Meer geld voor leuke dingen door je inkomsten en uitgaven bij te houden

Je wilt sparen voor iets leuks of moois. Bijvoorbeeld voor een weekendje Londen, een reis door Thailand of dat mooie horloge dat je al heel lang graag zou willen hebben. Maar helaas… iedere keer dat je op je rekening kijkt valt het toch tegen hoeveel geld je overhoudt om te sparen. Daarom kan het een goed idee zijn je inkomsten en uitgaven bij te houden.

“Door overzicht te creëren kan je je eigen gedrag veranderen en minder geld uitgeven.”

Ga bewuster met je geld om

Door je inkomsten en uitgaven bij te houden word je bewuster van waar je je geld aan uitgeeft en zie je waar je eventueel op kunt besparen. Zo zie je misschien wel dat je iedere maand een paar honderd euro uitgeeft aan koffie onderweg naar je werk of aan etentjes buiten de deur. Door je inkomsten en uitgaven bij te houden (bijvoorbeeld via een app) krijg je dit inzicht en kan je besluiten dit soort dingen te minderen of te laten. En houd je meer geld over om te sparen.

Breng je inkomsten in kaart

Breng eerst je inkomsten in kaart. Dit is natuurlijk je salaris, maar vaak heb je nog andere inkomsten. Denk bijvoorbeeld aan vakantiegeld en geld wat je van de Belastingdienst terugkrijgt. Ook heb je misschien recht op toeslagen, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag. Zoek dit goed uit, want het is zonde als je hier recht op hebt en geen gebruik van maakt.

Uitgaven bijhouden

Om je uitgaven bij te houden is het handig deze te categoriseren. Wat geef je bijvoorbeeld uit aan eten? Wat heb je allemaal nodig bij de drogist? En wat geef je per maand uit aan kleding? Per categorie noteer je bijvoorbeeld de datum, het product en het bedrag. Zo creëer je overzicht en kan je snel zien in welke categorie je eenvoudig geld kan besparen.

Overige tips

Moneyou

   

Als je altijd met je pinpas betaalt, kun je de uitgaven bijhouden via internetbankieren. Anders is het handig om de bonnetjes van al je uitgaven te bewaren;

Moneyou

     

Houd je inkomsten en uitgaven iedere dag bij, zodat je niets vergeet;

Moneyou

     

Werk alles eerlijk bij, zodat je overzicht ook echt klopt.

Houd altijd iets achter de hand

Naast het bijhouden van je maandelijkse kosten is het ook verstandig rekening te houden met uitgaven die niet elke maand voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan vakanties of hippe gadgets. Leg daarom geld opzij en kom niet voor onverwachte verrassingen te staan. Via een gratis spaarrekening van Moneyou kun je elke maand een vast bedrag sparen via een automatische overboeking. Handig toch?

Door overzicht te creëren kan je je eigen gedrag veranderen en minder uitgeven. Zo houd je geld over om te sparen voor weekendjes weg, mooie reizen of dat mooie horloge.

Meer over sparen bij Moneyou

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen