dontforget
Lifestyle en Maatschappij

Zo reis je met €800 sparen per maand de hele wereld over

28 mei 2019

Stephanie spaart €800 per maand en reist de hele wereld over 

“Ik sta altijd in de min. Met mijn vakantiedagen dan. Ik probeer zo secuur mogelijk mijn dagen in te zetten, zodat ik zoveel mogelijk kan reizen. Het liefst maak ik verre reizen; een langere tijd weg, andere culturen ontdekken, mooie delen van de wereld zien. Het is waar ik voor leef. Letterlijk. Bij alle uitgaven die ik door het jaar heen doe, heb ik mijn reisplannen in mijn achterhoofd. Sparen doe ik elke maand, met als extraatje mijn vakantiegeld in mei. Dit bedrag gaat meteen in mijn vakantiepot!”

Dit is Stephanie. Ze is 30 jaar, woont samen met haar vriend in Breda en is sinds haar Highschool Exchange year in the US verslaafd geraakt aan reizen. Ze was toen 17. Een paar voorbeelden van de lange lijst landen waar ze sindsdien is geweest, zijn Colombia, Nepal, Thailand, Cambodja, Nicaragua, Belize, Cuba en Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika heeft ze zelfs een half jaar stage gelopen, terwijl ze haar appartement in Nederland aanhield. Ze verdient gemiddeld, betaalt alles zelf én is geen multimiljonair. Maar hoe doet ze dit dan? Aangezien ons vakantiegeld er bijna aankomt zijn wij benieuwd: hoe gaat reisjunkie Stephanie met dit leuke extraatje om?

“Yes! Je ziet op je rekening dat je vakantiegeld is gestort. Wat is het eerste dat je doet?”
“Zodra mijn vakantiegeld binnenkomt, maak ik eerst een klein sprongetje én maak ik het gelijk over naar mijn vakantiespaarpot. Ik spaar standaard elke maand €800 en eind mei komt daar mijn vakantiegeld nog eens bovenop. Zo zie ik mijn vakantiepot nóg sneller groeien!”

“Je hebt dus een speciale vakantiespaarpot?”
“Ja! Toen ik 20 was, ging ik voor het eerst echt zelf backpacken. Toen kwam ik erachter hoe duur het eigenlijk was, vooral als je vaak wilt gaan. Daarom heb ik mijn hele uitgavenpatroon aangepast, zodat ik zoveel mogelijk geld kan sparen. Ik geef nu heel bewust geld uit, alles wat ik uitgeef hangt samen met reizen. Als ik bijvoorbeeld een kledingwinkel inloop, denk ik bij elk shirtje: ‘Heb ik dit wel echt nodig? Koop ik liever deze shirtjes of ga ik liever een keer bungeejumpen op mijn volgende reis?’. Dit helpt mij heel erg. Reizen is wat ik het liefste doe en ik laat hier graag dingen voor staan!”

“Zien je vrienden jou dan nog wel in je vrije tijd? ;-)”
“Jazeker! Het is niet zo dat ik nooit meer uit eten ga of nooit meer een terrasje pak. Alleen met spontane plannen doe ik meestal niet mee. Als ik weet dat ik een etentje heb, houd ik daar de rest van de maand rekening mee qua uitgaven.
Ook zeg ik vaak, ‘Kom gezellig bij mij eten!’. Dan maken we het thuis gezellig met hapjes en drankjes. Dan heb je toch de gezelligheid maar ben je niet 80 euro verder.”

“Het is ook grappig, ik weet zelf goed waar ik allemaal ‘nee’ tegen zeg. Maar toch komen mensen altijd naar me toe met de vraag, ‘Hoe doe je dit?!”. Het komt niet over alsof ik de persoon ben die overal nee tegen zegt.”

“En als je dan op reis bent? Hoe ga je dan met je geld om?”
“Ik noem mezelf ‘Backpacker-plus’. Ik slaap in hostels, niet in 5-sterrenhotels. Niet alles kan en mag, ik heb wel een budget per dag in mijn hoofd waar ik me aan vasthoud. Maar voorop staat dat ik geniet! Voordat ik op reis ga, bedenk ik hoeveel ik ongeveer nodig heb per dag. Dan maak ik voor mezelf een totaalbudget voor wat ik tijdens de hele reis mag spenderen. Als ik over het budget heen ga ben ik mij daar bewust van. Het is wel echt een richtlijn; als ik er echt overheen ga, heb ik altijd een buffer op mijn spaarrekening. Ik pin niet blindelings, ik houd bij wat ik heb uitgegeven op een dag en of dat overeenkomt met wat ik had bedacht. Maar ik wil wel alles uit de reis halen. In Nederland let ik op mijn geld, zodat ik dat in het buitenland niet hoef te doen.”

“In tegenstelling tot in Nederland, kan ik op vakantie wel heel luxe uit eten gaan. In Kaapstad bijvoorbeeld, heb ik bij een sterrenrestaurant gegeten. Daar kost het dan de helft van wat het in Nederland zou kosten. Als ik het dan toch een keer doe, dan liever voor de helft in Kaapstad!”

“Waar ging je laatste reis naartoe en hoe heb je jouw budget hiervoor gepland?”
Ik heb in januari drie weken een rondreis gemaakt in Colombia, met mijn backpack. Ik had daar een dagbudget van €50 per dag voor mezelf vastgesteld, exclusief vlucht, maar inclusief accommodatie, eten, drinken en excursies. Tijdens de reis kon ik me aardig houden aan dit budget, alleen heb ik toen besloten om een paar binnenlandse vluchten te nemen om zoveel mogelijk van het land te kunnen zien. Qua excursies had ik van te voren het één en ander uitgezocht zodat ik een beeld had van wat er te doen was en hoeveel het zou kosten. Richting het einde van de reis ben ik wel kritischer gaan kijken naar de duurdere dingen; als ik het heel graag wilde doen of als het een once in a lifetime-opportunity was, dan deed ik het. Anders niet. Als ik iets duurs deed, lette ik wel op dat ik niet dezelfde avond nog dure cocktails ging drinken, om toch binnen mijn dagbudget te blijven.

“Heb je nog spaartips voor ons?”
“Het is voor mij heel belangrijk om inzichtelijk te hebben hoeveel geld erin komt en hoeveel eruit gaat. Ik breng duidelijk in kaart wat ik uitgeef en hoeveel ik kan sparen. En daarbij ben ik streng voor mezelf, ik kijk kritisch naar wat echt nodig is en wat minder. Zodra mijn salaris binnenkomt, deel ik meteen het geld op. €800 naar mijn vakantiespaarpot, €700 naar de gezamenlijke rekening voor alle vaste lasten en boodschappen. De rest blijft in mijn betaalpotje. Dat is het bedrag waar ik dingen van mag doen. Hier sport ik van, betaal ik mijn telefoonabonnement, ga ik uit eten, lunchen, doe ik drankjes.”

“Er zijn ook maanden dat het me niet lukt om alles te doen van het overgebleven geld. Dan maak ik het weer over naar mijn betaalpotje. Maar omdat deze handeling er tussen zit ben je je bewust van het overmaken en doe je het minder snel. Ook omdat je het bedrag dan omlaag ziet gaan, dit zie je natuurlijk liever niet gebeuren en zorgt ervoor dat je zuiniger met je geld omgaat.”

“Wat betreft het geld apart zetten; kijken wat je over hebt aan het einde van de maand werkt niet. Dan houd je uiteindelijk toch veel minder over. Zet je geld aan het begin van de maand apart, dan ben je ook kritischer over je geld aan het einde van de maand.”

Moneyou icon
Redactie sparen