Zelf een hypotheek afsluiten? Zo doe je dat.

Zelf je hypotheek afsluiten

Stel zelf je hypotheek samen en bespaar op advieskosten

Zonder adviseur je hypotheek afsluiten betekent dat je alles zelf regelt: van advies tot notaris. Zo kun je kosten besparen. Omdat je bij Moneyou de hypotheek online afsluit profiteer je van een scherpe rente. Zelf je hypotheek afsluiten is geschikt voor mensen die op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Bekijk dus goed welke hypotheek bij je past.

 

Seperator

 

Zo sluit je zelf je hypotheek af

Checklist

Stap 1
Breng eerst je financiële situatie in kaart. Kijk niet alleen naar je huidige inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden maar ook naar je toekomstverwachtingen. Vraag je daarbij af of je je wilt verzekeren tegen risico’s zoals arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.
lijn
Stap 2
Bepaal hoeveel je wilt lenen en stel je hypotheek samen. Bij het samenstellen kies je de looptijd van je hypotheek, hoe je de lening terugbetaalt en hoe lang je de rente vastzet.
lijn
 
Stap 3
Vraag online je hypotheek aan en stuur de benodigde documenten op. Als alles in orde is, is de hypotheek geregeld en kun je naar de notaris.

Hypotheek aanvragen

 

Seperator

 

Welke kosten bespaar je?

Als je zelf je hypotheek afsluit kun je flink besparen op bemiddelings- en advieskosten, maar wat zijn deze kosten precies? Voor een gemiddeld hypotheekadvies betaal je al gauw tussen de € 1.500 en € 3.000 (bron: www.eigenhuis.nl). Het exacte bedrag is natuurlijk afhankelijk van wat de adviseur allemaal voor je regelt. Bij Moneyou betaal je slechts € 325,- afsluitkosten en geen bemiddelings- of advieskosten. Zo houd je een leuk bedrag over.

Meer over kosten

 

Seperator

 

Checklist zelf je hypotheek afsluiten

Welke beslissingen neem je zelf bij het afsluiten van een doe-het-zelf-hypotheek?
Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij:

 • Welke hypotheekvorm kies je?

  Er zijn drie verschillende hypotheekvormen: lineair, annuïtair en aflossingsvrij. Het verschil tussen deze drie is de wijze waarop je de hypotheek terugbetaalt. De hypotheekvorm bepaalt voor een deel de hoogte van je maandlast en of je met restschuld blijft zitten. Bij Moneyou kun je kiezen uit annuïtair en aflossingsvrij.

  Lees ook 'Hoe kies ik mijn hypotheekvorm?'

 • Kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG?

  NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en biedt een vangnet voor het geval je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. NHG geeft dus extra zekerheid voor jou en voor de hypotheekverstrekker. Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG moet je aan enkele voorwaarden voldoen.

  Lees ook ‘Wat is NHG precies?’

 • Hoe lang zet je de rente vast?

  Wanneer je kiest voor een vaste rente zet je de rente voor een bepaalde tijd vast, bijvoorbeeld voor vijf of tien jaar. Deze periode wordt de rentevaste periode genoemd. Een vaste rente geeft veel zekerheid want je rentepercentage blijft gedurende deze periode hetzelfde. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Een nadeel is dat je, in ruil voor deze zekerheid, vaak een hogere rente betaalt.

  Lees ook ‘Hoe lang moet ik de hypotheekrente vastzetten?

 • Welke looptijd kies je?
  Je bepaalt zelf hoe lang de hypotheek loopt, bijvoorbeeld 20 of 30 jaar. Bij een annuïtaire of lineaire hypotheek heeft de looptijd invloed op de maandlasten. Kies je een kortere looptijd dan moet de hypotheek eerder worden afgelost en betaal je meer per maand.
 • Heb ik een overbruggingslening nodig?
  Je wilt een nieuw huis kopen en hiervoor heb je de overwaarde uit de verkoop van je huidige woning nodig, maar deze heb je nog niet verkocht. Je kunt het bedrag aan overwaarde dan tijdelijk lenen van de bank zodat je alvast het nieuwe huis kunt kopen. Dit noem je een overbruggingslening.
 • Wil je de verbouwing meefinancieren?

  Een nieuwe woning wil je natuurlijk inrichten zoals jij dat wilt. Soms is een verbouwing dan onvermijdelijk. Als je de verbouwing niet uit eigen middelen kunt betalen, is het meestal mogelijk dit bedrag mee te financieren via een bouwdepot.

  Lees meer over een bouwdepot bij Moneyou.

 • Welke aanvullende verzekeringen heb ik nodig?
  Niemand wil erover nadenken maar als jij of je partner overlijdt, arbeidsongeschikt of werkloos raakt, kan dat gevolgen hebben voor het betalen van de hypotheek. Om je in te dekken tegen de risico’s kun je verschillende verzekeringen afsluiten. Ga na of je dit belangrijk vindt en of het voor jou interessant is.

 

Seperator

 

Kennis- & ervaringstoets

Als je zelf je hypotheek afsluit is het van belang dat je op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden, regels en risico’s. Daarnaast moet je goed inzicht hebben in je persoonlijke en financiële situatie. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuzes kunt maken doe je altijd eerst de Kennis- & ervaringstoets. In 15 meerkeuzevragen komen alle aspecten van het afsluiten van een hypotheek aan bod en als je voldoende scoort is het voor jou wellicht interessant om zelf je hypotheek af te sluiten.

 

 

Doe onze handige oefentoets

Online aanvragen en afsluiten

Als je weet hoe je de hypotheek wilt samenstellen kun je online de Moneyou hypotheek aanvragen. Na de aanvraag stuur je ons de benodigde documenten toe, zoals een recente salarisstrook, kopie van je identiteitsbewijs en een werkgeversverklaring. Als alle documenten in orde zijn, is je hypotheek geregeld en kun je een afspraak maken met de notaris.

 

 

 

Meer informatie over de Moneyou hypotheek

 

Seperator

 

Zelf je hypotheek afsluiten

Execution only

Een hypotheek die je zelf afsluit wordt Execution only genoemd. Je maakt dan geen gebruik van advies of bemiddeling maar stelt zelf de hypotheek samen en sluit deze af. Omdat je alles zelf doet, ben je vaak voordeliger uit. Aanbieders van Execution Only hypotheken rekenen doorgaans wel kosten voor het afsluiten van de hypotheek. Bij Moneyou betaal je eenmalig € 325,-.

Afsluiten met adviseur

Wil je toch je hypotheek samen met een adviseur afsluiten dan is dat geen probleem. Je kunt de Moneyou Hypotheek onder andere afsluiten via de Hypotheekshop, Hypotheker of Hypotheek24. Bereid je goed voor op het gesprek. Op de website van de Autoriteit Financiële Markten vind je een handige checklist die je daarbij kan helpen.

 

Seperator

 

Gerard Moneyou  2 maart 2018

Hypotheek aanvraag verloopt in alle fases correct.
Alle stappen zijn zeer duidelijk en worden vlot afgehandeld. In mijn geval was er een computer storing bij de start van het traject. Dit is snel en praktisch opgelost door de bankmedewerker. De telefonische bereikbaarheid is goed, je wordt snel geholpen. Geen minpunten geconstateerd, alles is verlopen zoals het hoort. Ik ben dus zeer tevreden.

G.Dijkstra Moneyou 4 maart 2018

Hypotheek zelf geregeld, z.g. executiononly, was niet ingewikkeld en is geheel online afgehandeld, aanrader scheelt enorm veel afsluitkosten, je moet wel een test doen om te bepalen of je weet waar je mee bezig bent.


Meer reviews

Annuïteitenhypotheek Moneyou scoort hoogst mogelijke score


Rente over je saldo

100% online

Dus altijd een scherpe rente

Gratis

Je doet het zelf

Geen advieskosten

Ervaren aanbieder

Actief sinds 2001

Overizcht Moneyou

Track & Trace

Volg je aanvraag online


Sluiten

Inloggen