Het vakantiegeld is binnen, de zon schijnt en het festivalseizoen is in volle gang. Het is weer zomer! Een superlekkere tijd, maar ook vaak duurder dan verwacht. Een goede aanleiding voor ons om te onderzoeken hoe jongeren omgaan met hun geld tijdens de zomer. Hoe houden ze grip op hun uitgaven met al die festivals en terrasjes? Wat doen ze met hun vakantiegeld? En sparen jongeren eigenlijk wel, en waarvoor dan? De highlights uit ons onderzoek lees je hier.
“80% van de jongeren zet hun vakantiegeld – of een deel daarvan - opzij.”
Je kent het wel: aan het einde van je vakantie check je je saldo en je moet even slikken. Weer meer uitgegeven dan verwacht. Want als je lekker op een Spaans terrasje zit met je hoofd in de zon, pak je toch sneller die gin tonic in plaats van gewoon een biertje. En dat elke dag. We’ve all been there. 70% van de Nederlandse jongeren besteedt dan ook meer geld dan verwacht tijdens hun vakantie, en 20% komt zelfs blut terug!
Nog zo’n stiekeme geldslurper: festivals. Als fervente festivalganger weet je vast als geen ander hoe duur zo’n dagje festival kan zijn. Grote kans dat je niet eens doorhebt hoeveel geld je uitgeeft. En dan hebben de grote festivals hun prijzen afgelopen jaar ook nog eens met 5,5% verhoogd. Niet zo gek dus dat een kwart van alle jongeren een spaarpotje heeft voor de festivalzomer. Gemiddeld geven jongeren trouwens €309 per jaar uit aan festivals.
Nu we het toch over festivals hebben: we hebben in ons onderzoek ook gevraagd naar ergernissen rondom betalen op festivals. Dit is de top 3:
Herken je deze irritaties? Dan hebben we goed nieuws: grote festivals doen steeds vaker aan pinnen. De meeste festivals werken nog wel met munten, maar op bijvoorbeeld Amsterdam Open Air, Best Kept Secret en Soenda kon je dit jaar al pinnen aan de bar. Relaxt!
Vakanties en festivals kosten misschien meer dan verwacht, maar dat betekent niet dat jongeren onverstandig met hun geld omgaan. Sterker nog, gemiddeld sparen jongeren €275 per maand. Bovendien zet 80% van de jongeren hun vakantiegeld – of een deel daarvan – opzij. Dat is meer dan 55-plussers (60%) en Nederlanders tussen de 36 en 50 (75%) doen!
Dat sparen doen jongeren niet zomaar. Ruim de helft spaart voor specifieke doelen. De top 5 spaardoelen zijn:
Jongeren sparen dus wel, maar geven ook snel meer geld uit dan verwacht. Ruim een kwart (27%) geeft bovendien aan dat ze hun financiële buffer te klein vinden, en zich schamen als ze plotselinge grote uitgaven niet kunnen betalen. Een van de oorzaken is gebrek aan grip op hun portemonnee: 3 op de 10 jongeren denken bewuster met geld om te gaan als ze een beter financieel overzicht zouden hebben. Ter vergelijking: bij Nederlandse 50-plussers is dat maar 12%.
> Ook slim sparen en je eigen potjes aanmaken? Lees hier meer over Moneyou Go
Dit onderzoek is uitgevoerd door PanelWizard in april 2018 in opdracht van Moneyou. In totaal deden 1.034 Nederlandse jongeren tussen de 18 en 35 mee aan het onderzoek.