Lage spaarrente: hoe komt dat en wat kan ik ermee?

Banken bieden allerlei soorten spaarrekeningen. Er is een ruime keuze dus. Maar toch ook eigenlijk ook weer niet, want de rente op al die spaarrekeningen is ongekend laag. Dat is in heel Europa zo. Dus ook bij Moneyou. Wat is de reden daarvan? En wat betekent dat voor je financiën? Is het nog wel zo slim om te sparen? Of is het slimmer om je geld te investeren?

“De Europese Centrale Bank heeft de rente op nul procent gezet, hierdoor kunnen banken kosteloos geld lenen bij de Europese Centrale Bank”

Verschillende oorzaken

De lage rentestand is niet zomaar op een dag ontstaan. Daar zijn verschillende oorzaken voor. De dalende trend heeft zich al ruim voor de meest recente economische crisis ingezet. Eigenlijk ligt een deel van de oorzaak al in de jaren zestig van de vorige eeuw. Toen daalde de bevolkingsgroei heel sterk. Het gevolg daarvan is dat de groep mensen die hun pensioengerechtigde leeftijd nadert in verhouding veel groter is dan de rest van de bevolking. Die grote groep mensen spaart nu voor hun pensioen en geeft relatief weinig geld uit. Zodra ze dat wel gaan doen, komt er ruimte voor een rentestijging.

Europese Centrale Bank

Ook het Europese beleid heeft invloed op de rentestanden. Zo heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de ECB-rente op nul procent gezet. De bedoeling hiervan is om de economische groei een zetje in de rug te geven. Nul procent rente is echter historisch laag en houdt in dat alle banken kosteloos geld kunnen lenen bij de ECB. Dat is voor hen als inkomstenbron natuurlijk een stuk interessanter dan het spaargeld van consumenten. Daarover moeten ze namelijk wel rente betalen. En daarom zijn de spaarrentes ook zo laag.

Waarom nog sparen?

Helaas is sparen nu minder aantrekkelijk. Maar dat wil niet zeggen dat het helemaal geen zin meer heeft. Een voordeel is dat de prijzen voor levensonderhoud ook weinig stijgen. Daardoor levert sparen zeker nog wel iets op. Daarnaast bouw je met sparen altijd een financiële buffer op. Die heb je sowieso nodig om onvoorziene kosten op te vangen. Als je hiervoor geld moet lenen, ben je veel duurder uit. En dan is je geld op de bank zetten veiliger dan om het in een oude sok onder de matras te verstoppen. Je hebt dan ook altijd beter inzicht in je spaarsaldo.

Rentezekerheid

Je kunt jezelf beschermen tegen verdere renteverlagingen. Je kunt bijvoorbeeld spaargeld dat je tijdelijk niet nodig hebt op een spaardeposito zetten. Daarmee staat je geld voor een zelfgekozen langere periode vast en je ontvangt in die periode een vaste rente. Die rente daalt in die periode dus niet. Bovendien weet je dan welk bedrag je uiteindelijk op rekening hebt staan.

Beleggen

Je kunt je spaargeld ook beleggen. Daar zijn echter wel risico’s aan verbonden. Beleggen is daarom niet voor iedereen een verstandige optie. Je moet wel enige kennis van beleggen hebben en van plan zijn om je hierin te verdiepen.

Huis kopen

Voor de meeste mensen is het afbetalen van schulden de meest geschikte optie. Het is aantrekkelijk om bijvoorbeeld een huis te kopen. Het afsluiten van een hypotheek is door de lage hypotheekrente aantrekkelijker dan ooit. Zodra je je hypotheek hebt afbetaald, is de woning van jou. Je kunt je maandlasten tussentijds ook verlagen door met je spaargeld extra af te lossen. Want hoe lager je hypotheekbedrag, hoe minder rente je maandelijks betaalt. En als je minder geld uitgeeft, hou je meer over. Dat is ook sparen!

 

Lees meer over sparen bij Moneyou

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen