dontforget
Innovatie

Innovatief uit je plaat gaan: 3 x inspiratie uit de wereld van dance music

10 oktober 2018

Wie ‘out of the box’ wil denken, doet er goed aan z’n eigen doosje eens te verlaten en te ontdekken wat er zoal gebeurt buiten die box. En als je dan toch bezig bent, zoek het dan eens in een hoek die mijlenver van die van jou vandaan ligt. In dat kader, en gewoon omdat we er in het weekend niet vies van zijn uit onze plaat te gaan, zochten we onze out-of-the-box-inspiratie in de wereld van de dance music.

En waar zijn ze op het gebied van dance music nu innovatiever dan in ons eigen Amsterdam? ADE, ofwel ‘Amsterdam Dance Event’, is al jaren het grootste electronic music festival ter wereld, met talloze feestjes op verschillende locaties, vijf dagen lang. Uit je plaat gaan staat centraal, maar er is ook een conferentie over innovatie binnen de muziekindustrie; ‘s Werelds slimste denkers en doeners binnen de muziekindustrie komen er samen om elkaar en anderen te inspireren op het gebied van innovatie. Drie voorbeelden die ons inspireren: 

1] Woov

Je herkent het vast wel. Je bent op een festival en je spendeert de helft van je tijd aan het vinden van je vrienden. Je appt ze. ‘Waar ben je?’. Je krijgt appjes terug als ‘Links voorin bij de bamboe stage!’, ‘Bij de toiletten!’ of ‘Rechts achterin bij Helena Hauff!’. Zou het niet veel handiger zijn als je een interactieve kaart zou hebben waarop je precies kunt zien waar je vrienden uithangen? Dat is precies wat de bedenkers van de Woov app dachten. En niet alleen kun je zien waar je vrienden zijn, je ziet ook of ze lopen of stilstaan / dansen, naar welke muziek ze daar luisteren en met wie ze nog meer zijn. Daarnaast heb je natuurlijk een plattegrond waarop je live kunt zien wat je waar kunt vinden en wat er op dat moment gebeurt. 

2] Kartent

De Nederlandse ondernemers Jan Portheine en Wout Kommer zagen hoe uitgebluste festivalgangers aan het einde van een festival massaal hun tent achterlieten. De kater is op zo’n moment veel mensen te zwaar om hun tent nog op te vouwen en mee terug te zeulen naar huis. Hun oplossing? Een kartonnen tent die volledig recyclebaar is en een meerdaags festival, weer of geen weer, met gemak doorstaat. Niet alleen is de Kartent duurzamer, festivalgangers kunnen de tent ter plekke huren, dus een tent meenemen, opzetten, afbreken en weer mee terugnemen is voortaan niet meer nodig. Milieu blij, festivalgangers blij.

3] Atmosphere

Customer experience in een winkel gaat over een goed product, een mooie winkel en vriendelijk personeel. Maar ook de muziek die er te horen is speelt een rol in de beleving van de winkel. That’s where Atmosphere comes in. Atmosphere zorgt ervoor dat ondernemers over de muziek beschikken die past bij hun merk én bij hun klanten. Een persoonlijke muziekcurator selecteert handmatig de juiste muziek en maakt die beschikbaar in verschillende playlists, voor elk moment van de dag een geschikte lijst. 

Ook innovatief uit je plaat gaan?

Ook dit jaar organiseert ADE weer een hackathon. Deelnemers denken samen met aangesloten organisaties als DGTL en Tech & Dance Collective mee over slimme, technologie gedreven oplossingen voor uitdagingen binnen de muziek- en evenementenindustrie. Meedoen? Meld je aan.

Tim Daalderop
Stormhoofd, verhalenbeest. Publiceert optimistisch futuristische verhalen over digitaal-innovatieve ontwikkelingen.