daarom is het belangrijk dat je je goed laat adviseren wat de meest geschikte hypotheek voor je is.

Hypotheekadvies
Wat is de toegevoegde waarde van de hypotheekadviseur? De hypotheekadviseur bespreekt tijdens een adviesgesprek verschillende onderwerpen met je, zoals:

 • wat je maximaal kunt en wilt lenen;
 • hoe, hoeveel en wanneer je wilt terugbetalen;
 • welke financiële risico's je kunt en wilt lopen en hoe je deze kunt beperken;
 • uitleg over de verschillende hypotheekvormen en advies over welke hypotheekvorm het beste bij je situatie past;
 • fiscale aspecten, zoals de bijleenregeling en hypotheekrenteaftrek;
 • eventuele andere financiële verplichten die je hebt;
 • hoe je je eigen vermogen optimaal kunt besteden voor de aankoop van een woning;
 • Of je bij gebeurtenissen als gezinsuitbreiding of het overlijden van je partner nog in staat bent je hypotheeklast te betalen.

Bereid je goed voor
Voordat je een adviesgesprek ingaat, is het verstandig je goed voor te bereiden. De checklists van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kunnen je hierbij helpen.

internet hypotheek

Advies regelen

Als je bij MoneYou een hypotheek afsluit, dan kun je zelf bepalen door welke hypotheekadviseur je je laat adviseren. Je kunt als volgt te werk gaan bij het kiezen van een betrouwbare hypotheekadviseur:

Stap 1: Kies een adviseur
In Nederland werken ruim duizend onafhankelijke hypotheekadviseurs. Onafhankelijk wil zeggen dat ze niet verbonden zijn aan een bank, maar dat ze hypotheken van meerdere banken aanbieden. Zij richten zich vooral op het geven van advies. Nadat je advies hebt gekregen, kun je daarna zelf bij MoneYou een hypotheekofferte aanvragen. Op Independer kun je een goede hypotheekadviseur bij jou in de buurt vinden.

Stap 2: Controleer de hypotheekadviseur
Om financieel advies te geven, heeft een erkend hypotheekadviseur een vergunning van de AFM nodig. Op de website van de AFM kun je dit controleren. Hier vind je ook een waarschuwingslijst met organisaties en personen die zich niet aan de regels houden.

Stap 3: Bepaal vooraf de prijs voor het advies
Hypotheekadvies is nooit gratis. Een hypotheekadviseur is verplicht je na het eerste oriƫntatiegesprek te vertellen hoe je hem kunt betalen voor het advies.

Vraag direct een offerte aan

internet hypotheek

internet hypotheek

Lees ook het stappenplan, zodat je weet wat er komt kijken bij het afsluiten van een MoneYou Internet Hypotheek