Boeteberekening berekenen

Overweeg je je hypotheek bij Moneyou terug te betalen of over te sluiten naar een andere aanbieder? Of wil je de rentevastperiode van je hypotheek wijzigen? Dan betaal je in sommige gevallen een boete. Bij Moneyou betaal je  sinds 1 april 2013 alleen een boete als je rentepercentage hoger is dan de actuele rente over de resterende looptijd van je rentevastperiode.

Hoe berekent Moneyou een eventuele boete?
Voor de boeteberekening vergelijken wij je huidige rentepercentage met een vergelijkingsrente. Deze vergelijkingsrente is de actuele rente die geldt voor een rentevastperiode die gelijk is aan de resterende rentevastperiode van het leningdeel dat je terugbetaalt.

Als er Moneyou geen rentevastperiode aanbiedt die gelijk is aan de resterende rentevastperiode van je hypotheek, dan berekenen we de vergelijkingsrente door van die twee een gewogen gemiddelde te nemen. We kijken dan naar een eerstvolgende kortere en een langere rentevastperiode die Moneyou op dat moment aanbiedt.

Fictief rekenvoorbeeld
Stel, je hebt een rentevastperiode van 120 maanden (10 jaar). Het rentepercentage dat je betaalt is 5,4%. Je wilt terugbetalen op 1 juli 2013. De resterende rentevastperiode is op dat moment 66 maanden. Deze rentevastperiode biedt Moneyou niet aan. Wel bieden we de volgende rentevastperiodes met bijbehorende rentes aan:

Rentevastperiode 60 maanden ( 5 jaar) 66 maanden 120 maanden ( 10 jaar)
Rentepercentage 3,85% te berekenen 5.05%

We bereken de vergelijkingsrente dan als volgt:

  • We kijken eerst naar het verschil tussen de rentevastperiodes die Moneyou wél aanbiedt. Dat is 60 maanden (120 -60).
  • Vervolgens bekijken we het verschil tussen de rentepercentages die bij deze rentevastperiodes horen. Dit is: 5,05% - 3,85% = 1,2%. Dit betekent dat er voor elke maand komt 1,2/60 = 0,02% aan rente bijkomt.
  • Om van 60 maanden naar 66 maanden te komen, moeten er 6 maanden bij opgeteld worden. Bij het rentepercentage van 60 maanden (3,85%) moet dan 6 x 0,02% worden opgeteld. Voor 66 maanden is het rentepercentage dan: 3,85% + (6 x 0,02%) = 3,97%.

De boete die je moet betalen, wordt berekend over het bedrag dat je wilt terugbetalen aan Moneyou. Van dit bedrag wordt eerst het vrijgestelde bedrag afgetrokken. Dit is maximaal 10% van het oorspronkelijke bedrag van ieder leningdeel in een kalenderjaar.

De boete voor het terugbetalen van de gehele lening voor het einde van de looptijd is de contante waarde van het verschil tussen:

  • Het totale bedrag dat je aan rente en aan aflossing zou hebben betaald gedurende de resterende rentevastperiode op basis van je huidige rente.
  • Het totale bedrag dat je aan rente en aan aflossing zou hebben betaald gedurende de resterende rentevastperiode op basis van de rente voor volledig gelijke leningdelen zoals die geldt 14 kalenderdagen voordat je je lening terugbetaalt.
Bekijk de rentetarieven

Kunnen we je helpen?

ABN AMRO

 

Sluiten

Inloggen