…maar hoe lang moet ik de hypotheekrente vastzetten?

Wanneer je zelf een hypotheek afsluit moet je enkele keuzes maken. Een daarvan is de keuze voor je rentevaste periode. Bij een lage rentestand lijkt het aantrekkelijk om de rente voor langere tijd vast te zeten, maar is dat wel zo verstandig? Hieronder zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij.

“Bij een lage rentestand lijkt het aantrekkelijk om de rente voor langere tijd vast te zeten, maar is dat wel zo verstandig?”

Hoe lang moet ik de hypotheekrente vastzetten? | Moneyou

Vaste hypotheekrente

Wanneer je kiest voor een vaste rente zet je de rente voor een bepaalde tijd vast, bijvoorbeeld voor vijf of tien jaar. Deze periode wordt de rentevaste periode genoemd. Een vaste rente geeft veel zekerheid want je rentepercentage blijft gedurende deze periode hetzelfde. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan. Een nadeel is dat je, in ruil voor deze zekerheid, vaak een hogere rente betaalt. Doorgaans geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente. Daarnaast profiteer je niet van eventuele rentedalingen.

Hoe lang de rente vastzetten?

Nederlanders houden van zekerheid en zijn over het algemeen geneigd de rente voor een langere periode vast te zetten. De meest gekozen rentevaste perioden zijn 10 en 20 jaar (bron: HDN). Welke periode het best bij je past is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie en toekomstplannen.  Wil je bijvoorbeeld kinderen of overweeg je een andere baan? Dergelijke ontwikkelingen zijn van invloed op je inkomsten en uitgaven en kunnen een reden zijn om meer zekerheid te willen. Een andere afweging is je verwachting met betrekking tot de rente. Verwacht je een rentedaling? Dan kies je voor een kortere rentevaste periode. Denk je dat de rente gaat stijgen dan is een langere rentevaste periode wellicht interessant. Breng dus goed in kaart wat je wensen en verwachtingen zijn en kies een rentevaste periode die daarbij past.

Variabele hypotheekrente

Bij een variabele rente wordt de rente afgestemd op de marktrente. Gaat de marktrente omlaag dan betaal je minder rente, gaat de marktrente omhoog dan betaal je meer. Dit kan per maand verschillen. Zo profiteer je van rentedalingen maar loop je natuurlijk ook het risico dat de marktrente hoger wordt dan de huidige vaste rente. In ruil voor dit risico krijg je over het algemeen een lagere rente. Daarnaast kun je de variabele rente op ieder moment voor langere tijd vastzetten.

Mogelijkheden bij Moneyou

Bij Moneyou houden we van vrijheid. Je kunt de rente vastzetten voor 1, 5, 10,15, 20 of 30 jaar. Het is zelfs mogelijk, binnen dezelfde hypotheek, verschillende rentevaste perioden te combineren. Tot slot kun je ook kiezen voor een variabele rente. Op deze manier stel je zelf je ideale hypotheek samen.

Bekijk de actuele Moneyou renterarieven

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen