Je eerste huis kopen: nu doen?

De hypotheekrente is laag, de huizenmarkt trekt weer aan… ‘ Hét moment om een woning te kopen’ hoor je ongetwijfeld om je heen. Logisch dus dat je daar als starter over nadenkt. Als je het nog niet helemaal zeker weet, is het handig om te weten wat je in je beslissing kunt meenemen. Hoe gaat bijvoorbeeld je financiële plaatje eruitzien? En welke voor- en nadelen zitten er aan het kopen van een woning?

“Wil je (ooit) een carrièreswitch maken? Heb je reisplannen? En hoe lang wil je in het huis blijven wonen? Dit soort dingen hebben invloed op je inkomsten- en uitgavenpatroon en het kostenplaatje. ”

Je bouwt vermogen op

Hét grote voordeel aan het kopen van een woning is dat je vermogen opbouwt. Als je je huis hebt afgelost, is het helemaal van jou. Kopen is dus investeren. Ook je maandlasten kunnen een stuk lager uitvallen dan bij huren, zeker nu de rente historisch laag is. Om te weten wat een huis je precies kost, is het uiteraard wel belangrijk om je financiële plaatje goed in beeld te hebben.

Wat betaal je voor je hypotheek?

Hoe ziet dat financiële plaatje er precies uit? Om daar achter te komen, moet je onder andere antwoord krijgen op de volgende vragen: wat kan én wil je per maand uitgeven aan woonlasten? Welke maximale hypotheek kun je krijgen? Welke woningen passen er in dat plaatje en sluiten die aan bij je wensen? Verder is het handig om te weten dat je tegenwoordig altijd een gedeelte zelf moet betalen als je een woning koopt. Je kunt namelijk niet meer alle kosten voor je woning met je hypotheek financieren.

Met welke kosten krijg je verder te maken?

Natuurlijk betaal je straks per maand een bepaald bedrag voor je hypotheek. Maar daarnaast krijg je ook te maken met andere kosten die je mee moet nemen in je financiële plaatje, zoals:

  • belastingen
  • woonverzekeringen
  • onderhoudskosten

Wat zijn je toekomstplannen?

Als je in beeld hebt wat een huis je gaat kosten, is het ook belangrijk om jezelf af te vragen wat je toekomstplannen zijn. Wil je (ooit) een carrièreswitch maken? Heb je reisplannen? En hoe lang wil je in het huis blijven wonen? Dit soort dingen hebben invloed op je inkomsten- en uitgavenpatroon en het kostenplaatje. Je moet goed afwegen of je de hypotheeklasten nu en in de toekomst kunt blijven dragen.

Huis kopen: voor- én nadelen op een rij

  • ✔ Met elke euro die je aflost, bouw je vermogen op.
  • ✔ Je maandlasten kunnen lager zijn dan wanneer je huurt, zeker nu de hypotheekrente zo laag staat.
  • ✔ Je kunt je woning helemaal naar je eigen smaak en wens aanpassen.
  • (X) Je weet niet hoe de woningmarkt zich ontwikkelt. Je woning kan meer, maar ook minder waard worden.
  • (X) Je hebt meer verantwoordelijkheden, zoals het onderhoud aan je woning.

Weeg de voor- en nadelen af

Al deze overwegingen kun je meenemen in je besluit. Kort samengevat: met de lage rentestand is kopen nu (financieel) aantrekkelijker dan ooit. En hoe fijn is het om een eigen huis te hebben dat je helemaal naar jouw eigen smaak en wensen kunt aanpassen. Maar het is goed om ook de (financiële) verplichtingen en verantwoordelijkheden die vast zitten aan het kopen van een woning in je achterhoofd te houden.

Veel succes met het nemen van je beslissing!

Bekijk het stappenplan: een huis kopen

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen