Wat betekent een telefoon op afbetaling voor je hypotheekaanvraag?

Heb je onlangs een telefoonabonnement met de nieuwste smartphone aangeschaft? Dan heb je de wereld op de allermodernste manier overal binnen handbereik! Maar wist je dat dit sinds 1 mei gevolgen kan hebben voor je hypotheekaanvraag? We leggen je uit waarom.

“Een positieve BKR registratie kan in je voordeel werken, omdat deze als bewijs dient dat je een betrouwbare lener bent.”

Beschouwd als lening

Een telefoonabonnement met een gratis toestel vanaf € 250,- wordt sinds 1 mei beschouwd als een lening. En net als alle andere leningen, zoals een doorlopend krediet, worden deze gemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR heeft een nuttige functie. Het is bedoeld om mensen te behoeden voor te veel en te hoge leningen om zo te voorkomen dat ze financieel kopje onder gaan. Kredietaanbieders hebben namelijk inzicht in je leningen die bij BKR geregistreerd zijn. Als je een huis wilt kopen, kan een BKR-registratie door de aanschaf van een telefoon op afbetaling dus van invloed zijn op het maximale hypotheekbedrag dat je mag lenen. Hoe werkt dat?

BKR-registratie

Een telefoon van meer dan € 250,- die je op afbetaling koopt, levert vanaf nu áltijd een BKR-registratie op. Dat lijkt in eerste instantie een eng idee. Maar dat hoeft niet zo te zijn, als je tenminste je rekeningen op tijd betaalt. Een registratie kan aan de ene kant in je voordeel werken. Je hebt namelijk een bewijs dat je een betrouwbare lener bent. Aan de andere kant heb je wel meer maandelijkse kosten als je de telefoon op afbetaling koopt. En dat betekent dat je maximale hypotheek lager kan uitvallen.

Negatieve registratie

Als je een betalingsachterstand hebt op een lening, krijg je een negatieve BKR-registratie. Die is vijf jaar geldig, ook als je in de tussentijd je schuld hebt afbetaald. Een negatieve registratie kan betekenen dat je geen lening kunt krijgen of minder kunt lenen.

Bedenk dus goed als je een telefoon koopt of je dat op afbetaling wilt doen. Het is natuurlijk heel jammer als je door de aanschaf van een telefoon op afbetaling net niet voldoende hypotheek kunt krijgen voor je droomhuis.

Meer informatie over BKR-registratie bij aanschaf van een smartphone met abonnement vind je op de website van het BKR.

 

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen