Waarom heb je soms een bankgarantie nodig?

De verkoper heeft je bod op zijn woning geaccepteerd. Dat is geweldig nieuws en een fijn idee. Maar ook het begin van een spannende tijd. Nu kun je een hypotheek gaan aanvragen. Omdat de verkoper zekerheid wil over de verkoop van zijn huis, vraagt hij vaak om een waarborgsom, ofwel een aanbetaling. Gelukkig kun je voor het betalen van deze waarborgsom een bankgarantie regelen. Maar hoe doe je dat, en wat kost dat?

“Voor een bankgarantie sluit je een aparte overeenkomst af met de bank die daarmee garandeert dat de waarborgsom aan de verkoper wordt betaald.”

Waarborgsom

In ‘huizenjargon’ wordt een aanbetaling ook wel waarborgsom genoemd. Die waarborgsom bedraagt meestal zo’n 10% van de koopsom. Dat betekent dat je voor een koopprijs van € 250.000,- een waarborgsom van € 25.000,- moet neertellen. Dat is veel geld en heeft niet iedereen op zijn bankrekening staan. Jij ook niet? Geen nood. Bij de meeste banken kun je voor de waarborgsom een bankgarantie regelen.

Wanneer gebruik je de bankgarantie?

Die waarborgsom hoeft niet altijd worden aangesproken. Want, gaat de koop van het huis door? Dan is er niets aan de hand. Je hebt je hypotheek geregeld waarmee je de koopsom aan de verkoper betaalt. Je hoeft de bankgarantie daarmee niet aan te spreken. Maar gaat de koop niet door? Dan zijn er twee mogelijkheden: je beroept je op een van de ontbindende voorwaarden uit de koopovereenkomst. In dat geval heeft de verkoper geen recht op de waarborgsom van 10% en hoef je de bankgarantie niet in te zetten. Kun je je niet beroepen op een van de ontbindende voorwaarden? Dan heeft de verkopende partij recht op de waarborgsom. De garant staande bank betaalt hem dit bedrag via de notaris.

Bankgarantie aanvragen

Voor een bankgarantie sluit je een aparte overeenkomst af met de bank die daarmee garandeert dat de waarborgsom aan de verkoper wordt betaald. Aan het afsluiten van een bankgarantie zijn kosten verbonden. In de meeste gevallen rekent een bank hiervoor ongeveer 1% van het garantiebedrag. Dus voor een bankgarantie van € 25.000,- betaal je dan € 250,-.

Een bankgarantie bij Moneyou

Ook bij Moneyou kun je een bankgarantie aanvragen. Je vraagt daarvoor eerst een akte van geldlening bij ons aan. Daarvoor hebben we de (kopie) koopakte en een kopie legitimatiebewijs van de hypotheekaanvragers nodig. Zodra wij deze stukken hebben ontvangen, stellen wij de akte van geldlening voor je op. Als je deze ondertekent en terugstuurt geeft Moneyou je de bankgarantie. De kosten hiervoor zijn bij Moneyou 1% van het garantiebedrag. Wil je een bankgarantie aanvragen? Kijk op onze website hoe je dat doet.

 

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen