Sparen voor je kind

Veel ouders sparen voor hun kinderen. Jouw ouders hebben het misschien ook wel voor jou gedaan. Tegenwoordig spaart 77% van alle ouders voor hun kinderen. Jij nog niet? Wij vertellen je waarom het handig is om voor je kind te sparen.

“Je weet nooit zeker wat je kinderen later gaan doen en hoe veel geld je later gaat verdienen”

Veel betalen, met liefde en plezier

Natuurlijk, de toekomst kun je niet voorspellen. Je weet nooit zeker wat je kinderen later gaan doen, hoeveel je later gaat verdienen. Maar van één ding kun je zeker zijn: je gaat veel geld uitgeven voor je kind. Met alle liefde en plezier natuurlijk. Maar hoe dan ook, kinderen kosten je geld. Voor lange tijd. Vanaf de geboorte totdat je kind op eigen benen staat, betaal je voor hem of haar. Soms wat meer, soms wat minder.

Van baby naar basis

In de eerste jaren van de kleine betaal je wat meer. Voor een eerste baby moet je veel aanschaffen. Voor de baby-uitzet betaal je al snel € 650,-. En daar komen nog de buggy, de kinderwagen, een kinderstoel en nog veel meer bij. En wat te denken van de luiers (toch al € 28,50 per maand). En dan gaat de kleine misschien ook nog naar de kinderopvang.
Op de basisschool wordt het weer een stuk goedkoper. Een vriend noemde deze school de goedkoopste opvang aller tijden. En dat is ook zo. Buiten een ouderbijdrage betaal je niets. Nou ja, misschien betaal je voor de buitenschoolse opvang, maar dat is minder vergeleken met het kinderdagverblijf en de middelbare school.

Van middelbaar naar studie

Want ja, die middelbare school. Trek je portemonnee maar open. Niet zozeer voor de school of de boeken, maar vooral voor andere zaken. Uit onderzoek blijkt dat een middelbare school € 555,- per jaar kost. En daar komen nog zo’n € 105,- aan extra kosten bij. En dan wil je kind ook nog zakgeld. Kledinggeld. Een mobieltje.

En dan de studie. Een mooie stap voor jou en je kind, al kan het ook een kostbare stap zijn. Vooral als hij of zij op kamers gaat. Van zijn/haar beurs alleen kan er niet geleefd worden. Natuurlijk scheelt het bijbaantje wel wat, maar houd er maar rekening mee dat je iets gaat betalen. Uit onderzoek komt naar voren dat over 10 jaar de kosten van de gemiddelde kamerhuur en collegegeld bij 5 jaar studeren meer dan € 40.000,- zullen zijn.

Doelsparen voor de fases

Al met al enorme bedragen. Die je waarschijnlijk niet zomaar in één keer kunt betalen. Daarom is het goed om ervoor te sparen. Zo vroeg mogelijk. Al vanaf het moment dat jullie een kind verwachten, kun je gaan sparen voor de verschillende fases. Als je een spaarrekening opent bij Moneyou kun je gaan sparen voor een concreet doel. Aan dit doel kun je dan een naam en foto toevoegen. In totaal kun je 5 gratis rekeningen openen. Je zou bijvoorbeeld voor elke leeftijdsfase zo’n rekening kunnen openen: voor de eerste jaren van het kind, de middelbareschooltijd en de studietijd.

Nachtrust

Ga je sparen voor verschillende doelen, dan kun je bij elk doel aangeven wat het eindbedrag is en hoe lang je wilt sparen. Voor de eerste jaren van je kind kun je niet zo lang sparen, maar je kunt er wel voor kiezen om steeds een substantieel bedrag te storten. Voor de middelbare school spaar je wat minder per maand, maar wel wat langer. Voor de studie nog wat minder misschien, maar daar heb je wel langer de tijd voor. Iedere spaarrekening kun je de naam geven van het doel. En die dan personaliseren met een afbeelding van je kind. Want als je via de Sparen App of op je Persoonlijke Pagina steeds dat mooie koppie ziet, wil je daar toch wel heel graag voor sparen. Voor zijn of haar toekomst. En voor jouw nachtrust, dat ook.

Bron: Nibud

Meer over sparen bij Moneyou

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen