dontforget
Wonen

Overwaarde op je huis; verhuizen, verbouwen of ervan genieten?

31 mei 2017
Je bent al enige tijd de trotse bezitter van een leuk huis. Dan kan het zijn dat je woning door de jaren heen in waarde gestegen is. Je hebt dan waarschijnlijk overwaarde. Je woning is dan meer waard dan de hypotheek die erop rust. Ook als je tussentijds hebt afgelost op je hypotheek, kan er sprake zijn van overwaarde. Maar waar moet je op letten als je overwaarde hebt?

Wat is overwaarde?

De overwaarde van een woning is het verschil tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning. Heb je een hypotheek van € 250.000,- en is je huis € 275.000,- waard? Dan is de overwaarde € 25.000,-. Dat geeft een lekker comfortabel gevoel. Je houdt dan na verkoop van de woning nog een bedrag over.

Verhuizen naar een andere koopwoning

Verkoop je je oude huis met overwaarde en wil je een andere woning terugkopen? Let dan op de bijleenregeling. Volgens deze regeling moet je de overwaarde van je oude huis in de hypotheek van je nieuwe huis stoppen. Je hebt dan een lagere hypotheek nodig. De rente over de hele lening is aftrekbaar over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning min de overwaarde van het oude huis.

Voorbeeld: je verkoopt je oude huis voor € 200.000,-. De hypotheek hierop is € 170.000,-. Je hebt dan € 30.000,- overwaarde. Je koopt daarna een ander huis voor € 250.000. Door de bijleenregeling krijg je hypotheekrenteaftrek over maximaal € 220.000,- (€ 250.000,- min € 30.000,-). Heb je je oude woning nog niet verkocht? Dan kun je de overwaarde nog niet gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Als je daarvoor onvoldoende eigen geld hebt, kun je een overbruggingslening afsluiten.

Verhuizen naar een huurwoning

Een andere mogelijkheid is je huis verkopen en verhuizen naar een huurwoning. Als je vervolgens binnen drie jaar een nieuw huis koopt, geldt ook de bijleenregeling. Dan telt de overwaarde dus mee voor het bepalen van het bedrag waarover je de rente kunt aftrekken.

Huis verbouwen

Als je niet wilt verhuizen kun je de overwaarde ook gebruiken om je huidige woning te verbouwen. Dat kun je doen door je bestaande hypotheek te verhogen. Het voordeel van verbouwen is dat je je woning nog meer naar je persoonlijke smaak kunt aanpassen en dat je huis waarschijnlijk ook nog in waarde stijgt. Het is echter wel zo dat je maandlasten stijgen als je je hypotheek verhoogt. Een hypotheekverstrekker beoordeelt of je die hogere hypotheek daadwerkelijk kunt betalen.

Comfortabel wonen

Het is natuurlijk altijd handig om te weten wat je met de overwaarde op je huis kunt doen. Maar je kunt er net zo goed helemaal niets mee doen. In de tussentijd blijf je lekker in je huis wonen en rustig genieten van het comfortabele idee dat je overwaarde op je woning hebt.
Moneyou icon
Redactie hypotheken