Hoe besteed jij je vakantiegeld?

Eind mei kijken de meeste mensen reikhalzend uit naar hun loonstrookje. Het vakantiegeld wordt uitbetaald. Dat betekent voor velen even wat welkome financiële ruimte. Hoe ga je je vakantiegeld besteden? Aan een vakantie? Zet je het geld liever op een spaarrekening voor ‘later’, of als reservepotje voor ‘je weet maar nooit’. Misschien gun je jezelf nu liever wat luxe in de vorm van een mooi sieraad? En wie weet maakt het vakantiegeld de aanschaf van die langgekoesterde auto ineens heel aantrekkelijk. Eén ding is zeker: als je je vakantiegeld op je betaalrekening laat staan, is het op voordat je het in de gaten hebt.

“Het is een goed idee je vakantiegeld op een spaarrekening te zetten, anders heb je kans dat het tussen je dagelijkse uitgave "verdwijnt"”

Vakantiegeld besteden

De laatste twee jaar besteden de meeste mensen hun vakantiegeld weer echt aan vakantie. Dat blijkt uit de vakantiegeldenquête 2016 van het Nibud*. In de voorbije jaren van economische tegenwind gebruikten velen dit extraatje voor het aflossen van schulden of het opvangen van financiële tegenvallers. In 2015 besteedden alweer 32% van de mensen het geld daadwerkelijk aan een vakantie. In 2016 verdubbelde dat aantal ruimschoots tot 67%. En nu het anno 2017 financieel nog meer meezit, kunnen we veronderstellen dat nog meer mensen het aan een vakantie uitgeven. De top-3 van vakantiegeldbestedingen is als volgt:
1. Vakantie
2. Sparen
3. Aflossen van schulden/leningen

Vakantie

Als je je vakantiegeld over twee maanden pas nodig hebt voor je vakantie, kun je het beter tijdelijk ‘parkeren’ op een spaarrekening, Zo weet je zeker dat (een deel van) het geld niet in de supermarktkassa verdwijnt bij het boodschappen doen. Bovendien ontvang je op je spaarrekening altijd nog wat rente. Ben je van plan om in de toekomst een mooie verre trip te maken? Zet je geld dan tijdelijk vast in een deposito. Dat kan al vanaf zes maanden. Je ontvangt in die periode een gegarandeerd vaste rente op dat bedrag. Dat betekent dat je geen last hebt van eventuele rentedalingen. Start dus maar vast met dromen van die geweldige reis naar Australië, Zuid-Amerika of Azië, waar je wekenlang heerlijk kunt rondtrekken.

Op de reservebank

Veel mensen zetten hun vakantiegeld ook opzij voor ’later’. Gewoon omdat het verstandig is om altijd wat reserves achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven. De auto en de wasmachine zijn de meest genoemde zaken die direct vervangen moeten kunnen worden. En ook huizenbezitters weten dat ze altijd een spaarpotje achter de hand moeten houden voor onderhoud aan hun woning. Volgens onderzoek van de Vereniging Eigen Huis bedragen de gemiddelde onderhoudskosten van een woning €3600 per jaar**.

Sparen voor luxe

Heb je je zinnen gezet op de aanschaf van een flitsende nieuwe auto of een prachtige oldtimer? Wil je jezelf trakteren op een schitterend, maar tikkeltje kostbaar, sieraad of horloge? Wellicht helpt het vakantiegeld je over de financiële drempel. Als je hiervoor toch nog even moet doorsparen, is het handig om te kiezen voor doelsparen. Dat is een leuke en handige manier van sparen. Je kiest een doel, bepaalt je streefbedrag en zet maandelijks een vast bedrag opzij. Je zult zien dat je je doel hiermee sneller behaalt dan wanneer je ‘zomaar’ spaart. En als je je vakantiegeld op je doelspaarrekening stort, komt je doel met zeer rasse schreden dichterbij.

Bronnen
*Nibud
**Eigenhuis

 

Meer over Moneyou sparen

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen