Lage hypotheekrente: hoe lang zet je de rente vast?

De hypotheekrente is op dit moment zo laag dat de meeste mensen ervoor kiezen de rente vast te zetten. Dat geeft voor langere tijd zekerheid over de maandlasten. Maar voor hoe lang zet je je hypotheekrente nu vast? Een ding willen we namelijk allemaal: niet te veel betalen.

“Een lange rentevastperiode is dus vaak duurder, maar geeft je wel voor een langere periode zekerheid over je hypotheeklasten.”

Als je wilt kiezen voor de veiligheid en overzichtelijkheid van een vaste rente, moet je goed nadenken over hoe lang je die rente vastzet. De meest gekozen rentevastperiodes zijn momenteel tien jaar en twintig jaar. Het is aan jou om voor jezelf te bepalen hoe lang je zekerheid wilt hebben over je maandlasten. Maar waarop baseer je die beslissing?

Kort of lang vastzetten?

Als je een hypotheek afsluit kun je de rente voor een periode van 1 tot en met 30 jaar vastzetten. Doorgaans geldt: hoe langer de rentevastperiode, hoe hoger het rentepercentage. Een lange rentevastperiode is dus vaak duurder, maar geeft je wel voor een langere periode zekerheid over je hypotheeklasten. Bereken bijvoorbeeld wat het verschil in maandlasten is bij een rentevastperiode van 10 of 20 jaar.

Wat past het beste bij je?

Eigenlijk gaat het erom wat het beste bij je past. Je kunt je daarbij afvragen hoe je denkt dat jouw leven zich gaat ontwikkelen - denk bijvoorbeeld aan het krijgen van kinderen, of het veranderen van baan - en hoeveel zekerheid je daarbij wilt hebben. Bedenk dat dit soort factoren van invloed kunnen zijn op je toekomstige inkomsten en uitgaven. Je kunt natuurlijk ook nadenken over mogelijke rentedalingen of-stijgingen in de toekomst. Verwacht je een rentestijging, dan kun je kiezen voor een langere rentevastperiode. Denk je dat de rente gaat dalen? Kies dan voor een kortere rentevastperiode of een variabele rente.

Hypotheek meenemen naar andere woning

Verhuis je naar een andere koopwoning? En heb je een hypotheek met een vaste rente? Dan is het bij Moneyou mogelijk om het rentepercentage dat hoort bij je oude lening mee te nemen naar je nieuwe woning. Dat kan dus aantrekkelijk zijn als de rente voor je oude woning lager is dan de dan geldende marktrente.

Wat als je rentevastperiode afloopt?

Is je rentevastperiode bijna afgelopen? Dan ontvang je van je geldverstrekker een nieuw aanbod tegen de dan geldende rente. Deze kan dus hoger of lager zijn dan de rente die je eerst betaalde. Ook dan kun je weer besluiten om je rente voor een langere periode vast te zetten.

Rentetarieven

Wil je weten wat de rente is bij de verschillende rentevastperiodes? Je vindt ze in deze overzichtelijke tabel in één overzicht.

Is de hypotheek van Moneyou iets voor jou?

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen