Verstandig lenen is doordacht lenen

Je bent op de hoogte van de risico’s en kosten van lenen. En de rente en voorwaarden kun je makkelijk met elkaar vergelijken. Dat is verstandig lenen. Zo kun je met een gerust hart de lening kiezen die het beste bij je past.

Alles wat je wilt weten over verstandig lenen

Sparen is altijd verstandig

Sparen is altijd een verstandige keuze. Je zet je geld opzij voor langere tijd en gebruikt het wanneer het nodig is. Ook ontvang je rente in plaats van dat je rente betaalt. Heb je geen spaargeld? Of wil je je spaargeld toch liever niet gebruiken? Dan kan verantwoord een lening afsluiten een alternatief zijn. Zorg dat je de leenvoorwaarden kent en denk goed na over de gevolgen van lenen.

Toename maandlasten

Als je geld leent is het goed om te bedenken dat je maandelijks minder te besteden hebt. Dit kan wel een aantal jaar duren afhankelijk van de lening die je hebt afgesloten.
Het is daarom altijd verstandig om goed na te denken over de gevolgen van lenen en de risico’s dat het met zich meebrengt.

Stem je lening af op de levensduur van je voertuig

Besluit je om te lenen voor bijvoorbeeld je auto of motor? Denk dan goed na over de looptijd van je lening.  Je wilt natuurlijk niet iedere maand betalen voor iets dat je niet meer gebruikt. 

Lenen voor structurele uitgaven is onverstandig

Als je leent om structurele gaten te dichten, dan kun je in financiële problemen komen. Denk aan kosten zoals je energierekening, boodschappen en huur. Leen daarom verstandig.

Verplicht je lening aflossen (afbouw)

Je moet het Moneyou Doorlopend krediet op je 70e hebben afgelost. Daarom wordt vanaf de leeftijd van 60 jaar je limiet in 10 jaar afgebouwd tot 0 euro. Dan kan je maandbedrag mogelijk stijgen.

Welke gevolgen heeft een lening voor je hypotheek?

Dat je waarschijnlijk minder kunt lenen voor je hypotheek. Hoeveel hangt af van je persoonlijke en financiële situatie. Een hypotheekverstrekker kijkt onder meer naar je lopende leningen.

Betalingsverplichting

Als je niet aan je betalingsverplichtingen voldoet, loop je een betalingsachterstand op. Daardoor wordt het bedrag dat je aan rente betaalt hoger. Ook kan een betalingsachterstand van meer dan twee maanden gevolgen hebben voor je kredietovereenkomst en kun je een negatieve registratie krijgen bij het BKR.