Wat zijn de kosten van het oversluiten van je hypotheek?

De hypotheekrente staat al enige tijd historisch laag. Dat is goed nieuws voor iedereen die een huis wil kopen. Maar heb je een aantal jaren geleden een hypotheek afgesloten en staat je rente voor langere tijd vast? Dan betaal je waarschijnlijk een hogere rente dan wanneer je de rente nu zou vastzetten. Het kan dan aantrekkelijk zijn om je hypotheek over te sluiten en zo te besparen op je hypotheeklasten. Maar aan je hypotheek oversluiten zijn ook kosten verbonden. Met welke kosten moet je rekening houden?

“Als de baten opwegen tegen de kosten, kan het je vele euro’s per maand opleveren. ”

Lagere lasten

Lagere maandlasten voor je hypotheek? Dat wil iedereen wel. Daarom is het aantrekkelijk om je bestaande hypotheek goed onder de loep te nemen en te kijken of oversluiten voordelig is. Het oversluiten van je hypotheek kost weliswaar geld. Maar als de baten opwegen tegen de kosten, kan het je vele euro’s per maand opleveren.

Wanneer is oversluiten interessant?

Het oversluiten van je hypotheek is mogelijk interessant als:

  • De huidige rente lager is dan de rente van je huidige hypotheek;
  • Een nieuwe hypotheek beter aansluit bij je persoonlijke en financiële situatie;
  • Je verwacht dat de hypotheekrente gaat stijgen, en je de rente voor een langere periode wilt vastzetten;
  • Je extra geld wilt lenen, omdat je bijvoorbeeld gaat verbouwen.

Kosten voor oversluiten hypotheek

Bij het oversluiten van je hypotheek krijg je te maken met een aantal kosten. Je betaalt onder andere een vergoeding aan de bank voor het vervroegd aflossen van de hypotheek. De hoogte van deze vergoeding hangt onder andere af van de hoogte van de hypotheek en de resterende rentevastperiode. Vraag daarom eerst deze berekening op bij je huidige geldverstrekker. Houd naast deze vergoeding ook rekening met de mogelijke bijkomende kosten:
  • Notariskosten (plm. € 500,- tot 1000,- voor het opstellen en inschrijven van de hypotheekakte);
  • Taxatiekosten (plm. € 300,-);
  • Advies- en bemiddelingskosten (€ 1500,- tot 3000,-);
  • Afsluitkosten;
  • En als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie, betaal je daar ook een bedrag voor (1% van het hypotheekbedrag).

Bij elkaar opgeteld moeten deze kosten opwegen tegen het rentevoordeel dat je behaalt met het oversluiten. Zo kun je uitrekenen na hoeveel maanden je de oversluitkosten hebt terugverdiend.

Rentevastperiode afgelopen?

Is je rentevastperiode afgelopen? Dan kun je je hypotheek oversluiten zonder dat je een vergoeding betaalt. Je hebt dan nog wel te maken met de andere kosten.

Aftrekbare kosten

Wist je dat je een groot deel van de kosten voor het oversluiten van je hypotheek eenmalig kunt aftrekken van je inkomen bij de belastingaangifte? Op de website van de Belastingdienst zie je welke kosten aftrekbaar zijn.

Oversluiten naar Moneyou

Denk je dat oversluiten interessant voor je is? Dan is een Moneyou-hypotheek misschien wel heel aantrekkelijk. Als je helemaal zelf je hypotheek afsluit, betaal je namelijk geen advieskosten. Op de website van Moneyou vind je alle informatie over het zelf afsluiten en oversluiten van je hypotheek.

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen