Hypotheek met een hoge rente? Zo profiteer jij van de lage rentestand

De hypotheekrente is al een tijdje ongekend laag. Ideaal voor iedereen die een nieuwe hypotheek afsluit. Maar ook met je bestaande hypotheek kun je profiteren van die lage rente. Veel financiële dienstverleners bieden de mogelijkheid om tussentijds de rente te verlagen. Een van die aanbieders is Moneyou. Heb je een hypotheek met een hogere rente dan de actuele rente? Bekijk dan wat voor jou de mogelijkheden zijn!

“Ook met een bestaande hypotheek kun je profiteren van de lage hypotheekrente.”

Tussentijds rente verlagen

Wil je niet wachten tot je huidige rentevastperiode afloopt, dan biedt Moneyou je twee mogelijkheden om je rente tussentijds te verlagen: rente afkoop en rentemiddeling. Voor het wijzigen van de rente voordat je huidige rentevastperiode is afgelopen betaal je altijd een vergoeding aan de bank. Je kunt die vergoeding in één keer betalen. Dat noemen we rente afkoop. Bij rentemiddeling wordt de vergoeding verspreid over de termijnen in je nieuwe rentevastperiode. Je nieuwe rente is hierbij dus altijd hoger dan bij rente afkoop.

Waarom een vergoeding?

Bij het afsluiten van je hypotheek heb je met je geldverstrekker een rentepercentage voor een bepaalde tijd afgesproken. Als je nu kiest voor een lagere rente voor de resterende rentevastperiode, dan loopt je geldverstrekker rente mis. Dat is namelijk het verschil tussen de afgesproken rente en je nieuwe - lagere - rente. De vergoeding brengen we in rekening voor deze gemiste rente-inkomsten.

Rentemiddeling versus rente afkoop

  • Als je kiest voor rentemiddeling bij Moneyou krijg je een nieuwe rentevastperiode met een nieuw rentepercentage. Dit rentepercentage is opgebouwd uit de rente die hoort bij de nieuwe rentevastperiode  de zogenaamde boeteopslag en een vaste rentemiddelingsopslag van 0,20.
  • Als je kiest voor rente afkoop bij Moneyou, dan krijg je ook een nieuwe rentevastperiode met een nieuw rentepercentage. In tegenstelling tot bij rentemiddeling betaal je de vergoeding in één keer. Daarom is rente afkoop goedkoper dan rentemiddeling. Je moet natuurlijk wel de middelen hebben om de vergoeding in één keer te betalen. Bij rente afkoop is de boete fiscaal aftrekbaar.

Wat levert het op?

Met rentemiddeling of rente afkoop:
✔profiteer je direct van een lager rentepecentage;
✔betaal je in de meeste gevallen een lager maandbedrag;
✔heb je voor een langere periode zekerheid;

Rentemiddeling of rente afkoop?

Het hangt van je persoonlijke financiële situatie af of rentemiddeling of rente afkoop het meest geschikt voor je is. Waar kun je rekening mee houden bij het maken van je  keuze?
  • Bij rentemiddeling betaal je de vergoeding terug als opslag in de rente. Daardoor is je nieuwe rentepercentage hoger dan wanneer je kiest voor (rente afkoop). Je moet uiteraard wel de middelen hebben om de vergoeding in één keer te kunnen betalen.
  • De afhandelingskosten voor rentemiddeling zijn € 250-, ook als je voor meerdere leningdelen voor rentemiddeling kiest. Bij rente afkoop betaal je geen afhandelingskosten;
  • De totale kosten die je tijdens je nieuwe rentevastperiode betaalt, zijn bij rentemiddeling altijd hoger dan bij rente afkoop. Bij rentemiddeling betaal je bijvoorbeeld een vaste rentemiddelingsopslag van 0,20%;
  • Je maakt zelf de afweging of rente afkoop of rentemiddeling op dit moment interessant voor je is. Je kunt er ook voor kiezen om niets te doen en te wachten tot je rentevastperiode afloopt. Dan kun je een nieuwe rente kiezen op basis van de dan geldende rentetarieven en ben je niet een vergoeding verschuldigd zoals bij het tussentijds wijzigen van je rente. Natuurlijk geldt dat de rente op een later moment weer kan dalen, maar ook stijgen.

 

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen