dontforget
Wonen

Je droomhuis vinden op de Open Huizen Dag: zo doe je dat

2 oktober 2018

Ben jij op zoek naar je droomhuis? Dan weet je vast hoe tijdrovend en ingewikkeld het is wat daar allemaal bij komt kijken. Websites afstruinen, makelaars bellen, afspraken maken, langsgaan voor een bezichtiging en dan beslissen of je een bod wilt uitbrengen of niet. En dan begint het pas.

Zeker in deze tijd kan het vinden van een huis dat aan je wensen voldoet een pittige uitdaging zijn. Met name alle bezichtigingen nemen een hoop tijd in beslag, want met tientallen mensen die op hetzelfde huis een bod uitbrengen, ben je na één bezichtiging meestal nog niet klaar met je zoektocht.

Meer huizen kijken, zonder afspraak, mét eigenaar

Wil je er alles aan doen om toch je droomhuis in de wacht te slepen? Dan is de Open Huizen Dag een must do. Met een beetje strakke planning doe je 6 bezichtigingen in één dag, zonder dat je afspraken hoeft te maken. Bovendien zijn de huiseigenaren ook thuis, dus heb je meer informatie tot je beschikking dan buiten de Open Huizen Dag om. Wil je de kans dat je jouw droomhuis vindt op de Open Huizen Dag 2018 zo groot mogelijk maken? Ga dan zo aan de slag:

Stap 1] Bereken eerst je maximale hypotheek

De huizenprijzen zijn de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. De kans is daarom groot dat je concessies moet doen op bijvoorbeeld de buurt, de oppervlakte of de staat van onderhoud. Hoeveel concessies je moet doen, en dus de eisen die je wél kunt stellen aan een woning, is natuurlijk afhankelijk van wat je maximaal kunt lenen.

Bereken daarom eerst je maximale hypotheek en bijbehorende maandlasten. Kun je meer dan genoeg lenen? Dan wil je misschien niet maximaal lenen, zodat je op lagere maandlasten uitkomt. Kun je niet genoeg lenen om je droomhuis te bekostigen? Dan moet je je wensen naar beneden bijstellen of zorgen dat je inkomsten stijgen.

Stap 2] Maak een selectie van huizen

Nu je weet wat je maximaal kunt lenen, kun je een aantal huizen selecteren die je wilt gaan bezichtigen. Op Funda vind je de huizen die meedoen aan de Open Huizen Dag 2018.

Het is handig om verschillende typen huizen in verschillende buurten te kiezen. Zo krijg je een completere indruk van het aanbod en weet je na de bezichtigingen hopelijk welk type en welke buurt je het meeste aanspreken.

Let bij het selecteren van huizen niet alleen op de vraagprijs, maar let ook op dingen als:

● Oppervlakte; ruim of juist kleiner (in ruil voor een ‘betere buurt’)
● Buurt; ook in verband met reistijd naar werk / school / andere belangrijke voorzieningen
● Bouwjaar; wil je een oud huis of ga je juist voor nieuwer? 
● Staat van onderhoud; ook in verband met benodigd budget voor eventuele bouwwerkzaamheden
● Ligging; aan een drukke straat of juist veel groen, lichtinval, benedenverdieping of een etage
● Indeling: open of gesloten keuken, voldoende kamers, eventueel weg te halen of toe te voegen muren
● Wel of geen tuin; op het zuiden? Of heb je liever een balkon of (aan te leggen) dakterras?

Stap 3] Op pad, met checklist

Na verschillende bezichtigingen vergeet je al gauw wat je ook alweer van de huizen vond die je hebt gezien. Maak daarom zoveel mogelijk foto’s en filmpjes en download de ‘openhuizendag checklist’ op de website van de Open Huizen Dag. Zo noteer je makkelijk per huis wat de plus- en minpunten zijn.

Plan verder een handige route, waarbij je zo efficiënt mogelijk van huis naar huis gaat; het zou natuurlijk zonde zijn als je onnodig heen en weer gaat en daardoor niet aan al je te bezichtigen huizen toekomt. Daarover gesproken: bereken van tevoren hoeveel tijd je hebt per woning. Zit de tijd erop? Blijf dan niet hangen, maar ga naar de volgende. Je kunt altijd een tweede bezichtiging plannen als je erg enthousiast was.

Stap 4] Droomhuis gevonden? Aan de slag met je hypotheek

Heb je gevonden wat je zocht? Bedenk dan dat je ook zelf je hypotheek kunt afsluiten, zonder hypotheekadviseur. Je betaalt dan niet meer voor een hypotheekadviseur (€ 1.500 tot € 3.000, bron: Vereniging Eigen Huis). Zo kun je een leuk bedrag besparen.

Succes op de Open Huizen Dag! Heb je vragen over je maximale hypotheek? Of wil je dat we met je meedenken? Neem dan even contact met ons op.

Tim Daalderop
Stormhoofd, verhalenbeest. Publiceert optimistisch futuristische verhalen over digitaal-innovatieve ontwikkelingen.