Wat doe jij met je 13e maand?

Veel mensen kijken aan het einde van het jaar uit naar hun dertiende maand. Dit extraatje komt in de dure decembermaand vaak goed van pas. Heb je ook een dertiende maand ontvangen en weet je al wat je ermee gaat doen? Eindelijk die nieuwe bank kopen, of toch maar op een spaarrekening zetten? Een lastige keuze. Maar als je het op je betaalrekening laat staan, weet je bijna zeker dat het geld op is voordat je er erg in hebt.

“De rentepercentages voor hypotheken en leningen liggen hoger dan voor sparen, dus eigenlijk levert het geld meer op als je je schuld (gedeeltelijk) aflost, dan wanneer je spaart.”

Cadeautjes

Je kunt je 13e maand natuurlijk gebruiken om de decembermaand goed door te komen. Het is de maand waarin we veel cadeautjes voor elkaar kopen en waarin we wat vaak wat luxer en uitgebreider eten. Als je dat een beetje zuinig doet, houd je toch nog een leuk extraatje over. Wat doe je daarmee?

Extra aflossen op je hypotheek

Een idee is om je 13e maand te gebruiken om op de een andere manier in je huis investeren. Bijvoorbeeld met een extra aflossing op je hypotheek of door het afbetalen van andere schulden. De rentepercentages voor hypotheken en leningen liggen namelijk hoger dan voor sparen, dus eigenlijk levert het geld meer op als je je schuld (gedeeltelijk) aflost, dan wanneer je spaart.

Geld achter de hand houden

Ondanks de lage rente blijft sparen blijft voor veel mensen een interessante optie. Gewoon omdat het verstandig is om altijd wat geld achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven. De auto en de wasmachine worden het meest genoemd als zaken die je direct wil kunnen vervangen.

Sparen met een doel

Als je al een spaarrekening hebt, kun je bij Moneyou bijvoorbeeld kiezen voor Doelsparen. Dat is handig als je weet voor welk doel je spaart. Een keuken of een auto bijvoorbeeld. Of voor de studie van je kind. Met Doelsparen spreek je met jezelf af welk bedrag je maandelijks opzij zet en wat je streefbedrag is. Omdat je weet waarvoor je spaart, ben je meer gedisciplineerd om je spaardoel te bereiken. Je zult zien dat je je doel dan ook sneller behaalt dan wanneer je ‘zomaar’ spaart.

Geld en rente vastzetten in een deposito

Naast gewoon sparen en Doelsparen is er ook Depositosparen. Hierin spaar je met een vaste rente. Met Depositosparen weet je zeker dat de rente niet daalt in de periode dat je je geld vastzet. Je kiest zelf hoe lang je je geld vastzet. Bij Moneyou kan dit bijvoorbeeld al vanaf 6 maanden.

 

Meer over sparen bij Moneyou

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen