dontforget
Geld

Column|HELP! Mijn man investeert in crypto's

27 maart 2018

‘Lief’, riep ik door de telefoon. ‘De crypto’s zijn weer gecrashed!’ Hij zuchtte en zette zich schrap voor weer een tirade over het terughalen van onze investering en ‘ja maar wat als we alles kwijtraken’. Maar voordat hij iets kon uitbrengen gooide ik mijn volume nog een tandje omhoog:

‘Moeten we niet bijkopen?’

Aan de andere kant van de lijn klonk luid gelach. ‘Wie ben jij en wat heb je met mijn vrouw gedaan?’

Het antwoord op die vraag wist ik zelf ook niet zo goed. Een paar maanden geleden zag ik de term ‘Bitcoin’ nog als iets waar vooral geeks zich mee bezig houden. Een hersenspinsel van een of andere hacker die per ongeluk geniaal bleek te zijn, maar waar ik verder niet zoveel mee te maken had. Totdat een van onze beste vrienden aan de andere kant van de wereld — in Australië om precies te zijn — in een bitcoin-community belandde en zijn kennis met ons begon te delen. Er ging een wereld voor ons open.

Altcoins? Ik had er tot op dat moment nog nooit van gehoord. Tot op dat moment dacht ik dat Bitcoin de verzamelnaam was voor alle digitale valuta samen. Maar niet dus. Cryptocurrencies, ICO’s, blockchain, wallets — de termen vlogen me om de oren. Ja, ik wist dat de Bitcoin ooit tien cent waard was. En dat hij — op dat moment — rond de 1.500 euro was gestegen. Maar ik dacht dat de munt alleen interessant was voor mensen die negen jaar geleden waren ingestapt. Totdat ik leerde — onder andere van mijn teamie bij Moneyou — wat de verwachte waarde van de Bitcoin aan het einde van het jaar zou zijn. En wat nu écht de gedachte is achter blockchain-technologie.

Mijn innerlijke rebel ontwaakte die niets liever doet dan bijdragen aan initiatieven die positief bijdragen aan een nieuwe status quo. Manlief was ondertussen allang om. Zijn grootste taak was vooral om mij ervan te overtuigen van deel twee in zijn charme-offensief: waarom we een deel van ons zuurverdiende spaargeld in digitale munten zouden moeten steken.

Dus we kwamen een duidelijke deal overeen: hij zou zich volledig gaan verdiepen in de technologie, de wallets en alles wat ervoor nodig was om mij te overtuigen. Want ik had daar geen geduld voor, en — in alle eerlijkheid — weinig zin in. Met een hoop Jip en Janneke taal, korte filmpjes en het op elkaar stapelen van blanco A4-papiertjes legde hij me in vijf minuten de essentie van blockchain-technologie uit. Iets met tien data-entries op een A4-’tje, tien A4-tjes in een envelop en de enveloppen samen vormen de blockchain. Zie daar: blockchain voor dummies. Waterdicht en niet te hacken. Check!

Toen kwamen de wallets: je hebt exchanges, online wallets en hardware wallets. In een notendop leerde ik over de beveiliging erachter, de hack-gevoeligheid ervan, hoe je vooral NIET je codes moet verliezen en dat een hardware wallet de meest veilige variant is om je cryptocurrencies mee op te slaan. Tenminste, als je huis niet in de fik vliegt. Dus, voordat ik het wist gooiden we een hardware wallet in een digitaal winkelwagentje. En toen ik zag dat de wachttijd zes weken was “vanwege de grote vraag”, begon mijn enthousiasme te groeien. Hier gebeurt iets spannends. En wij mogen meedoen.

Inmiddels had het pro-crypto offensief van manlief zijn vruchten afgeworpen en volgde ook ik iedere dag op CoinMarketCap de koersen van de munten. We hadden een nieuwe gezamenlijke hobby gevonden. Appjes vlogen over en weer met screenshots van onze Blockfolio en ‘nog even en die vakantie naar Bali is binnen’. We droomden erop los. Maar toen leerde ik ook de downside kennen. Want zo krachtig als de markt kon stijgen, zo heftig kon hij ook dalen. En daar had ik even geen rekening mee gehouden in het visualiseren van mijn superdeluxe villa in Ubud.

Dus appjes vol dromen werden kreten van lichte paniek. ‘Beloof me dat — als alles naar de getver gaat — wij in ieder geval onze inzet eruit halen goed?’, jammerde ik. Maar manlief — inmiddels fervent cryptofanaat en groot believer van de HODL (Hold on Dear Life) methode — dacht daar net even anders over. Hij drukte me op het hart dat ook dit hoort bij een ontwikkeling die zich afzet tegen de gevestigde orde. En dat ook dit gezonde marktwerking is, net zoals dat dagelijks gebeurt op de beurs. Inmiddels bekend met mijn vlagen van paniek wist hij mij met fluwelen handschoentjes te overtuigen van de kracht van het “vasthouden” van je munten voor de lange termijn. En vooral gewoon vertrouwen te hebben in de technologie.

En daar hingen we dan: op die bewuste dag, aan de telefoon. Met een portfolio dat inmiddels was uitgebouwd met Litecoin, Ethereum, DragonChain en wat voor altcoins nog meer. En ik inmiddels met de nodige kennis op zak om te weten dat een waardedaling van een munt ook een gunstig moment kan zijn om bij te kopen. Bitcoin was op dat moment van legendarische hoogte gekelderd naar iets onder de tienduizend euro. Manlief zat al klaar met zijn vingers in zijn oren toen ik hem belde. En ik schreeuwde uit volle borst dat we moesten bijkopen. In de zeven jaar dat we samen zijn heb ik hem blijkbaar zelden zo weten te verrassen: ‘Ik ben zojuist nog een stukje meer van je gaan houden.’

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Beleg daarom nooit met geld dat je niet kunt missen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Talita Kalloe
Sustainable mama, founder Soulstores. Schrijft over creatief ondernemerschap, trends en transities, met een voorliefde voor toekomstige generaties.