Wanneer kies je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Heb je plannen om een huis te kopen? Dan kun je ervoor kiezen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Maar waar moet je dan op letten? Met NHG krijg je bijvoorbeeld korting op de rente, maar daarnaast betaal je ook een afsluitprovisie. Lees hieronder wat een hypotheek met NHG verder inhoudt en of die bij je past.

“Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan je behoeden voor toekomstige financiële problemen”

Wat is NHG?

NHG is een garantie van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Sluit je een hypotheek af met NHG en kun je in de toekomst je betalingsverplichtingen niet meer nakomen? Dan kan deze stichting de betalingsverplichting overnemen. Een hypotheek met NHG kan je dus behoeden voor toekomstige financiële problemen. Maar daar kun je niet zomaar vanuit gaan. Dat wordt namelijk per geval beoordeeld.

De voordelen van een NHG

  • Je krijgt korting op de hypotheekrente, waardoor je maandlasten lager zijn.
  • Als je door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of overlijden van je partner tijdelijk je hypotheek niet meer kunt betalen, biedt de NHG de Woonlastenfaciliteit. Die geeft je extra tijd om betalingsproblemen op te lossen en daarmee gedwongen verkoop van je woning te voorkomen.
  • Kun je de hypotheek langere tijd niet meer betalen en moet je de woning verkopen? Dan staat WEW garant voor een eventuele restschuld. WEW kan hiervoor een terugbetaalregeling met je treffen. Als je buiten je schuld om je maandlasten niet meer kunt dragen, dan kan de restschuld zelfs volledig worden kwijtgescholden.

Voorwaarden bij aankoop

Voor een hypotheek met NHG gelden een aantal voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat het hypotheekbedrag van de te kopen woning niet hoger is dan de kostengrens. De huidige kostengrens voor een hypotheek met NHG is € 265.000,-. Dit bedrag bestaat uit de koopsom van de woning plus eventuele bijkomende kosten. Op de website van NHG vind je welke kosten hier allemaal onder vallen.

Kosten voor een NHG

Voor de NHG betaal je eenmalig een bedrag. Dat bedrag is 1% van je totale hypotheek en is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Daar staat tegenover dat veel geldvertrekkers dan korting geven op de hypotheekrente, omdat je kiest voor de zekerheid van een NHG. Dat kan je flink in je maandlasten schelen. Maar breng je bijvoorbeeld veel eigen geld in waardoor je hypotheek relatief laag is ten opzichte van de waarde van je huis? Dan is een hypotheek met NHG wellicht minder aantrekkelijk. Reken dus vooral goed uit wanneer een NHG rendabel voor je is.

Wanneer geen NHG?

Je kunt geen hypotheek met NHG afsluiten als het hypotheekbedrag hoger is dan € 265.000,-. Ook kunnen de regels voor het afsluiten van de hypotheek met NHG kunnen strenger zijn. Onder andere wat betreft je inkomen. Op de website van NHG vind je alle voorwaarden.

Hypotheek aanvragen

Als je aan de voorwaarden voldoet, is het zeker het overwegen waard om een hypotheek met NHG af te sluiten. Gewoon omdat het je meer zekerheid biedt. Ook bij Moneyou kun je een hypotheek met NHG afsluiten. Op de website van Moneyou staat alle informatie overzichtelijk op een rijtje. Weet je voldoende? Dan kun je ook meteen vrijblijvend je hypotheek aanvragen.

 

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen