Op zoek naar de beste spaarrente? Kies voor zekerheid

Sparen: levert me dat nog wel wat op? Die vraag zul je jezelf momenteel ongetwijfeld wel eens stellen. De spaarrentes zijn vandaag de dag inderdaad niet om over naar huis te schrijven. Maar als je slim omgaat met je geld, kan sparen je zeker nog wat opleveren. Maar dat draait niet meer zozeer om de zoektocht naar de hoogste spaarrente. Hoe spaar je slim?

“Kies je voor een deposito, dan ben je sowieso zeker van de rente voor de tijd dat je je geld vast hebt staan”

Kijk uit voor addertjes

Natuurlijk kijk je nog steeds naar de rente als je gaat sparen. Je vergelijkt verschillende aanbieders en kiest dan voor de spaarrekening met de beste rente. Althans, dat denk je. Want soms zit er toch opeens een addertje onder het gras. Kijk daarom ook goed naar de voorwaarden van de rekening. Denk aan: het geld dat je minimaal moet inleggen, of maximaal mág inleggen. En naar de rente. Is die voor het hele spaarbedrag dat je op de rekening zet hetzelfde? Of geldt het percentage slechts over een gedeelte van je spaarsaldo?

Sparen anno nu

Maar laten we realistisch zijn: sparen is niet meer wat het vroeger was. In een wereld waarin de spaarrentes al jaren dalen, is de belangrijkste vraag eigenlijk niet meer: hoe hoog is de rente? Maar: hoeveel zekerheid wil je over je rente? Kies je voor een deposito, dan ben je sowieso zeker van de rente voor de tijd dat je je geld vast hebt staan. Bij een vrij opneembare spaarrekening is dat uiteraard niet het geval.

Zet je geld vast op een deposito

Heb jij spaargeld waar je al lang niet aan hebt gezeten en denk je dat dat de komende tijd nog wel even zo blijft? Dan kan een deposito interessant voor je zijn. Hierbij weet je dus zeker dat de rente niet daalt gedurende de tijd dat je je geld vastzet. Je kiest zelf hoe lang je je geld vastzet. Bij Moneyou kan dit bijvoorbeeld al vanaf 6 maanden.

Een deel vrij opneembaar, een deel vast

Het is verstandig om niet al je geld vast te zetten. Want mocht je het toch opeens nodig hebben – bijvoorbeeld omdat de wasmachine plotseling stuk gaat -, dan betaal je bij een deposito meestal een boete als je je geld hier vervroegd af wil halen. Bij Moneyou ontvang je alsnog een basisrente als je dit doet. Maar die is wel minder dan de rente op de vrij opneembare spaarrekening. Het is dus geen gek idee om ook wat geld achter de hand te houden waar je direct bij kunt.

Elke maand geld op een deposito zetten

Ook een optie: iedere maand een nieuw deposito openen waarop je steeds een kleiner bedrag vastzet in plaats van in één keer een groot bedrag. Bijvoorbeeld zes keer elke maand 500 euro, in plaats van 3000 euro in één keer voor zes maanden. Zo heb je niet al je geld in hetzelfde halfjaar vaststaan. Houd goed in de gaten wanneer je deposito’s vrijvallen, zodat je het eventueel opnieuw kunt vastzetten en geen rente misloopt!

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen