dontforget
Wonen

Hypotheek en studieschuld: hoe zit dat?

24 september 2018

Studeren kost een hoop geld en omdat je tijdens je studie natuurlijk ook een beetje wilt feesten, houd je aan deze prachtige tijd vaak een studieschuld over. Eenmaal afgestudeerd vind je waarschijnlijk snel een mooie baan en ontgroei je binnen de kortste keren je studentenkamer. Dan is het tijd voor de volgende stap: een eigen woning. Maar kun je een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt?

Ja, dat kan. Er zijn wel enkele zaken waarmee je rekening mee moet houden. We leggen uit hoe het zit.

Studieschuld en maximale hypotheek

Ook als je een studieschuld hebt, kun je een hypotheek afsluiten. De studieschuld heeft alleen invloed op het bedrag dat je kunt lenen. Daarbij maakt het in principe niet uit of je al een deel van de studieschuld hebt afgelost. Hypotheekverstrekkers gaan namelijk uit van het oorspronkelijke bedrag.

Waarom dan?

Hoeveel je kunt lenen voor de aanschaf van een woning is afhankelijk van het bedrag dat je iedere maand kunt uitgeven aan de hypotheek. Als je een studieschuld hebt, gaan hypotheekverstrekkers ervan uit dat je iedere maand een bepaald bedrag aflost op deze schuld. Zo blijft er minder geld over om aan je hypotheek te besteden en kun je dus minder lenen voor de aanschaf van een woning.

Hoeveel minder precies?

Goede vraag! Bij de berekening van het bedrag dat je maandelijks aflost op de studieschuld gaan ze uit van een percentage: de ‘wegingsfactor’. Er zijn twee percentages. Ben je de studieschuld aangegaan vóór 1 juli 2015 dan wordt er gerekend met 0,75%. Is jouw studieschuld van na 1 juli 2015 dan is het percentage 0,45%. Ingewikkeld? Valt reuze mee, we reken het even voor:

- Je hebt een studieschuld van € 10.000 uit het oude leenstelsel (voor 1/7/2015). De hypotheekverstrekker gaat er dan vanuit dat je iedere maand 0,75% van 10.000 = € 75 aan DUO betaalt.

- Je hebt een studieschuld van € 10.000 uit het nieuwe leenstelsel (na 1/7/2015). De hypotheekverstrekker gaat er dan vanuit dat je iedere maand 0,45% van 10.000 = € 45 aan DUO betaalt.

Benieuwd hoeveel je kunt lenen? Bereken direct je maximale hypotheek.

En nu?

Kun je nu, vanwege een studieschuld, je droomhuis niet betalen? Je hebt een aantal opties. Misschien is het mogelijk om je studieschuld af te lossen met spaargeld of een schenking. Zeker als er een relatief laag bedrag openstaat, kan dit een slimme zet zijn. Je zou ook extra kunnen aflossen en DUO vragen om een herberekening van het maandbedrag. Mogelijk kun je dan toch een hoger bedrag lenen omdat hypotheekverstrekkers rekening mogen houden met deze aflossing. Bij Moneyou is dat bijvoorbeeld het geval, maar let op: dat geldt niet voor alle hypotheekverstrekkers. Informeer altijd eerst naar de mogelijkheden.

Studieschuld melden of niet?

Een studieschuld is niet BKR-geregistreerd. Dat betekent dat de hypotheekverstrekker deze schuld niet kan opvragen. Je moet dan ook zelf bij je hypotheekverstrekker aangeven dat je een studieschuld hebt. Doe je dat niet dan kan dat vérstrekkende gevolgen hebben. Zo kan je Nationale Hypotheekgarantie (NHG) komen te vervallen als blijkt dat je een studieschuld hebt verzwegen. Dus: eerlijkheid duurt het langst

Tim Daalderop
Stormhoofd, verhalenbeest. Publiceert optimistisch futuristische verhalen over digitaal-innovatieve ontwikkelingen.