dontforget
Wonen

Je hypotheek afsluiten zonder hypotheekadviseur: dat scheelt een hoop geld

16 oktober 2018

Wie wil besparen op het afsluiten van een hypotheek, kan overwegen om de hypotheek zelf af te sluiten, zonder hypotheekadviseur. Je betaalt dan geen advies- en bemiddelingskosten meer. Met adviseur ben je ongeveer €1.500 tot €3.000 kwijt (bron: Vereniging Eigen Huis), terwijl je bij Moneyou zelf je hypotheek kunt afsluiten voor €325. Hoe werkt dat precies?

Een hypotheekadviseur brengt jouw inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden in kaart. Verder informeert hij je over verschillende hypotheekvormen, verzorgt hij het contact met de hypotheekverstrekker en levert hij de benodigde documenten voor je aan. Hoewel het afsluiten van een hypotheek een grote financiële beslissing is, kun je als je over de nodige kennis beschikt deze taken ook zelf op je nemen.

Execution only: geen advies- en bemiddelingskosten

Het zelf afsluiten van een hypotheek wordt ook wel execution only genoemd. Je hebt daarbij direct contact met je hypotheekverstrekker, kiest zelf de hypotheek die je wilt en levert zelf de benodigde documenten aan. Omdat je geen advies krijgt en zelf contact hebt met je hypotheekverstrekker, betaal je geen advies- en bemiddelingskosten meer. 

Die advies- en bemiddelingskosten liggen meestal tussen de € 1.500 en € 3.000 (bron: Vereniging Eigen Huis). Voor execution only betaal je bij Moneyou € 325. Zo bespaar je dus een mooi bedrag.

Hoe doe je dat? Wat komt er allemaal kijken bij het zelf afsluiten van je hypotheek?


Stap 1] Breng je financiële situatie in kaart

Om ervoor te zorgen dat je een hypotheek afsluit die past bij jouw financiële situatie, zet je eerst je inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden op een rij. Houd daarbij rekening met je toekomstplannen; kinderen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je uitgaven stijgen en plannen met betrekking tot je carrière hebben invloed op je inkomsten. 

Bedenk verder of je je wilt verzekeren tegen risico’s als werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. 

Stap 2] Bepaal hoeveel je wilt lenen

Hoeveel heb je nodig om het huis dat je wilt kopen te financieren? Vanaf 1 januari 2018 kun je nog ‘maar’ 100% van de waarde van het huis lenen. De kosten koper betaal je met eigen geld. Je kunt natuurlijk een deel van de koopsom zelf betalen en een deel lenen in de vorm van een hypotheek. 

Nadat je het bedrag dat je wilt lenen hebt bepaald, bedenk je welke looptijd je wilt, volgens welke hypotheekvorm je wilt aflossen en voor hoelang je de rente wilt vastzetten.

Stap 3] Vraag je hypotheek aan en stuur de benodigde documenten op

Vervolgens vraag je online je hypotheek aan. Die begint met de Kennis en Ervaringstoets. Zo weet je zeker of je voldoende kennis in huis hebt om zelf een hypotheek af te sluiten. 

Daarna stel je jouw hypotheek samen en lever je de benodigde documenten aan om je aanvraag compleet te maken. Denk bijvoorbeeld aan een salarisstrook en een geldig identiteitsbewijs. 

Wanneer de documenten zijn goedgekeurd, is je hypotheek geregeld. Je kunt dan een afspraak maken bij de notaris.

Aan de slag

Heb je genoeg informatie om je hypotheek aan te vragen? En wil je dat bij Moneyou doen? Dan kun je hier zelf je hypotheek afsluiten. Je maakt dan eerst de Kennis- en Ervaringstoets en krijgt daarna toegang tot een eigen online omgeving, waarin je stap voor stap door het proces loopt. Heb je vragen over het proces of over de status van je aanvraag? Dan kun je terecht bij je eigen coach; wie bij Moneyou zelf een hypotheek afsluit, krijgt een persoonlijke coach toegewezen. 

Wil je weten hoeveel je maximaal kunt lenen? Via de online rekentool van Moneyou weet je binnen een paar minuten waar je aan toe bent. 

Tim Daalderop
Stormhoofd, verhalenbeest. Publiceert optimistisch futuristische verhalen over digitaal-innovatieve ontwikkelingen.