dontforget
Wonen

De voordelen en nadelen van nieuwbouw

26 juli 2017

Voordelen nieuwbouwhuis

Het kopen van een nieuwbouwhuis heeft veel voordelen. Zie je het al voor je? Je krijgt de sleutels van je nieuwe huis en opent de voordeur. Alles is splinternieuw. De raamkozijnen zien er prachtig uit, de deuren glimmen nog en je nieuwe hangtoilet zit al op zijn plek. Je droomt al hardop over de volgende projecten in je huis zoals lichtspotjes in het plafond en een mooi kookeiland in je keuken. 

Voor de oplevering van je huis is het vaak nog mogelijk om de indeling en afbouw van het huis naar je smaak te veranderen. Maak hier gebruik van zolang het kan. Hoe later je in het nieuwbouwproject stapt, hoe minder je zelf kunt beïnvloeden. Bij een nieuwbouwhuis heb je ook financiële voordelen. Je betaalt geen overdrachtsbelasting en je hebt de komende jaren minder onderhoudskosten omdat alles nieuw is. Bovendien bespaar je op energiekosten, omdat je woning goed is geïsoleerd.

Nadelen nieuwbouwhuis

Stel je wilt per se een nieuwbouwhuis kopen. Dan heb je vaak een beperkt woningaanbod. Er is namelijk niet altijd een nieuwbouwproject in je favoriete wijk, buurt of gemeente. Een ander nadeel is dat je een huis koopt op basis van tekeningen. Het is lastig te visualiseren of de woning bijvoorbeeld wel groot en praktisch genoeg is om in te wonen. Wil je op korte termijn verhuizen? Bedenk dat je bij een nieuwbouwhuis vaak best lang moet wachten op de oplevering. Gemiddeld 1 tot 1,5 jaar na aankoop van je huis.

Naast de kosten die je bij nieuwbouw bespaart, heb je ook extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan de opleveringskeuring, de bouwrente en het meerwerk. Ook kun je meestal niet onderhandelen over de woningprijs. Misschien betaal je hierdoor wel meer dan voor een vergelijkbare bestaande woning.

Wanneer sluit je de hypotheek af bij nieuwbouw?

Op het moment dat je de koop-/aanneemovereenkomst ondertekent. Je hebt namelijk een onderpand nodig om een hypotheek af te sluiten. Deze hypotheek bestaat uit de totale koopsom. Dat is de prijs van de grond en de te bouwen nieuwbouwhuis samen. Vervolgens kun je de hypotheek zelf afsluiten of met hulp van een hypotheekcoach. Als je zelf een hypotheek afsluit, bespaar je fors op advies- en bemiddelingskosten. Misschien kun je het bespaarde geld wel gebruiken voor je nieuwe badkamer.

Per wanneer betaal je de hypotheek bij nieuwbouw?

Zodra de overdracht plaatsvindt. Je betaalt eerst voor de grond en de mogelijke bouwtermijnen die al geweest zijn. Dit laatste hangt van de fase waarin het project zit. Het resterende hypotheekbedrag wordt in je bouwdepot gestort. Over dit bedrag ontvang je een rentevergoeding die vaak gelijk of lager is dan je hypotheekrente. Vanuit je bouwdepot betaal je vervolgens de facturen die je van de aannemer krijgt. Je ontvangt deze facturen zodra er weer een onderdeel van je nieuwbouwhuis is gebouwd.

Naarmate de bouw van je huis vordert: raakt je bouwdepot verder leeg, ontvang je minder rentevergoeding en stijgen dus je hypotheeklasten. Als de woning is afgebouwd en opgeleverd is je bouwdepot in veel gevallen leeg. Heb je nog vragen over hoe een bouwdepot bij Moneyou werkt? Bekijk de pagina bouwdepot. Zo ben je goed voorbereid op het moment dat je een nieuwbouwhuis gaat kopen.

Moneyou icon
Redactie hypotheken