Een huis kopen: hoeveel eigen geld heb je nodig?

Als je een hypotheek afsluit, betaal je veel van de bijkomende kosten – voor bijvoorbeeld advies en bemiddeling – tegenwoordig uit eigen middelen. Wist je dat je hierop kunt besparen als je zelf je hypotheek regelt? Dat kan bij Moneyou. Je hebt dan minder eigen geld nodig. Bekijk direct wat jij kunt lenen voor de aankoop van je huis.

“Als je zelf je hypotheek regelt kun je besparen op kosten voor advies en bemiddeling. Je hebt dan minder eigen geld nodig.”

Wil je voor je nieuwe huis ook een heel nieuw interieur? Dan heb je daar waarschijnlijk al rekening mee gehouden. Maar ook voor de aankoop van je woning zelf heb je steeds meer eigen geld nodig. Sinds 2013 wordt de maximale hypotheek jaarlijks namelijk met 1% verlaagd. In 2016 kun je nog maximaal 102% van de waarde van je huis lenen, in 2017 zal dat 101% zijn. Dit percentage wordt verder afgebouwd tot 100% in 2018. Dit is wettelijk zo geregeld en geldt dus voor alle geldverstrekkers.

Wat betaal je zelf?

Je gebruikt je hypotheek natuurlijk in eerste instantie voor de aankoop van je woning. Maar soms heb je ook bijkomende kosten. Zo kun je te maken krijgen met:

  • Makelaars- en notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Overdrachtsbelasting
  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Eventueel de kosten voor een verbouwing

Meestal bedragen de bijkomende kosten 3 tot 7% van de koopprijs. Betaal je voor je woning € 150.000? Dan heb je al gauw € 5.000 bijkomende kosten. De maximale hypotheek die je hierbij kunt krijgen is € 150.000 (100% van € 150.000). Je moet dan dus € 5000,- euro aan eigen geld inleggen.

Besparen op bijkomende kosten

Hoeveel je precies zelf betaalt, hangt dus grotendeels af van deze kosten. Het is daarom slim om scherp te zijn op alle bijkomende kosten. Je kunt bijvoorbeeld helemaal zelf je hypotheek regelen, en daarmee besparen op advies- en bemiddelingskosten. Moneyou biedt je deze mogelijkheid. Weten hoeveel jij kunt lenen en wat jij aan eigen geld nodig hebt als je bij Moneyou een hypotheek afsluit? Bereken dan je maximale hypotheek en bruto maandlasten.

Beginnen met sparen

Heb je plannen om een huis te kopen? Houd er dan rekening mee dat je geld opzij zet voor de aankoop van je woning zelf. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld je spaargeld ook een tijdje vastzetten op een deposito en profiteren van een hogere rente dan bij een vrij opneembare spaarrekening. Bij Moneyou kan dit al vanaf een half jaar.

Vrijwillig eigen geld investeren

Heb je meer geld beschikbaar dan noodzakelijk is voor het afsluiten van je hypotheek? Dan kan het interessant zijn om dit ook (gedeeltelijk) te investeren in je woning. Dit kan je een rentevoordeel opleveren. Hoe lager je hypotheekbedrag ten opzichte van de waarde van de woning, hoe lager je rentepercentage.

Bereken nu wat je kunt lenen voor de aankoop van je huis

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen