Hoe werkt een bouwdepot in je hypotheek?

Een nieuwe badkamer of keuken staat al gauw op je verlanglijstje als je een andere woning koopt. Maar ook het plaatsen van een dakkapel of het aanleggen van nieuwe elektrische bedrading in het huis loopt snel behoorlijk in de papieren. Dat geld heb je meestal niet zomaar achter de hand. Dan biedt een bouwdepot in de nieuwe hypotheek uitkomst. Vanuit dit bouwdepot betaal je de verbouwingskosten van je nieuwe woning. Maar hoe werkt dit precies?

“Je kunt een bouwdepot krijgen voor zaken die ervoor zorgen dan je huis meer waard wordt, zoals een uitbouw of dakkapel”

Verbouwing

Een verbouwing is meestal niet goedkoop. Dan is het handig als je die kunt meefinancieren in je hypotheek in de vorm van een bouwdepot. Dat werkt als volgt: bij de aanvraag van je hypotheek geef je aan welk bedrag je nodig hebt om je woning te verbouwen. Dit bedrag komt bovenop je hypotheekbedrag en wordt op een aparte rekening gezet. Dat is je bouwdepot. Het geld in het bouwdepot is puur en alleen voor het verbouwen of verbeteren van je huis. Voor de uitgevoerde werkzaamheden aan je huis ontvang je rekeningen. Deze rekeningen declareer je vervolgens bij je bank. Die betaalt de rekeningen uit je depot.

Rente over je bouwdepot

Over het bedrag in het bouwdepot ontvang je een rentevergoeding. Bij Moneyou is dat bedrag gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt. Betaal je 4% hypotheekrente? Dan ontvang je dus ook 4% rentevergoeding. Dit bedrag wordt automatisch in je bouwdepot gestort. Zodra je hieruit geld opneemt, stopt de rentevergoeding over het opgenomen bedrag. Over het resterende bedrag loopt de rentevergoeding gewoon door.

18 maanden

Je bouwdepot blijft bij Moneyou maximaal 18 maanden actief. Heb je aan het einde van de looptijd minder geld uitgegeven aan de verbouwing en heb je daardoor niet het hele bedrag uit je bouwdepot opgebruikt? Dan wordt dat geld gebruikt om een deel van je hypotheek af te lossen.

Hoeveel mag ik meefinancieren?

De verbouwing moet je huis verbeteren, waardoor het meer waard wordt. Daarom kun je alleen een bouwdepot krijgen voor zaken die aan het huis vastzitten. Dat worden ook wel aard- en nagelvaste zaken genoemd. Bijvoorbeeld een uitbouw of een dakkapel. Losse zaken zoals gordijnen kun je hier dus niet mee betalen. Hoeveel je mag meefinancieren, hangt af van de waarde van de woning. De taxateur stelt vast wat de waarde van je woning na de verbouwing is. Van dit bedrag kun je maximaal 100% lenen.

Nieuwbouw

Koop je een nieuwbouwwoning? Dan gaat automatisch het hele hypotheekbedrag in het bouwdepot. Hieruit worden de grond en de bouw van je woning in de vooraf afgesproken bouwtermijnen betaald.

Bouwdepot en Nationale Hypotheek Garantie

Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie gelden andere regels. Kijk op de website van NHG wat de voorwaarden zijn.

Wil je bij Moneyou een hypotheek met bouwdepot afsluiten? Ga naar de website en bereken je maximale hypotheek inclusief de verbouwingskosten.

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen