Waar moet je op letten bij de taxatie van je huis?

Of je nu een woning wilt kopen, verkopen of verbouwen. Het is soms verstandig en vaak zelfs noodzakelijk om een taxatie uit te laten voeren. Bij een taxatie wordt de waarde van je woning bepaald. Wat de reden voor een taxatie ook is: het is belangrijk om te weten welke taxaties er zijn en waar je op moet letten als je een huis wilt laten taxeren. Als je je een beetje verdiept in de materie en weet wat je moet doen, kun je zelfs geld besparen.

“Mede op basis van de taxatie maakt de hypotheekverstrekker een keuze om wel of geen hypotheek aan je te verstrekken. ”

Waarom een taxatie laten uitvoeren?

Je kunt diverse redenen hebben. Stel je wilt een huis kopen. Dan wil de hypotheekverstrekker de waarde van het huis weten om te controleren of die in verhouding staat tot de aangevraagde lening. Mede op basis van de taxatie maakt de hypotheekverstrekker een keuze om wel of geen hypotheek aan je te verstrekken.

Een andere reden om te taxeren is bij de verkoop van je woning. Als je je huis te koop wilt zetten, is het handig om vooraf te weten wat de reële verkoopwaarde is. Zo voorkom je dat je een te lage verkoopprijs hanteert. Besluit je om je woning te verbouwen? Dan heb je bij het afsluiten van je hypotheek vaak een taxatierapport nodig met de waarde van het huis na de verbouwing. De taxateur houdt dan rekening met de verbouwing die je wilt laten uitvoeren. Een woning met nieuwe uitbouw is vaak meer waard dan zonder uitbouw.

Soorten taxatie

Als je een taxatie aanvraagt is het goed om te weten dat er een aantal soorten taxaties zijn:

  • Standaard taxatie: Deze standaard taxatie wordt niet gecontroleerd door gecertificeerde instituten zoals het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). De taxatie wordt onder meer uitgevoerd bij de verkoop of aankoop van een woning.
  • NWWI taxatie: Sommige geldverstrekkers accepteren alleen taxatierapporten van taxateurs die aangesloten zijn bij het NWWI. Het NWWI is een taxatie-instituut en geldt als validatie-keurmerk voor taxateurs.
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG) taxatie: Deze taxatie wordt geaccepteerd door het Waarborgfonds Eigen Woningen voor NHG. De taxateur moet gecertificeerd zijn bij het NWWI.

Wat kost een taxateur?

Je kunt zelf een taxateur kiezen of de hulp inschakelen van een hypotheekadviseur of makelaar. Als je zelf een taxateur kiest, kun je mogelijk geld besparen. Je hoeft dan immers geen bemiddelingskosten te betalen. Ga je zelf een taxateur kiezen? Dan loont het om een aantal taxateurs met elkaar te vergelijken. Er kunnen namelijk flinke prijsverschillen zijn tussen de taxateurs. Deze kunnen oplopen tot tientallen euro’s.

Waar moet je op letten bij de keuze van een taxateur?

Een taxateur moet voldoen aan de voorwaarden die de desbetreffende geldverstrekker stelt. Daarom is het bij je keuze verstandig om na te gaan of de taxateur is aangesloten bij een beroepsorganisatie. Bekijk ook of de taxateur gecertificeerd is, bijvoorbeeld bij NWWI. Wil je meer informatie of wil je een taxatie aanvragen? Moneyou heeft een taxatieservice met bevoegde taxateurs die bekend zijn met de regio en lokale woningmarkt.

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen