Tijdelijke betaalpauze lenen

Het coronavirus brengt veel onzekerheid met zich mee. Maak je je zorgen over de aflossing van je lening? Mogelijk kom je in aanmerking voor een tijdelijke betaalpauze. Lees hieronder de veelgestelde vragen of neem contact met ons op via onze klantenservice.

Tijdelijke betaalpauze

Klanten die door het coronavirus betaalproblemen hebben of verwachten, bieden we mogelijk een betaalpauze. Daarmee hoef je een aantal maanden je lening niet af te lossen. Je betaalt pas weer als de pauze voorbij is en haalt de achterstand dan in.

Je kunt een betaalpauze aanvragen als je lening voor 1 april 2020 is ingegaan of uitbetaald. Vraag hier de betaalpauze aan. Op deze pagina worden alle aanvragen van ABN AMRO dochters geregistreerd. 

De betaalpauze heeft mogelijk fiscale gevolgen voor je. Neem hiervoor contact op met een fiscaal adviseur voordat je de betaalpauze aanvraagt.

Let op: Je kan eenmalig een betaalpauze aanvragen t/m 31 juli 2020.

 

Over je lening

Betaal ik extra kosten voor de betaalpauze?
Er worden geen extra administratieve kosten in rekening gebracht voor de betaalpauze. Ook berekenen we geen extra rente. De maandtermijn en de totale kredietsom blijven ongewijzigd.

Blijft mijn maandtermijn na 3 maanden gelijk?
Ja, de maandtermijn blijft ongewijzigd na de betaalpauze.
Ik heb momenteel een achterstand op mijn lening. Kom ik in aanmerking voor de betaalpauze?
Ja, indien de coronacrisis je financieel raakt, kom je in aanmerking voor de betaalpauze. Ook als je momenteel een betaalachterstand hebt. Je vraagt de betaalpauze aan via dit aanvraagformulier en ontvangt bericht van ons of de betaalpauze wordt goedgekeurd.
Is het toegestaan om een opnames te doen van mijn doorlopend krediet tijdens de betaalpauze?
Tijdens de betaalpauze zal je krediet worden geblokkeerd voor heropnames.
Kan ik boetevrij aflossen?
Afhankelijk van je kredietproduct kan je veelal boetevrij aflossen. Kijk dit na in je contractvoorwaarden.
Kan ik de incassodatum van mijn lening aanpassen?
Tijdens de betaalpauze is het niet mogelijk om de incassodatum van uw lening te wijzigen.
Kan ik ook kiezen voor een lager maandbedrag in plaats van een pauze van 3 maanden?
Het is niet mogelijk om te kiezen voor een lager maandbedrag.
Kan ik ook korter dan drie maanden gebruikmaken van de betaalpauze?
Het is vooralsnog niet mogelijk om korter dan drie maanden gebruik te maken van de betaalpauze.

Kan ik ook langer dan drie maanden gebruikmaken van de betaalpauze?
Je kunt de betaalpauze aanvragen t/m 31 juli 2020. De betaalpauze geldt standaard voor een periode van 3 maanden. We volgen de ontwikkelingen van het coronavirus op de voet en zullen regelmatig toetsen of het nodig is om deze regeling te verlengen. 
Kan ik toch aflossen tijdens deze betaalpauze?
Je kan niet extra aflossen tijdens de betaalpauze. Je vraagt de betaalpauze aan omdat u financieel geraakt bent door de coronacrisis. We gaan er daarom vanuit dat je geen financiele ruimte hebt om extra af te lossen.

Heeft het gebruikmaken van de betaalpauze effect op mijn BKR notering?
Je lening wordt standaard geregistreerd bij het BKR. Door de betaalpauze wordt de looptijd van je lening verlengd met de duur van de betaalpauze. Deze wijziging geven wij door aan het BKR.

Moet ik na afloop van de betaalpauze de 3 maanden in één keer betalen?
Nee, de looptijd van je contract wordt met 3 maanden verlengd. De maandtermijn en de totale kredietsom blijven ongewijzigd (je contract wordt 'bevroren'), de looptijd wordt verlengd met de looptijd van de betaalpauze. De langere looptijd wordt doorgegeven aan het BKR.
Moet mijn partner ook zijn gegevens aanleveren?
Heb je de lening samen met je partner afgesloten? Dan is het voldoende als één van jullie het formulier invult.
Wat als de crisis langer dan 3 maanden duurt?
Je kan deze regeling aanvragen tot 31 juli 2020 waarbij de betaalpauze een standaard periode van 3 maanden kent. We volgen de ontwikkelingen van het coronavirus op de voet en zullen regelmatig toetsen of de betaalpauze regeling verlengd kan worden.

Wat gebeurt er als ik al een betalingsregeling heb?
De betaalpauze is ook mogelijk als je een betalingsregeling hebt. Je moet dan wel goed de betaalafspraken nakomen. Je vraagt de betaalpauze aan via dit aanvraagformulier.
Wat houdt de betaalpauze in?
Als gevolg van de coronacrisis kunnen klanten een betaalpauze van 3 maanden aanvragen. Dit betekent dat er de komende 3 maanden geen rente plus aflossing betaald hoeft te worden. De betaalpauze aanvragen kan via dit aanvraagformulier.
Wat zijn de gevolgen voor de looptijd van mijn lening?
De (theoretische) looptijd wordt verlengd met de looptijd van de betaalpauze. Voorbeeld: zou je je lening oorsponkelijk in 60 maanden terugbetalen, dan wordt dit 63 maanden.
Welke gegevens moet ik aanleveren om deze betaalpauze aan te vragen?
Je vraagt de betaalpauze aan door middel van dit aanvraagformulier. Vermeld hierin duidelijk je naam, geboortedatum, contractnummer en e-mailadres.

Uitleg maatregel

Geldt de betaalpauze ook voor nieuwe leningen of een verhoging van leningen?
Heb je recent een nieuwe lening afgesloten? Dan kan je hiervoor een betaalpauze aanvragen als je contract vóór 1 april 2020 is ingegaan of uitbetaald.
Heeft de betaalpauze, fiscaal gevolgen voor mij?
De betaalpauze kan fiscaal gevolgen voor je hebben. Neem hiervoor contact op met een fiscaal adviseur.
Hoe lang geldt deze regeling?
Je kan de betaalpauze aanvragen t/m 31 juli 2020. Deze regeling, de betaalpauze, geldt voor 3 maanden. Je kan dus t/m 31 juli 2020 gebruikmaken van een betaalpauze van 3 maanden.
Hoe vraag ik de betaalpauze aan?
Je vraagt de betaalpauze aan via dit aanvraagformulier.
Moet ik aantonen dat ik ben geraakt door de coronacrisis?
Nee, je hoeft niet aan te tonen dat de coronacrisis je raakt.       
Voor welke producten kan ik een betaalpauze aanvragen?
Deze maatregel geldt voor alle kredieten van Moneyou.
Wanneer gaat de betaalpauze in?
We streven ernaar je betaalpauze zo snel mogelijk in te laten gaan. Nadat je de betaalpauze hebt aangevraagd, ontvang je van ons een bevestiging. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Wanneer kan ik geen betaalpauze aanvragen?
Je komt in aanmerking voor de betaalpauze indien de coronacrisis je raakt en je hierdoor verwacht in betalingsproblemen te komen. In enkele gevallen is het mogelijk dat je niet in aanmerking komt voor de betaalpauze. Bijvoorbeeld als er sprake is van fraude of een uitwinningsprocedure. Neem in dit geval contact met ons op. We bekijken dan wat voor de opties voor je zijn. 
Wanneer kom ik in aanmerking voor deze betaalpauze?
Je komt in aanmerking voor de betaalpauze indien de coronacrisis je raakt en je hierdoor verwacht in betalingsproblemen te komen. In enkele gevallen is het mogelijk dat je niet in aanmerking komt voor de betaalpauze. Bijvoorbeeld als er sprake is van fraude of een uitwinningsprocedure. Neem in dit geval contact met ons op. We bekijken dan wat voor de opties voor je zijn. 

Einde betaalpauze

Ik heb een brief ontvangen waarin mij wordt gevraagd het 'Formulier toetsen betaalbaarheid' in te vullen terwijl ik geen moeite heb om na de betaalpauze mijn maandlasten te betalen. Moet ik dat dan alsnog doen?
Ja, als je een brief van ons hebt ontvangen waarin we je vragen het 'Formulier toetsen betaalbaarheid’ in te vullen, dan verzoeken we je om dit te doen en het formulier aan ons terug te sturen. Ook als je verwacht je maandlasten te kunnen betalen. Zo kunnen we gezamenlijk bepalen of je krediet past bij je financiële situatie. We nemen binnen 4 weken na ontvangst van het formulier contact met je op.
Moet ik na de betaalpauze zelf iets doen om mijn maandtermijnen weer te betalen?
Maak je gebruik van een automatische incasso, dan hoef je niets te doen en wordt je maandtermijn door ons afgeschreven. Als je elke maand zelf je maandtermijn overmaakt, dan moetj e dit na afloop van de betaalpauze zelf weer doen (bijvoorbeeld via een periodieke overboeking). 
Waarom is mijn krediet nog geblokkeerd terwijl mijn betaalpauze is beëindigd?
Als je krediet voor de betaalpauze al was geblokkeerd, dan blijft deze opnameblokkade ook van toepassing na de betaalpauze. Als je voor de betaalpauze geld kon opnemen van je krediet, dan is je krediet tijdens de betaalpauze geblokkeerd. Deze blokkade blijft staan totdat we hebben vastgesteld dat je krediet past bij je financiële situatie. Dit kunnen we vaststellen op basis van de zogenaamde 'betaalbaarheidstoets'. Om deze toets te starten hebben we het ingevulde 'Formulier toetsen betaalbaarheid' van je nodig. Je hebt hierover een brief ontvangen. Als bijlage bij deze brief is het formulier meegestuurd. 
Wanneer moet ik weer mijn eerste reguliere maandtermijn betalen?
De datum van je eerste betaling na de betaalpauze is afhankelijk van de datum waarop je betaalpauze is ingegaan en weer afloopt. Vier weken nadat de betaalpauze is afgelopen, moet je de eerste reguliere maandtermijn weer betalen. Je ontvangt twee weken voordat je betaalpauze afloopt een brief van ons waarin staat wanneer je jouw eerste reguliere maandtermijn weer moet betalen.   
Wanneer stopt mijn betaalpauze?
De einddatum van je betaalpauze is drie maanden na de datum waarop je betaalpauze is ingegaan. Je ontvangt ongeveer twee weken voordat je betaalpauze afloopt een brief van ons met meer informatie.
Wat gebeurt er met mijn betaalregeling na de betaalpauze?
De betaalafspraken die je had voorafgaand aan de betaalpauze blijven gehandhaafd. Verwacht je dat deze afspraken niet meer passen bij je situatie of kom je in betalingsproblemen? Neem dan contact op met onze medewerkers van de afdeling Klantbeheer.
Wat moet ik doen als ik na de betaalpauze mijn maandlasten nog steeds niet kan betalen?
Verwacht je dat het na de betaalpauze nog steeds moeilijk wordt om je maandtermijnen te betalen? Neem dan contact op met onze medewerkers van de afdeling Klantbeheer. Heb je een brief gekregen waarin we je vragen het 'Formulier toetsen betaalbaarheid' in te vullen en op te sturen? Doe dit dan z.s.m. en dan nemen we binnen 4 weken na ontvangst contact met je op. We vinden het belangrijk dat je lening ook na de betaalpauze bij je financiële situatie past en kijken graag samen of er een andere passende oplossing is.