Waar kun je nog een starterswoning kopen?

De woningmarkt in Nederland is volop in beweging. Mede door de lage hypotheekrente willen veel mensen nu een huis kopen. Het gevolg is dat het woningaanbod daalt en de huizenprijzen stijgen.
Hierdoor is het als starter lastig om een betaalbare woning te vinden. Vooral in de grote steden, maar er zijn gelukkig mooie alternatieve locaties. Waar kun je nog wel een starterswoning kopen? En wat kun je zelf doen om toch een hypotheek te krijgen? We geven een aantal tips.

“Volgens het Kadaster kost een starterswoning landelijk gemiddeld 200.000 euro. Maar de prijzen verschillen wel enorm per provincie en stad.”

Prijsverschillen per locatie

Volgens het Kadaster kost een starterswoning landelijk gemiddeld 200.000 euro. Maar de prijzen verschillen wel enorm per provincie en stad. Zo ben je in Groningen met een gemiddelde starterswoning van 100.000 euro flink goedkoper uit dan in Amsterdam, waar de gemiddelde prijs al gauw rond de 300.000 euro ligt. Waar je ook een huis wilt kopen, het is altijd handig om eerst te weten wat je maximaal kunt lenen. Dan kun je gericht op zoek naar je eerste huis.

Goedkope alternatieven

‘Locatie bepaalt de prijs’, hoor je makelaars vaak zeggen. En dat is echt zo. Zelfs in een stad heb je grote prijsverschillen afhankelijk van de wijk of gemeente. Als je niet zoveel hypotheek kunt krijgen, overweeg dan een starterswoning te kopen in een opkomende buitenwijk of omringende gemeente. Neem bijvoorbeeld Diemen op een steenworp afstand van Amsterdam of Nieuwegein dat dicht bij Utrecht ligt. Je kunt ook zelf op onderzoek uit. Ga op zoek naar een mooi stukje in een wijk of gemeente die minder populair is. Fiets er eens op verschillende tijden van de dag doorheen om te proeven of het een interessante optie kan zijn. Het voordeel is dat je op deze locaties lagere maandlasten hebt of een veel groter huis hebt tegen dezelfde maandelijkse kosten. Dat klinkt niet verkeerd, toch? 

Van klushuis naar starterswoning

Staar je niet blind op de kant-en-klare huizen op Funda. Ben je een beetje handig? Dan kun je ook voor een klushuis gaan. Zelf een huis opknappen loont. Je bespaart geld op de aankoopprijs én je kunt je eerste huis ook nog eens helemaal naar je zin maken. Zeg nou zelf, eigenhandig je droomhuis vormgeven heeft ook z’n charme. Maar waar vind je die ruwe diamanten? Kijk bijvoorbeeld eens bij investeerders. Of bezoek websites van woningcorporaties. Woningcorporaties en investeerders verkopen regelmatig huurwoningen tegen aantrekkelijke prijzen. Die hebben dan wel écht een opknapbeurt nodig. Handen uit de mouwen dus!

Andere opties op weg naar je starterswoning

Als starter kun je vaak niet zo’n hoge hypotheek krijgen. Dan kan het best lastig zijn om je eerste huis te financieren. Misschien heb je geluk en krijg je binnenkort net dat financiële steuntje in je rug om een leuke starterswoning te kopen. Bijvoorbeeld door een schenking van je ouders. Maar je kunt er ook zelf voor sparen. Als je weet dat je over een paar jaar graag je eerste huis wil kopen dan is het slim om nu te starten met sparen. Zo kun je straks je eigen geld in je eerst huis investeren en zo je hypotheekbedrag aanvullen.

Klaar voor de start

Wil je nu direct een woning kopen? Neem dan zelf het heft in handen. Wist je bijvoorbeeld dat je een hypotheek kan afsluiten zonder adviseur? Hiermee bespaar je honderden euro’s op advies- en bemiddelingskosten. Het geld dat je bespaart kun je wellicht stoppen in je nieuwe huis. Elke euro telt op weg naar je starterswoning. Hiermee kun je misschien net wél het huis kopen in je favoriete stad, wijk of buurt.

Bron: NOS

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen