435 reviews

Moneyou Hypotheek

Zelf je hypotheek afsluiten

Zonder adviseur je hypotheek afsluiten betekent dat je alles zelf regelt: van advies tot notaris. Zo kun je kosten besparen. Ook profiteer je van een scherpe rente. Zelf je hypotheek afsluiten is geschikt voor mensen die op de hoogte zijn van de mogelijkheden, regels en risico's. Bekijk dus goed welke hypotheek bij je past.

Waarom een hypotheek bij Moneyou?

Moneyou

100% online

Dus altijd een scherpe rente

Gratis

Je doet het zelf

Geen advieskosten

Ervaren aanbieder

Actief sinds 2001

Checklist zelf je hypotheek afsluiten

Welke beslissingen neem je zelf bij het afsluiten van een doe-het-zelf-hypotheek? Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en biedt een vangnet voor het geval je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. NHG geeft dus extra zekerheid voor jou en voor de hypotheekverstrekker. Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG moet je aan enkele voorwaarden voldoen.

Lees ook 'Wat is NHG precies?'

Welke hypotheekvorm kies je?

Er zijn tegenwoordig 3 verschillende hypotheekvormen: lineair, annuïtair en aflossingsvrij. Het verschil tussen deze 3 is de wijze waarop je de hypotheek terugbetaalt. De hypotheekvorm bepaalt voor een deel de hoogte van je maandlast en of je met restschuld blijft zitten. Bij Moneyou kun je kiezen uit annuïtair en aflossingsvrij.

Lees ook 'Hoe kies ik mijn hypotheekvorm?'


Hoe lang zet je de rente vast?

Wanneer je kiest voor een vaste rente zet je de rente voor een bepaalde tijd vast, bijvoorbeeld voor 5 of 10 jaar. Deze periode wordt de rentevaste periode genoemd. Een vaste rente geeft veel zekerheid want je rentepercentage blijft gedurende deze periode hetzelfde. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Een nadeel is dat je, in ruil voor deze zekerheid, vaak een hogere rente betaalt.

Lees ook 'Hoe lang moet ik de hypotheekrente vastzetten?'
Welke looptijd kies je?

Je bepaalt zelf hoe lang de hypotheek loopt, bijvoorbeeld 20 of 30 jaar. Bij een annuïtaire hypotheek heeft de looptijd invloed op de maandlasten. Kies je een kortere looptijd dan moet de hypotheek eerder worden afgelost en betaal je meer per maand.


Wil je een verbouwing meefinancieren?

Een nieuwe woning wil je natuurlijk inrichten zoals jij dat wilt. Soms is een verbouwing onvermijdelijk om de woning naar jouw wensen te maken. Als je de verbouwing niet uit eigen middelen kunt betalen, is het meestal mogelijk dit bedrag mee te financieren via een bouwdepot.

Lees meer over een bouwdepot bij Moneyou.


Heb ik een overbruggingslening nodig?

Je wilt een nieuw huis kopen en hiervoor heb je de overwaarde uit de verkoop van je huidige woning nodig, maar deze heb je nog niet verkocht. Je kunt het bedrag aan overwaarde dan tijdelijk lenen van de bank zodat je alvast het nieuwe huis kunt kopen. Dit noem je een overbruggingslening.


Welke aanvullende verzekeringen heb ik nodig?

Niemand wil erover nadenken maar als jij of je partner overlijdt, arbeidsongeschikt of werkloos raakt, kan dat gevolgen hebben voor het betalen van de hypotheek. Om je in te dekken tegen de risico’s kun je verschillende verzekeringen afsluiten. Ga na of je dit belangrijk vindt en of het voor jou interessant is.


Zo sluit je zelf je hypotheek af

Checklist

  • Breng eerst je financiële situatie in kaart. Kijk niet alleen naar je huidige inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden maar ook naar je toekomstverwachtingen. Vraag je daarbij af of je je wilt verzekeren tegen risico’s zoals arbeidsongeschiktheid, overlijden en werkloosheid.

  • Bepaal hoeveel je wilt lenen en stel je hypotheek samen. Bij het samenstellen kies je de looptijd van je hypotheek, hoe je de lening terugbetaalt en hoe lang je de rente vastzet.

  • Vraag online je hypotheek aan en stuur de benodigde documenten op. Als alles in orde is, is de hypotheek geregeld en kun je naar de notaris.

Hypotheek aanvragen

Welke kosten bespaar je?

Als je zelf je hypotheek afsluit kun je flink besparen op bemiddelings- en advieskosten, maar wat zijn deze kosten precies? Voor een gemiddeld hypotheekadvies betaal je volgens Vereniging Eigen Huis al gauw tussen de € 1.500 en € 3.000. Het exacte bedrag is natuurlijk afhankelijk van wat de adviseur allemaal voor je regelt. Bij Moneyou betaal je slechts € 325 afsluitkosten en geen bemiddelings- of advieskosten. Zo houd je een leuk bedrag over.

Kennis- & ervaringstoets

Als je zelf je hypotheek afsluit is het van belang dat je op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden, regels en risico’s. Daarnaast moet je goed inzicht hebben in je persoonlijke en financiële situatie. Om er zeker van te zijn dat je voldoende kennis en inzicht hebt doe je altijd eerst de Kennis- & ervaringstoets. In 15 meerkeuzevragen komen alle aspecten van het afsluiten van een hypotheek aan bod en als je voldoende scoort is het voor jou wellicht interessant om zelf je hypotheek af te sluiten.

Afsluiten met adviseur

Wil je toch je hypotheek samen met een adviseur afsluiten dan is dat geen probleem. Je kunt de Moneyou Hypotheek onder andere afsluiten via Independer of Hypotheek24. Bereid je goed voor op het gesprek. Op de website van de Autoriteit Financiële Markten vind je een handige checklist die je daarbij kan helpen.

Execution only

Een hypotheek die je zelf afsluit wordt Execution only genoemd. Je maakt dan geen gebruik van advies of bemiddeling maar stelt zelf de hypotheek samen en sluit deze af. Omdat je alles zelf doet, ben je vaak voordeliger uit. Aanbieders van Execution Only hypotheken rekenen doorgaans wel kosten voor het afsluiten van de hypotheek. Bij Moneyou betaal je eenmalig € 325.

Online aanvragen en afsluiten

Als je weet hoe je de hypotheek wilt samenstellen kun je online de Moneyou hypotheek aanvragen. Na de aanvraag stuur je ons de benodigde documenten toe, zoals een recente salarisstrook, kopie van je identiteitsbewijs en een werkgeversverklaring. Als alle documenten in orde zijn, is je hypotheek geregeld en kun je een afspraak maken met de notaris.