Sparen voor je eigen huis

Door de lage hypotheekrente is het financieel aantrekkelijk om een huis te kopen. Maar wist je dat je steeds meer eigen geld moet inbrengen om een hypotheek te kunnen afsluiten? Dat betekent dat je eerst je spaarpot op zijn kop moet zetten, voordat je deze grote stap kunt zetten.

“Het is verstandig om op tijd te beginnen met sparen voor je huis.”

Eigen geld

Als je een hypotheek wilt afsluiten heb je tegenwoordig eigen vermogen nodig, zo kan je tegenwoordig nog maar 101% van de waarde van het te kopen huis lenen. In 2018 wordt dit zelfs nog maar 100%. Dit is wettelijk zo geregeld en geldt voor alle geldverstrekkers. Je moet dus in de toekomst zelf meer geld bijleggen voor het kopen van een huis. Daarom is het verstandig om op tijd te beginnen met sparen voor je huis.

Bijkomende kosten

Naast de koopprijs van je woning heb je te maken met andere kosten. Deze bijkomende kosten zijn onder andere:
  • Makelaars- en notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Overdrachtsbelasting
  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Eventueel de kosten voor een verbouwing

Deze bijkomende kosten moet je steeds meer zelf betalen met je spaargeld. Vaak is dat 3 tot 7% van de koopprijs*. Betaal je voor je woning € 150.000? Dan heb je al gauw € 5.000 bijkomende kosten. De maximale hypotheek die je hierbij kunt krijgen is € 151.500 (101% van € 150.000). Je moet dan zelf dus nog € 3.500 inleggen. Wil je een huis kopen tussen de € 200.000 en € 250.000? Dan moet je ongeveer € 4.000 tot € 5.000 zelf meteen betalen.

Onverwachte uitgaven

De meeste mensen hebben dit soort bedragen niet gewoon even liggen. En als dat wel het geval is, zijn ze bedoeld voor het opvangen van onverwachte uitgaven. Meestal gaat het dan om het repareren of vervangen van de auto of onmisbare huishoudelijke apparaten, zoals de wasmachine. Dus als je binnen binnenkort een huis wilt kopen, is het verstandig om extra te sparen.

Doelsparen

Om extra geld te sparen voor je huis is Doelsparen van Moneyou een makkelijke manier om te sparen. Je opent een gratis spaarrekening en geeft die rekening een naam, voegt een leuke foto toe en stelt het eindbedrag in. Heb je al een spaarrekening bij Moneyou? Dan kun je via de app direct één of meer Doelspaarrekening(en) openen. Via de Sparen App en de Persoonlijke Pagina heb je altijd overzicht. Als je wilt geven we je maandelijks een herinnering om geld te storten op je rekening. Zo eenvoudig is Doelsparen.

Geld en rente vastzetten in een deposito

Heb je spaargeld waar je al lang niets mee hebt gedaan of hoeft te doen? Dan is een deposito wellicht interessant voor je. Met depositosparen weet je zeker dat de rente niet daalt in de periode dat je je geld vastzet. De lengte van die periode kies je zelf. Bij Moneyou kan dit bijvoorbeeld al vanaf 6 maanden.

*schatting aan de hand van de eerder genoemde kostenposten. 

Meer over sparen bij Moneyou

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen