dontforget
Geld

4x financiële “oeps-momenten” voor millennials

19 oktober 2018

Een derde van de millennials heeft geen spaarrekening. Want: waarom zou je? De meeste millennials leven liever in het nu dan dat ze sparen voor “later”. En dat levert de nodige financiële oeps-momenten op. Vier voorbeelden.

1] Oeps, geen geld meer voor boodschappen

Je leeft met de dag. En als dit betekent dat je zin hebt in een uitgebreid diner in de nieuwste hotspot in town, dan doe je dat. Dat je geen geld over hebt aan het einde van de maand, en eigenlijk had berekend dat je het deze laatste dagen tot aan je loon op Albert-Heijn-basic-rantsoen nét zou overleven, was je voor het gemak even vergeten. Je hebt voor morgenochtend vast ergens nog een verdwaalde cracker liggen. En als je je niet vergist, hadden je ouders je drie weken geleden uitgenodigd om te komen eten. Tijd om ze terug te bellen.

2] Oeps, had ik toch maar die arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten

Je bent je eigen baas en hebt alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Alles wat je nodig hebt is een laptop en een goed werkende internetverbinding. Daar kleven vrij weinig risico’s aan dus zo’n AOV’tje is helemaal niet nodig. Maar die pijn in je arm is steeds moeilijker te negeren. En je betrapt jezelf erop dat je steeds vaker eerder stopt met werken. Een bezoek aan de dokter geeft het verlossende woord: tennisarm. Werken gaat nog maar op halve kracht, maar je hebt het toch nodig om je huur te kunnen betalen. Want: geen buffer om op terug te vallen.

3] Oeps, dat huis in die buitenwijk was drie keer zo groot en twee keer zo goedkoop

Je favoriete café zit om de hoek, één koprol en je ligt in de supermarkt en er is 24/7 leven in de brouwerij. Heerlijk, dat leven in de binnenstad. Vanuit je pittoreske 40m2 appartement kijk je uit op de grachten. Het raam die de duiven zo gretig als toilet gebruiken, heb je voor het gemak afgeplakt. Ziet niemand. Dat het in de zomer dertig graden wordt en het drie maanden lang niet is uit te houden, is niet erg. Wie is er dan überhaupt binnen? Je spaarrekening tot op de eurocent plunderen voor het overbieden op dit koophuis was het he-le-maal waard. Je hebt uit FOMO een huis gekocht, want je wilde die oververhitte woningmarkt de baas zijn. En dus heb je alles op alles gezet. Drie weken na het tekenen van je koopcontract zie je ineens een veel betere deal voorbij komen. Oeps.

4] Oeps, eindelijk je reis bij elkaar gesprokkeld - wasmachine kapot

Hiken, surfen en walvissen spotten. Je droomde jarenlang van een reis naar Nieuw-Zeeland en eindelijk is het zover. Na maandenlang ploeteren en sprokkelen heb je eindelijk het geld voor je reis bij elkaar. Maar dan gebeurt het: een vonk, een onheilspellend geluid en alles behalve een roterende trommel. Je wasmachine heeft het zojuist begeven en je ouders wonen niet om de hoek. De Grote Vraag is aldaar: ga je voor een nieuwe wasmachine (en stel je je reis dus nog een paar maanden uit), of reis je iedere week anderhalf uur op en neer naar je ouders met een zak vol vuile was? 

Maak jij er ook zo’n potje van?

Houd grip op je geld met aparte potjes in de Moneyou Go app. Nieuw-Zeeland, een nieuwe wasmachine, zelf een buffer opbouwen voor je AOV. Of gewoon voor je maandelijkse boodschappen; voor ieder doel maak je makkelijk een potje aan waar je direct uit kunt betalen. Zo houd je altijd het overzicht. En hoeveel je per doel opzij hebt gezet. Zo kun je makkelijker en slimmer een afweging maken. 

Download de app gratis via https://www.moneyou.nl/betalen

Talita Kalloe
Sustainable mama, founder Soulstores. Schrijft over creatief ondernemerschap, trends en transities, met een voorliefde voor toekomstige generaties.