Open Huizen Dag: tien zoektips voor een succesvollere dag

Op 30 september 2017 is het weer Open Huizen Dag. Die dag stellen duizenden bewoners in het hele land hun te koop staande woningen open voor publiek. Ben je op zoek naar een leuke woning? Dan is dit een mooie gelegenheid om een aantal woningen geheel vrijblijvend en in je eigen tempo te bekijken. Maar hoe maak je een goede selectie uit al dat huizenaanbod? Moneyou geeft je tien tips om je te helpen je ideale woning te vinden.

“Wees kritisch in je selectie van huizen en bekijk niet te veel huizen op een dag.”

Tijdens de Open Huizen Dag krijg je een goede indruk van welke woningen goed en minder goed bij je passen. Om zoveel mogelijk uit de Open Huizen Dag te halen, is een goede voorbereiding aan te bevelen. Met onderstaande tips weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Tip 1. Kijk online welke huizen meedoen aan Open Huizen Dag

Op de website van de meeste makelaars zie je direct welke huizen meedoen aan de Open Huizen Dag. Op basis van hun locaties kun je een logische route maken voor de volgorde waarin je ze wilt bezoeken.

Tip 2. Oriënteer je op verschillende woonplaatsen

Kies voor een omgeving waarin je je thuis voelt. En natuurlijk moet je woonplek ook praktisch zijn. Hoe ziet de omgeving eruit en hoe ver wil je van je werk en je vrienden en familie wonen.

Tip 3. Oriënteer je op verschillende soorten huizen

Welke type huis past bij je? Zoek je een appartement, een eengezinswoning of iets anders? En wil je liever een oud huis of juist een moderne woning?

Tip 4. Stel een wensenlijst op voor je ideale woning

Bepaal bijvoorbeeld hoeveel woonruimte en eventuele bergruimte je nodig hebt. En hoe belangrijk is een tuin voor je?

Tip 5. Oriënteer je op verschillende wijken

Als je weet in welke plaats je wilt wonen, is het zaak om een buurt te vinden die bij je past. Rijd, fiets of wandel door verschillende wijken en kijk goed rond. Zoek informatie over parkeren in de buurt en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Kijk ook naar de aanwezigheid van winkels, scholen, huisartsen en andere voorzieningen in de buurt. Hoe ziet de wijk er bijvoorbeeld ’s avonds uit?

Tip 6. Bepaal hoeveel je kunt of wilt betalen

Bereken wat je maximaal kunt lenen en realiseer je dat er bovenop de vraagprijs nog extra kosten komen, zoals bijvoorbeeld de kosten koper. Wil je weten of een bepaalde woning kunt financieren? Bereken eenvoudig en vrijblijvend je maximale hypotheek. Vul op onze website je gegevens in en ontvang direct een persoonlijke berekening. Hiermee krijg je een beeld van wat je maximaal kunt lenen, wat je maandlasten zijn en wat je aan eigen geld moet inbrengen.

Tip 7. Je ideale huis nu al gevonden? Maak een afspraak vóór Open Huizen Dag!

Heb je tijdens je oriëntatie je ideale huis al gevonden? Maak dan direct een afspraak voor een bezichtiging via de verkopende makelaar. Als het nodig is, kun je direct toeslaan vóór Open Huizen Dag. Volgens de NVM is bijna 5% van de huizen is al verkocht in de week voor Open Huizen Dag.

Tip 8. Stel een maximum aan het aantal te bezoeken huizen

Wees kritisch in je selectie en bekijk niet te veel huizen op een dag. Bezoek een woning ook niet te lang. Je hebt al heel snel een goede eerste indruk. Ga door naar de volgende woning als de eerste indruk niet goed is.

Tip 9. Woning gevonden tijdens Open Huizen Dag? Maak een afspraak met de makelaar

Verdiep je in de woning van je keuze. Doe niet meteen een bod, maar maak een afspraak met de verkopende makelaar en plan een tweede bezichtiging in.

Tip 10. Bekijk de waarde van vergelijkbare huizen in de buurt.

Vergelijk de waarde van vergelijkbare woningen in de straat of buurt, voordat je gaat bieden op een huis. Houd ook rekening met erfdienstbaarheden, lokale belastingen en andere verplichtingen en probeer erachter te komen of er mogelijk vervuilde grond in nabijheid van de woning is.

Met bovenstaande tips weet je zeker dat goed voorbereid aan je zoektocht kunt beginnen. Moneyou wenst je veel kijkplezier toe tijdens Open Huizen Dag. Hopelijk zit je droomhuis er tussen!

 

Meer over Moneyou hypotheken

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen