dontforget
Wonen

Kosten koper of vrij op naam: wat is het verschil?

6 juni 2017

Als je een bestaande woning koopt, doe je dat meestal met kosten koper. Als koper betaal je dan de kosten van de overdrachtsbelasting en de hypotheek- en leveringsakte. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de koopprijs. In de leveringsakte draagt de vorige eigenaar de woning officieel over en in de hypotheekakte wordt de hypotheek definitief gemaakt. Een notaris stelt deze aktes op en schrijft deze in de registers van het Kadaster in. De kosten die je hiervoor betaalt, verschillen per notaris. Het goed vergelijken van een aantal notarissen kan hierbij lonen.

Vrij op naam: nieuwbouw

De term vrij op naam kom je minder vaak tegen. Vrij op naam houdt in dat de bijkomende kosten in de koopprijs zijn verwerkt of dat de verkoper de kosten betaalt. Vooral nieuwbouwwoningen worden meestal vrij op naam verkocht. De verkopende partij kan verschillende kosten in de prijs verwerken. Denk bijvoorbeeld aan de koop van de grond, de bouwkosten, aansluitkosten op bijvoorbeeld water en elektriciteit, notariskosten en de btw. Je betaalt geen overdrachtsbelasting, omdat je de eerste bewoner bent. Heb je een nieuwbouwwoning op het oog? Vraag dan de aannemer om een duidelijk overzicht van de kosten die wel en niet in de koopprijs zijn verwerkt. Zo kom je niet voor verrassingen en onverwachte kosten te staan.

Vrij op naam: bestaand huis

Bestaande woningen die vrij op naam verkocht worden kom je minder vaak tegen. Een verkoper kiest daar soms toch voor als hij bijvoorbeeld de woning aantrekkelijker wil maken voor de potentiële koper. De verkoper betaalt de overdrachtsbelasting en de notariskosten in die gevallen dan zelf.

Verschil in kosten

Als je een huis koopt wil je natuurlijk vooral weten wat je in totaal aan de koop kwijt bent. Bij kosten koper heb je meer bijkomende kosten dan bij een woning vrij op naam. Betekent dit dan dat de koop van een woning vrij op naam voordeliger is dan bij kosten koper? Niet direct. De belasting is bij vrij op naam met 21% btw veel hoger is dan de 2% overdrachtsbelasting bij kosten koper. Daarnaast valt over de prijs van een nieuwbouwwoning meestal niet te onderhandelen. Bij kosten koper is die ruimte er meestal wel. Focus je dus niet teveel op beide termen als je een leuke woning zoekt. Het is veel belangrijker dat je de woning vindt die bij je past en waar je blij van wordt.

Moneyou icon
Redactie hypotheken