PSD2: meer innovatie en betaalgemak

Blijf zelf in control!

 • Een grotere keuze uit financiële diensten
 • Meer betaalgemak
 • Meer technische innovatie

PSD2: wat is dat?

Het klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. PSD2 (Payment Services Directive) is een Europese betaalrichtlijn. De richtlijn zorgt voor meer technische innovatie, meer keuze uit financiële diensten en geeft mogelijkheden om gemakkelijker online te betalen. Je hebt hier als Moneyou Go klant vooral voordeel van: denk aan een kasboek met al je inkomsten en uitgaven, of een overzicht van al je betaalrekeningen van verschillende banken in één app. Hoe handig is dat!

Je bent en blijft in control

In de PSD2 richtlijn staat dat je bedrijven met een PSD2 vergunning (de zogenaamde derde partijen) toegang kunt geven tot je betaalrekening. Zij kunnen dan bijvoorbeeld een betaling starten, je rekeninginformatie ophalen, of checken of je voldoende saldo hebt voor een transactie. Deze derde partijen moeten de juiste vergunning van De Nederlandse Bank of een vergunning van een andere Europese toezichthouder hebben. Of een bedrijf de juiste vergunning heeft, checken wij bij elke aanvraag. 

Niets moet: je bepaalt altijd helemaal zelf wie je toegang geeft tot de informatie van je betaalrekening. Je kunt je toestemming altijd weer zonder problemen intrekken: je bent en blijft in control!

Screenshot van het inlogscherm voor de app geopend wordt

Wat is het doel van PSD2?

PSD2 heeft meerdere doelen, waaronder:

 • Jou als consument beter beschermen
 • Online betalen veiliger maken
 • Zorgen voor meer concurrentie in de Europese betaalmarkt
 • Bijdragen aan één Europese betaalmarkt

Wat verandert er voor mij?

Als je dat niet wil, verandert er helemaal niets. Als Moneyou Go klant blijf je betalen zoals je gewend bent, zoals (contactloos) betalen met je betaalpas, of met contant geld uit een geldautomaat. De manier waarop je overboekingen en iDEAL-betalingen via de Moneyou Go app doet blijft gewoon hetzelfde. 

Waarvoor kun je toestemming geven?

Moneyou Go

Rekeninginformatiedienst

Geef een derde partij toestemming om informatie over je rekening in te zien en deze bijvoorbeeld te gebruiken in een online huishoudboekje.
Wallet

Betalingsinitiatiedienst

Geef een derde partij toestemming om een betaling te starten aan bijvoorbeeld een webshop. Een alternatief voor iDEAL-, creditcard- of Paypalbetalingen.

Overzicht over je financien bij Moneyou

Bevestiging van de beschikbaarheid van financiële middelen

Geef een derde partij toestemming om te checken of er voldoende saldo op je rekening staat om een bepaalde transactie te kunnen doen.

Veelgestelde vragen over PSD2

Wat is PSD2?

PSD2 staat voor Payment Service Directive 2. PSD2 is een Europese betaalrichtlijn die onder meer de digitale toegang tot je betaalrekening door derde partijen (bijvoorbeeld een andere financiële dienstverlener) regelt. Simpel gezegd biedt PSD2 je de mogelijkheid om nieuwe online betaal- en rekeningdiensten te gaan gebruiken. Als klant bepaal je zelf of je een derde partij toegang tot je rekening wilt verlenen. Dit is niet verplicht. Je kunt de toestemming ook altijd zonder problemen weer intrekken. 

Uitgebreide informatie over PSD2 vind je onder meer op de Website van De Nederlandse Bank.

Wat is het doel van PSD2?

PSD2, en in bijzonder "Toegang tot de rekening", heeft meerdere doelen, waaronder:

 • De concurrentie in de Europese betaalmarkt bevorderen
 • Innovaties in het betalingsverkeer beter mogelijk maken
 • Jou als consument beter beschermen
 • De veiligheid van betalingen vergroten
 • Bijdragen aan één Europese betaalmarkt

Naast banken kunnen straks ook andere bedrijven en instellingen gebruik maken van bestaande bankrekeningen om betalingen uit te voeren of nieuwe betaaldiensten te starten. Dit kan alleen als je daar als klant toestemming voor geeft. Ook moeten deze andere bedrijven en instellingen de juiste vergunning van De Nederlandse Bank hebben. Of een bedrijf de juiste vergunning heeft, checken wij bij elke aanvraag.

Voor wie is PSD2 bedoeld?

De Europese richtlijn PSD2 geldt als je een Moneyou Go betaalrekening hebt (of een andere betaalrekening waartoe je via internet of een app toegang hebt). De richtlijn geldt voor alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER). Als je alleen een spaarrekening hebt, is PSD2 niet op jou van toepassing.

Wat betekent het als je een derde partij "Toegang tot de rekening" geeft?

“Toegang tot de rekening" betekent dat je zelf beslist of je een derde partij (bijvoorbeeld een andere financiële dienstverlener) toegang geeft tot je rekeninginformatie om zo gebruik te kunnen maken van hun diensten. 

Kan ik de toestemming die ik aan een derde partij (bijvoorbeeld een andere financiële dienstverlener) heb gegeven ook weer intrekken?

Je kunt de toestemming die je eerder hebt gegeven op elk moment weer intrekken. Dit doe je zo:

 • Ga via Instellingen naar PSD2 toestemming
 • Klik in het overzicht op de derde partij waarvoor je de toestemming wil intrekken
 • Klik op Toestemming intrekken
 • Bevestig met je 5-cijferige pincode

De volgende keer dat je inlogt in de app,wordt de derde partij ervan op de hoogte gebracht dat de toestemming is ingetrokken.


Kan ik een derde partij ook toegang geven tot mijn spaarrekening?

Nee, je kunt een derde partij geen toegang geven tot je spaarrekening. De mogelijkheden van PSD2 gelden alleen voor betaalrekeningen. In het geval van Moneyou is dat dus Moneyou Go.

Hoe kan ik een derde partij (bijvoorbeeld een andere financiële dienstverlener) toegang geven tot mijn rekening?
Je kunt een derde partij (bijvoorbeeld een andere financiële dienstverlener) toegang tot je rekening geven via hun website of app. Wanneer het toestemmingsproces bij de derde partij begint, word je automatisch doorgestuurd naar je Moneyou Go app. Hier ga je verder en sluit je het toestemmingsproces af.
Kan ik een al gegeven PSD2 toestemming nog veranderen?

Je kunt een al gegeven toestemming niet aanpassen. Wel kun je een derde partij (bijvoorbeeld een andere financiële dienstverlener) toegang geven tot 1 bepaald potje in plaats van tot je hele rekening. Hiervoor ga je in je Moneyou Go app naar Instellingen ->  PSD2 toestemming. Trek hier je toestemming in en geef hierna opnieuw toestemming voor de potjes waarvoor deze geldt.


Wat zijn de voordelen van de potjes in de Moneyou Go app voor de mogelijkheden van PSD2?
In de Moneyou Go app kun je een derde partij (bijvoorbeeld een andere financiële dienstverlener) toegang geven tot een potje in plaats van tot je hele rekening. Deze partij ziet dus alleen het saldo en de transacties uit dat ene potje. Je andere potjes zijn dus niet zichtbaar.

Wanneer treedt PSD2 in werking?
Officieel is PSD2 is in januari 2019 al ingevoerd in de Nederlandse wetgeving. Sinds 14 juni zijn de PSD2 diensten beschikbaar vanuit de Moneyou Go app. 
 
Ben je een developer en wil je werken met onze PSD2 API’s?
Ben je geinteresseerd in de Moneyou API’s? Op onze DevPortal vind je alle informatie die je nodig hebt om deze te gaan testen en gebruiken. 
 

De Moneyou Dev Portal

Ben jij een ontwikkelaar en wil je graag werken met de Moneyou API’s? Op onze Dev Portal vind je alle informatie die je nodig hebt de Moneyou API’s te kunnen gebruiken. Ook kun je deze hier testen.