dontforget
Geld

‘Sparen voor je bruiloft in het buitenland?‘

18 juli 2019

Hannelore & Alistair trouwen in Nieuw-Zeeland en sparen hiervoor €25.000

“Trouwen in Nieuw-Zeeland kost ongeveer het dubbele van een bruiloft in Nederland. Gelukkig zijn al onze familie en vrienden bereid om die kant op te vliegen en vinden ze het alleen maar heel erg tof om de verre reis te maken. Ik ben al druk bezig met sparen, we rekenen op zo’n €20.000 - €30.000. Besparen op de dag zelf doen we niet: als we het doen, dan doen we het goed".

Hannelore is 27 jaar oud en woont nu 11 jaar in Amsterdam. Ze is maatschappelijk begeleider in een vrouwenopvang. Hier begeleidt ze vrouwen die een langere tijd thuis- of dakloos zijn geweest naar een nieuw huis. Hiervoor heeft ze 3,5 jaar met jongeren gewerkt. Voor die tijd was ik in between jobs en ben ik 2,5e maand gaan reizen. Dáár is het allemaal begonnen...

“Vertel! Hoe heb je jouw future-husband ontmoet?”
“In deze 2,5e maand heb ik de laatste twee weken alleen in Vietnam doorgebracht. Hier ging ik in mijn eentje naar een happy hour van het hostel waarin ik verbleef, om mensen te leren kennen. Daar kwam ik Alistair tegen. Hij kwam naast me zitten en we begonnen te kletsen. Het stomme was dat ik vrijwel niets van wat hij zei verstond door zijn Nieuw-Zeelandse accent. We bleken enorm verschillend te zijn, maar toch klikte het goed; we hebben veel gepraat en gelachen. Uiteindelijk namen we afscheid en scheidden onze wegen.

“Hoe ging het toen verder?”
“Hij had me opgezocht op Facebook en we bleven contact houden. Uiteindelijk kwam hij zelfs naar Nederland, waarna anderhalf jaar van heen en weer reizen aanbrak. Hij kwam zelfs een keer als verrassing naar Nederland met oud en nieuw! Toen ik na anderhalf jaar een keer bij hem was, begon Alistair serieuzer over onze relatie te praten. ‘Wat is het nou dat wij hebben?’ Terwijl ik dacht, wat moet ik nou met een jongen aan de andere kant van de wereld?! Zo avontuurlijk was ik eigenlijk niet en mijn Engels vond ik al helemaal niet goed genoeg hiervoor. Toch besloten we samen verder te gaan en zei Alistair: ‘Als dit écht wat is, wil ik er wel over nadenken om naar Nederland te verhuizen.’ Zo gezegd, zo gedaan: Alistair emigreerde in 2017 naar Nederland.”

“Dat is natuurlijk voor hem een enorme verandering! Hoe vindt hij het in Nederland?”
“In Nederland zijn we op een gegeven moment gaan samenwonen. Alistair probeerde verschillende banen, maar het lukte hem niet om een baan te vinden die goed verdient en waar toekomst in zat. Intussen zag hij in Nederland dat veel mensen studeerden. Dit begon ook bij hem te kriebelen, hij wilde ook aan de slag met zijn hersenen in plaats van zijn handen.”

“Een studie kost natuurlijk veel geld. Hoe was hij van plan de studie te bekostigen?”
“Om geld te verdienen is hij een half jaar vertrokken naar Australië. Daar boort hij nu naar goud, waar hij al ervaring mee heeft. Zo verdient hij snel geld en kan hij uiteindelijk zijn studie bekostigen.”

“En hoe heeft hij je uiteindelijk ten huwelijk gevraagd?”
“Voordat hij naar Australië vertrok, zijn we samen op vakantie geweest naar Bali. Hier heeft hij me toen ten huwelijk gevraagd. Ik was echt in shock, ik dacht, wat doe jij nou! Hij gaat natuurlijk nog studeren, dus ik dacht, voordat je een bruiloft kan betalen zijn we een paar jaar verder. Hij zei dat hij nu nog geld had om een mooie ring voor mij te kopen, dus dat hij me nu wilde vragen. We wisten allebei dat het goed zat, dus besloten we dat we wilden gaan trouwen. Ook was vrij snel duidelijk waar we het wilden gaan doen: Alistair’s geboorteland Nieuw-Zeeland!”

“Dat klinkt als een hele mooie locatie! Maar hoe gaan jullie dit doen met de gasten?”
“De afgelopen tijd heb ik het bij al mijn familie en vrienden gecheckt: ‘willen jullie dan mee?’ Iedereen was enthousiast; ze willen altijd al een keer naar Nieuw-Zeeland, dus dan is dit een mooie gelegenheid om te gaan. We hebben allebei veel vrienden, uiteindelijk gaat er een groep van zo’n veertig man mee vanuit Nederland. Zij betalen zelf gewoon hun vliegticket. Samen met Alistair’s familie en vrienden komen we dan op 120 gasten.

“En hoe doen jullie dat met het bepalen van de locatie? Het is natuurlijk lastig van te voren langs verschillende locaties gaan als je niet in Nieuw-Zeeland woont…”
“We moeten uiteraard veel op afstand doen, we kunnen niet zomaar locaties bezoeken. Ik ben nu al het internet aan het afstruinen voor de locatie, maar we zullen vaak Alistair’s vrienden en familie moeten inschakelen. We willen graag 2 à 3 dagen met een hele groep zijn, dus zoeken we een locatie met overnachtingsmogelijkheden. De locatie wordt een kruising tussen een camping en hotel. Dit boeken we dan voor drie nachten zodat iedereen kan blijven slapen. Het eten en drinken willen we alleen op de bruiloft zelf betalen, de rest van de tijd bekostigt iedereen alles zelf.”

“Wanneer gaat jullie destination wedding plaatsvinden?”
We willen de datum twee jaar van te voren bekend maken, zodat mensen kunnen sparen en hun vakantie erop af kunnen stemmen. Dit geeft ons ook nog even de ruimte om geld te sparen; we zijn er namelijk nog niet! Waarschijnlijk trouwen we in februari 2022; dan is het namelijk ook mooi weer in Nieuw-Zeeland.

“Hoeveel denken jullie dan dat het gaat kosten?”
Het leven daar is best wel duur. We gaan er vanuit dat de volledige bruiloft ongeveer het dubbele gaat kosten van wat je in Nederland zou uitgeven. We gaan uit van een bedrag van tussen de €20.000 en €30.000 euro.

“Hoe gaan jullie dit bedrag bij elkaar sparen?”
Alistair’s ouders willen wat bijleggen en mijn ouders brengen ook een gedeelte in. Zelf wil ik sparen voor een bedrag van ongeveer €15.000. Alistair heeft natuurlijk geen ruimte om te sparen vanwege zijn studie; hij gaat tijdens zijn studententijd leven van het geld dat hij nu spaart.

“Heb je al een spaarplan voor jezelf gemaakt?”
Ik werk 32 uur per week en verdien ongeveer €2.000 netto per maand. Elke maand zet ik €400 apart, ik heb nu al €7.000 gespaard. Het duurt nog 20 maanden tot aan februari 2021, dus dan spaar ik tot aan de bruiloft €400 per maand: €400 x 20 = €8000, plus twee keer vakantiegeld en twee keer een dertiende maand, dan kom ik ongeveer op €14.000 euro. Wanneer ik de €7.000 die ik al heb gespaard hierbij optel, kom ik op €21.000. Dit is allemaal ruim genomen, maar ik denk dat het met dit spaarplan wel moet lukken!”

“Zijn er dingen die je laat in je dagelijks leven om dit bedrag te kunnen sparen?”
“Ik ben zelf goed met geld, sinds ik werk spaar ik goed. Zo ben ik ook aan de €7.000 gekomen. Al ga ik op vakantie, dan probeer ik daar opnieuw voor te sparen, zodat ik niet aan de €7.000 hoef te zitten. Normaal gingen Alistair en ik best wel ver op vakantie, maar dit gaat de komende twee jaar wel korter worden en dichterbij.”

“Delen jullie de dag zelf anders in om kosten te besparen?”
“Hier hebben we het ook al over gehad, maar Alistair wil dit zeker niet. Hij zegt, ‘we doen het één keer, dus dan moet het goed!’ We willen niet besparen op wijn en eten. Wel houden we allebei niet heel erg van chique dingen, we houden liever een barbecue dan een 5-gangendiner. De aankleding blijft ook simpel, het hoeft allemaal niet zo traditioneel. Het gaat erom dat we gezellig samenzijn, dat er lekkere hapjes en drankjes zijn en goede muziek. De dag zal niet strak gepland worden, we houden het lekker los.”

“Hebben jullie getwijfeld aan dit plan, een bruiloft helemaal in Nieuw-Zeeland?”
We hebben nooit getwijfeld, er moest hoe dan ook één van de families overvliegen. En als je dan moet kiezen tussen trouwen in Nieuw-Zeeland of trouwen in Nederland… Dan weet je het natuurlijk wel! De meeste van mijn vrienden zijn ook zo enthousiast, dat houdt mij ook weer enthousiast. Iedereen zegt, ‘jouw bruiloft wordt nooit meer overtroffen!’

“Heb je verder nog spaartips voor ons?”
“Nadat ik al mijn geld apart heb gezet, dus het spaargeld en mijn vaste lasten, deel ik het geld dat ik over heb over het aantal dagen in de maand. Dat mag ik dan uitgeven. Wat ik dan niet uitgeef kan er op een duurdere dag bij. Mijn vrienden verklaren me voor gek, maar het werkt!”

Bedankt Hannelore, we wensen jou en Alistair heel veel succes met de verdere voorbereidingen en veel geluk samen!


Moneyou icon
Redactie sparen