dontforget
Innovatie

Betalen op festivals: het moet slimmer het kan slimmer en het wordt slimmer

3 juli 2018

Uit ons onderzoek blijkt dat jongeren zich op festivals groen en geel ergeren aan de lange rijen voor de muntjes (63%), het niet kunnen terugwisselen van muntjes (57%) en het alleen contant kunnen betalen van consumpties (33%). Waarom zijn festivals blijven hangen in de 20e eeuw? Dat kan allemaal toch veel slimmer?

Je kent het wel. Het wachten tot het moment suprême duurde lang. Het scoren van een outfit duurde lang. De heenreis duurde lang. De rij om binnen te komen duurde lang. Als je dan eindelijk binnen bent, dan kun je nog langer wachten, namelijk op je vrienden die nog langer in de rij stonden dan jij. En wanneer jullie je dan eindelijk hebben verzameld, bij de munten, nadat je lang in de rij hebt gestaan voor een kluisje, dan heb je geen zin meer om nog langer te wachten.

Zie daar de rij voor de munten.

Geen wonder dat 63% van de jongeren die aan ons onderzoek hebben meegedaan, aangeeft zich te ergeren aan de lange rij voor de muntjes. Vaak geef je die muntjes niet allemaal uit en vind je bij thuiskomst nog verdwaalde muntjes die je op een of andere manier niet kon vinden op het moment dat je dorstig en ongeduldig op bierjacht was. 57% geeft dan ook aan zich te ergeren aan het niet terug kunnen wisselen van muntjes. Soms hoef je geen muntjes te halen, maar kun je ‘gewoon’ met ouderwetsche dukaten betalen (en niet met je pinpas), iets waar 33% zich aan stoort.

Waarom kunnen we niet gewoon pinnen op sommige festivals? En waarom is er niet een app waarmee je kunt betalen? Dat eerste kan steeds vaker (Best Kept Secret festival, Milkshake), dat tweede komt eraan. Blijf dus nog even hangen.

Pinnen en polsbandjes

In mijn zoektocht naar slimmere betaalsystemen op festivals kwam ik onder andere uit bij Xafax. Net als veel andere aanbieders van betaalsystemen voor festivals bieden zij twee mogelijkheden: pinnen en polsbandjes. Pinnen kennen we allemaal, polsbandjes zijn nog relatief onbekend.

Hoewel ik zelf de voorkeur geef aan contactloos pinnen, biedt ook het polsbandje uitkomst. Met het polsbandje kun je van tevoren een bedrag storten, zodat je niet meer in de rij hoeft te staan voor de muntjes. Bijkomend voordeel is dat je je pinpas in je kluisje kunt laten, zodat je die niet verliest tijdens het dansen.

Het polsbandje slaat daarbij tweeënhalve vlieg in één klap; je hoeft niet meer in de rij te staan voor de munten, je hoeft niet meer met contant geld te betalen en je hoeft je muntjes niet meer in te wisselen. Maar in die laatste zit de niet geslagen halve vlieg; je kunt het tegoed dat je overhoudt op je polsbandje nog wel terugstorten, maar ten eerste moet je daar tijdens je kater zelf aan denken en ten tweede kost dat — in ieder geval bij Xafax systemen — een paar euro.

Verder heb je nog steeds het gehannes met dat polsbandje en bovendien kun je niet even een ‘Hollands rondje’ halen voor je vrienden. Want een potje maken van muntjes kan, maar met polsbandjes is dat toch lastiger.

Toch maar muntjes dan?

Veel festivals stappen nog niet over op het polsbandjessysteem. Natuurlijk kost het geld, en bovendien heb je ook nog kans op een storing. Dat overkwam de organisatie van Download Festival in Engeland. Die storing zorgde voor enorme wachtrijen (nog langer wachten!) en omzetverlies.

Een andere reden voor festivals om zich vast te klampen aan die ergerlijke muntjes is…precies, het feit dat talloze bezoekers thuiskomen met wel betaalde maar niet uitgegeven muntjes. Extra omzet dus.

Geen muntjes. Het kan slimmer!

Toen stuitte ik op de oplossing der oplossingen. Een oplossing zonder muntjes, zonder polsbandjes, zonder wachtrijen én met nog veel meer voordelen dan alleen muntloos, contactloos en bandjesloos betalen.

Suzanne Eikmans, oprichter van Festival Wallet, winnares VIVA400 Visionista Award, behorend tot de Sprout25 onder de 25 (2018) en winnares van de National Winner Creative Business Cup, dacht: ‘waarom is er geen app waarmee we kunnen betalen?’

Die app is er, dankzij Suzanne, nu wel. Tenminste, naar verwachting lanceert ze de betaalfunctie van Festival Wallet tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) later dit jaar. Andere functies, zoals het plannen van je timetable en het vinden van je vrienden, zijn wel al beschikbaar. En. En! Je kunt straks potjes maken met je vrienden, zodat je toch makkelijk rondjes kunt geven. Heb je helemaal geen zin meer om te wachten? Dan stel je je bestelling vooraf op en scant de barman de QR-code op je telefoon; bestellen en betalen in één scan gebliept. Bonusvoordeel: in tegenstelling tot het eerder genoemde polsbandje kun je met overgebleven tegoed in Festival Wallet wél gratis terugstorten. Nog even wachten dus, en dan hebben we dé oplossing.

Tim Daalderop
Stormhoofd, verhalenbeest. Publiceert optimistisch futuristische verhalen over digitaal-innovatieve ontwikkelingen.