dontforget
Wonen

Hypotheek afsluiten? Zo kies je een notaris

18 december 2018

Waarom een notaris?

Een notaris is de enige die kan vastleggen wie de eigenaar van een woning is en houdt in de gaten of alles goed geregeld is. Zo controleert hij of de koopsom is overgemaakt en of iedereen goed is geïnformeerd.

Wat doet een notaris?

De notaris regelt eerst dat je de eigenaar van de woning wordt. Dit wordt vastgelegd in de eigendomsakte (of transportakte). De verkopende en de kopende partij moeten deze akte allebei ondertekenen.

Als dat is gebeurd regelt de notaris dat de woning als onderpand van de hypothecaire lening (andere naam voor je hypotheek) wordt geregistreerd. Dit gebeurt via de hypotheekakte. Officieel moet deze akte ondertekend worden door de koper en door een afgevaardigde van de hypotheekverstrekker. Vaak is er niet echt een medewerker van de bank aanwezig bij het passeren van de akte, maar is een medewerker van de notaris gemachtigd om de hypotheekakte te ondertekenen.

Als dit allemaal is gebeurd, schrijft de notaris de afschriften van beide akten in bij het Kadaster. Gelukt? Dan ben je officieel de nieuwe eigenaar van de woning. Gefeliciteerd!

Wie betaalt die bepaalt

Koop je een bestaande woning? Dan moet de koper meestal zelf de notariskosten betalen. Wie betaalt, die bepaalt, dus kiest de koper welke notaris de hypotheek passeert. Koop je een nieuwbouwwoning, dan betaalt de verkoper meestal de notariskosten. De verkoper regelt dan ook de notaris. Vaak is er dan een projectnotaris die de overdracht van alle woningen in het nieuwbouwproject regelt.

Wat kost een notaris?

Elke notaris mag zelf bepalen wat zijn tarief is. De kosten kunnen dus sterk verschillen. Daarom is het slim om meerdere offertes op te vragen. Controleer daarbij of de volgende kosten in het tarief zitten: 

  • inschrijvingskosten van het Kadaster
  • btw
  • registratierechten
  • recherchekosten

Zo kun je goed vergelijken en kom je niet voor verrassingen te staan.

Tip:

Vergelijk notariskosten online met bijvoorbeeld:

Bereken je maximale hypotheek

Moneyou icon
Redactie hypotheken