Tussentijds je tariefklasse aanpassen

Is de waarde van je woning gestegen? Of is je hypotheekschuld verlaagd? Dat kan gunstige gevolgen hebben voor de rente die je betaalt. Vraag Moneyou dan om het rentepercentage aan te passen.

Hoe werkt een rentepercentage?

Bij een hypotheek wordt de rente mede bepaald door de hoogte van de lening in verhouding tot de waarde van de woning. Door een waardestijging van je woning of een (maandelijkse) aflossing op je hypotheek kan de verhouding tussen de lening en de waarde van je woning veranderd zijn. Als dat het geval is, kun je misschien je rentepercentage laten verlagen als de hypotheek in een lagere tariefklasse valt.

De tariefklasse is afhankelijk van het moment dat je rentevaste periode is ingegaan. Moneyou kan de tariefklassen altijd aanpassen. Dit geldt overigens niet voor een lening met Nationale Hypotheek Garantie. Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie geldt altijd het NHG-tarief. Bekijk de huidige tariefklassen.

 

Hoe werkt het aanpassen van de tariefklasse?

Het aanpassen van de rente gebeurt niet automatisch. Is de verhouding tussen de waarde van je woning en de uitstaande hypotheekschuld veranderd? Dan kun je Moneyou vragen om het rentepercentage voor je hypotheek aan te passen. Wat heb je daarvoor nodig?

  • De meest recente WOZ-beschikking, of
  • een gevalideerd taxatierapport (niet ouder dan 6 maanden)

Aanvragen tariefklasse aanpassen

Wil je je rente aanpassen? Stuur dan een e-mail naar hypotheken@moneyou.nl met de vraag om de rente te veranderen. Voeg daarbij bovengenoemd WOZ-rapport of taxatierapport. Wij beoordelen vervolgens je verzoek. Na de beoordeling ontvang je van ons een e-mail met daarin de nieuwe rente en datum waarop die ingaat. Ook als de rente niet wijzigt, ontvang je daarover van ons bericht.

Voorbeeld

In 2017 heb je een woning gekocht voor € 200.000. Je hebt daarvoor een hypotheek afgesloten voor € 185.000 zonder Nationale Hypotheek Garantie. Dat is een hypotheek van 92,5% van de waarde van de woning. De hypotheek valt daardoor in tariefklasse t/m 95%. Inmiddels heb je je hypotheek verlaagd tot € 160.000. Als de waarde nog steeds € 200.000 is, is je hypotheek nu 80% van de waarde van de woning. Je kunt ons vragen om je rentetarief aan te passen naar het tarief van tariefklasse voor een hypotheek t/m 85% van de waarde van de woning.