Kan je nog meer besparen op je hypotheek?

Veel mensen maakten goede voornemens voor dit nieuwe jaar. Deed jij dat ook? Eén van je goede voornemens kan zijn om minder geld uit te geven. Neem dan je hypotheek nog eens goed onder de loep en kijk of je deze kunt oversluiten. Wellicht begin je 2017 dan met lagere maandlasten. Want als je je hypotheek een paar jaar geleden hebt afgesloten, betaal je waarschijnlijk meer rente dan wanneer je nu een hypotheek afsluit. De hypotheekrente staat immers nog steeds historisch laag. Oversluiten kan dus lonen.

“Door de lage rente van de laatste jaren hebben veel huizenbezitters hun hypotheek overgesloten.”

Rente opnieuw vastzetten

Heb je al een lage rente? Ook dan kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten. Dat is bijvoorbeeld het geval als je rentevastperiode nog maar drie jaar duurt. Als je je rente nu opnieuw vastzet heb je weer langer de zekerheid van lage maandlasten. Ook als de hypotheekrente in de komende tijd stijgt.

Kosten en baten

Bij het oversluiten van je hypotheek moet je je huidige hypotheekverstrekker waarschijnlijk een vergoeding betalen. Daar staat tegenover dat je maandlasten een stuk lager kunnen uitvallen. En als je dat berekent over je nieuwe renteperiode, betaal je misschien veel minder dan die eenmalige vergoeding. Moneyou heeft een handige tool waarmee je kunt berekenen of je op je hypotheeklasten kunt besparen.

Toename oversluitingen

Door de lage rente van de laatste jaren hebben veel huizenbezitters hun hypotheek overgesloten. In de eerste negen maanden van 2016 was het landelijke aandeel oversluiters 19%* van het totale aantal afgesloten hypotheken. Bij Moneyou ligt dit percentage zelfs nog hoger: maar liefst 40% van de hypotheekaanvragen tot en met september 2016 waren verzoeken voor oversluiten.

Scherpe tarieven

Dat steeds meer mensen Moneyou weten te vinden, heeft vooral te maken met de gunstige tarieven. Het rentetarief van de Moneyou annuïteitenhypotheek voor 5, 10 en 20 jaar vast is zo scherp dat onderzoeksbureau MoneyView deze hypotheek in 2016 de hoogst mogelijke score gaf in de vorm van 5 sterren. Daarnaast zijn ook de afsluitkosten met slechts €365,- euro lager dan wat je bij de meeste andere geldverstrekkers betaalt.

Extra kosten bij oversluiten

Bij het oversluiten van je hypotheek krijg je te maken met bijkomende kosten zoals een boeterente en notariskosten. En als je hiervoor een hypotheekadviseur raadpleegt, dan betaal je ook advieskosten. Die kunnen soms oplopen tot boven de € 1.000,-. Maar als al inzicht hebt in je financiële situatie en je weet een en ander van hypotheken, dan kun je je hypotheek ook zonder advies oversluiten. Dat scheelt een flink bedrag in je oversluitkosten.

Bereken hoeveel je kunt besparen

Wil jij het jaar ook goed beginnen? Bereken dan in onze tool hoe je maandelijks geld kunt besparen door je hypotheek over te sluiten.

*Bron: IG&H

Bereken of je kunt besparen

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen