dontforget
Lifestyle en Maatschappij

We doen het zelf wel: lang leve de DIY-economie

2 oktober 2018

Het aantal Nederlanders dat gebruik maakt van deel- , klus- en tweedehands platformen is in drie jaar verviervoudigd naar een kwart van de bevolking. We willen gebruikmaken van diensten wanneer het ons uitkomt, hebben toegang tot een constante stroom aan informatie en weten precies wat we moeten doen om iets zelf voor elkaar te krijgen. Een hypotheek afsluiten, collectieve acties opzetten of een financiering aanvragen; vijf voorbeelden van hoe je tijd (en geld) kunt besparen door het zelf te doen.

Je huis verkopen zonder makelaar

Menig millennial-minded persoon weet hoe je een eigen website de lucht in krijgt, snapt hoe je een gesponsorde post op social media maakt en weet welke paden je moet bewandelen om je aan te melden bij de belangrijkste huizensites van Nederland. Prijsadvies? In het kadaster check je alle verkoopprijzen van woningen en appartementen die de afgelopen vijf jaar zijn gekocht door particulieren. En verkoopborden en raambiljetten kun je online zelf ontwerpen en bestellen. Zie daar: de basisbeginselen van het verkopen van je eigen huis zonder makelaar. Heb je ook al je droomhuis op het oog? Bereken dan meteen je maximale hypotheek en of je de juiste kennis in huis hebt om ook je hypotheek zelf af te sluiten.

Je eigen financiering regelen

Crowdfunden is het nieuwe lenen. Via platformen zoals Kickstarter en Voordekunst zet je zo een eigen campagne online. Het doel? Zoveel mogelijk goodwill creëren om geld op te halen voor een project en je financiering rond te krijgen door middel van een collectief draagvlak. Het heeft wel wat voeten in de aarde: een goede crowdfundcampagne vraagt om goede communicatie-, tekst- en beeld skills. Maar met een beetje handigheid en een creatief netwerk kun je dit makkelijk zelf. Teveel gedoe? Dan kun je natuurlijk ook online een lening aanvragen

Je eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering regelen

Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) betaal je als ZZP’er zo een paar honderd euro per maand. Als tegenreactie ontstond in 2006 het idee voor een Broodfonds: een groep mensen die met elkaar afspreekt dat je elkaar financieel ondersteunt in het geval van langdurige ziekte. Waar je bij een AOV maandelijks een bedrag betaalt, stort je bij een broodfonds maandelijks een zelfgekozen bedrag op een spaarrekening. Stap je eruit, dan blijft het geld dat je op dat moment in jouw potje hebt van jou. Het werkt echter wel op basis van wederkerigheid. En waar een AOV je uitkeert voor de volledig ziekteduur, krijg je bij een Broodfonds maximaal twee jaar uitgekeerd.

Ga je toch liever voor langdurige zekerheid zonder het uit handen te geven? Dan kun je natuurlijk ook zelf sparen voor je AOV. Door maandelijks geld apart te zetten op je eigen spaarrekening, bijvoorbeeld. Tip: maak met de gratis Moneyou Go app speciaal een potje voor je AOV aan. Kleine moeite, grote impact en zo houd je makkelijk het overzicht.

Zelf je hypotheek afsluiten

Zoals je met een beetje kennis en handigheid je eigen huis kunt verkopen, zou je ook je eigen hypotheek kunnen afsluiten zonder hypotheekadviseur. Sterker nog, als je het goed doet, hoef je er niet eens de deur voor uit. Je regelt alles gewoon online. Wat je nodig hebt is voldoende kennis over hypotheken en inzicht in je eigen financiële situatie. Benieuwd of jij over de juiste kennis beschikt? Doe de kennis- en ervaringstoets en kom er direct achter. Het zelf kunnen afsluiten van je hypotheek scheelt een hoop advies- en bemiddelingskosten, en bovenal tijd. En dat is in een oververhitte huizenmarkt geen overbodige luxe. 

Je eigen collectieve actie opzetten

Van 28 dagen veganistisch eten en een Zero Food Waste Challenge tot een volledige zomer lang geen kleding kopen; zoals je met crowdfunding collectief geld ophaalt voor een groter doel, kun je met het zogenaamde ‘’crowdacting” gelijkgestemden samenbrengen om collectief een positieve impact te maken. Dit regel je buiten goede doelen en stichtingen om en zo zie je direct de impact van je eigen acties. CollAction biedt daarvoor een mooi online platform aan. Via deze weg kun je volledig zelf een collectieve actie opzetten en op korte termijn iets voor elkaar krijgen; hoe groot of klein de impact ook is. 

Geen bureaucratische rompslomp, gedoe of ingewikkelde omwegen. Met een computer, een goed werkende wifi-verbinding en duidelijke taal komen we al een heel eind. Mooi toch? 

Talita Kalloe
Sustainable mama, founder Soulstores. Schrijft over creatief ondernemerschap, trends en transities, met een voorliefde voor toekomstige generaties.