dontforget
Wonen

Zelf een hypotheek afsluiten: bereid je voor op de Kennis- en Ervaringstoets

9 oktober 2018

Ben je van plan om zelf, zonder hypotheekadviseur, een hypotheek af te sluiten? Dan kun je een hoop geld besparen. Je betaalt namelijk niet voor een hypotheekadviseur. Dat scheelt je ongeveer €1.500 tot €3.000 (Bron: Vereniging Eigen Huis) . Een belangrijk onderdeel van het zelf afsluiten van je hypotheek is het maken van de Kennis- en Ervaringstoets. Wat houdt dat precies in? En hoe bereid je je voor?

Zelf je hypotheek afsluiten wordt ook wel execution only genoemd. Je betaalt dan niet voor een hypotheekadviseur. Wel betaal je nog afsluitkosten. Bij Moneyou is dat bedrag €325. Je kunt daarmee dus een mooi bedrag besparen. Wil jij ook zelf je hypotheek afsluiten? Bereid je dan alvast voor op de Kennis- en Ervaringstoets.

Waarom een Kennis- en Ervaringstoets?

Als je zelf je hypotheek afsluit, heb je dus geen hypotheekadviseur tot je beschikking die je alles uitlegt. Je neemt alle beslissingen zelf, hebt direct contact met je hypotheekverstrekker en levert alle benodigde documenten zelf aan.   Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke beslissing die gevolgen heeft voor je financiële situatie, nu én in de toekomst. Je hebt daarom kennis van hypotheken nodig en inzicht in je financiële situatie. 

Welke onderwerpen komen aan bod?

In de Kennis- en Ervaringstoets kom je in 19 vragen allerlei belangrijke onderwerpen tegen die te maken hebben met het afsluiten van een hypotheek en de financiële en belastingtechnische gevolgen daarvan. Denk bijvoorbeeld aan:

●Het oversluiten van je hypotheek en hoeveel procent je maximaal kunt lenen voor de aankoop van een huis

● De verschillende hypotheekvormen en de geldigheidsduur van je renteaanbod

● Belasting en wetgeving. Denk bijvoorbeeld aan de overwaarde of restschuld van een huis en de hypotheekrenteaftrek

● Financiële risico’s. Denk daarbij aan de maandlasten van je hypotheek, de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en hoe het precies zit met een tijdelijk of flexibel arbeidscontract

Haal je de toets? Dan kun je een hypotheek afsluiten, zonder adviseur. Haal je de toets niet? Bedenk dan dat het misschien toch verstandiger is om een hypotheek aan te vragen met behulp van een hypotheekadviseur.

Klaar? Aan de slag

Denk je dat je er klaar voor bent? Dan kun je aan de slag met de Kennis- en Ervaringstoets. Bij Moneyou kun je die doen als eerste stap van je aanvraag voor een hypotheek. Heel veel succes! 

Tim Daalderop
Stormhoofd, verhalenbeest. Publiceert optimistisch futuristische verhalen over digitaal-innovatieve ontwikkelingen.