…maar hoe kies ik mijn hypotheekvorm?

Een van de beslissingen bij het afsluiten van een hypotheek is de keuze voor een hypotheekvorm. Er zijn momenteel drie verschillende hypotheekvormen: lineair, annuïtair en aflossingsvrij. Dat lijkt ingewikkelder dan het is. Het verschil tussen deze drie is de wijze waarop je de lening terugbetaalt. Hieronder beschrijven we kort de drie hypotheekvormen.

“Bij Moneyou houden we het simpel. Je kunt kiezen uit twee hypotheekvormen: annuïtair en aflossingsvrij.”

Aflossingsvrije hypotheek

De naam zegt het al: als je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek los je niet af op de lening en betaal je alleen de rente. Het maandbedrag blijft, gedurende de rentevaste periode, gelijk. Omdat je niet aflost houd je aan het einde van de looptijd een schuld over. Deze kun je aflossen uit de verkoop van de woning of met eigen (spaar)geld. Het is ook mogelijk om de restschuld te herfinancieren via een nieuwe hypotheek. Belangrijk aandachtspunt: bij een nieuwe aflossingsvrije hypotheek heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Kenmerken aflossingsvrije hypotheek

  • Relatief lage maandlasten
  • Hypotheek wordt niet afgelost
  • Geen recht op hypotheekrenteaftrek

Aflossingsvrij | Moneyou

Meer informatie over een aflossingsvrije hypotheek

Annuïteitenhypotheek

In het geval van een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand exact hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Doordat je iedere maand een beetje aflost daalt de lening en daarmee ook de rente die je maandelijks betaalt. Zo wordt het deel rente kleiner en het deel aflossing groter. Doordat je minder rente gaat betalen wordt het belastingvoordeel ook steeds kleiner. Houd er dus rekening mee dat je netto maandlasten toenemen terwijl de bruto maandlasten gelijk blijven. Aan het einde van de looptijd is de gehele lening afgelost.

  • Hypotheek wordt volledig afgelost
  • Recht op hypotheekrenteaftrek
  • Toenemende netto maandlasten

Annuïteitenhypotheek | Moneyou

Lineaire hypotheek

Kenmerkend voor een lineaire hypotheek zijn de relatief hoge bruto maandlasten bij aanvang van de hypotheek. Iedere maand los je exact hetzelfde bedrag af op de lening. Op deze manier neemt de schuld af, betaal je steeds minder rente en dalen de bruto maandlasten. Wees erop bedacht dat dan ook het huidige belastingvoordeel, in de vorm van hypotheekrenteaftrek, geleidelijk afneemt. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost.

  • Hypotheek wordt volledig afgelost
  • Afnemende bruto maandlasten
  • Recht op hypotheekrenteaftrek

Lineair | Moneyou

Hypotheekvormen en renteaftrek

Belangrijke afweging bij het kiezen van de juiste hypotheekvorm is de hypotheekrenteaftrek. Bij een annuïteiten- of lineaire hypotheek mag je de rente, die je betaalt over de hypotheek, aftrekken van je bruto inkomen. Zo hoef je minder inkomstenbelasting te betalen en heb je meestal recht op een teruggave. Houd er rekening mee dat je bij een nieuwe aflossingsvrije hypotheek geen recht heb op hypotheekrenteaftrek.

Meer informatie over hypotheekrenteaftrek

Twee hypotheekvormen

Bij Moneyou houden we het simpel. Je kunt kiezen uit twee hypotheekvormen: annuïtair en aflossingsvrij. Je sluit de hypotheek zelf online af en zo bespaar je flink op de kosten voor bemiddeling en advies. Welke hypotheekvorm het best bij je past is afhankelijk van je financiële situatie, de hoogte van de hypotheek en je toekomstplannen.

Meer informatie over de Moneyou Hypotheek

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen