Wat kost een kind eigenlijk?

Kinderen kunnen een verrijking van je leven zijn. Maar hoe lief en leuk ze ook zijn, een kind kost veel geld. En daar moet je toch echt rekening mee houden, wil je niet in de problemen komen. Of zij, wat nog erger zou zijn. Maar wat kost een kind nou eigenlijk?

“Hoeveel je uitgeeft aan een kind, is afhankelijk van hoeveel jij en je partner verdienen.”

Afhankelijk van je inkomen

De een zegt dat een kind net zoveel kost als een nieuwe Volkswagen. Een ander zegt: net zo duur als een Porsche. En weer een ander vergelijkt het met de prijs van een jacht. Maar hoeveel kost een kind nou eigenlijk? Waarschijnlijk hebben ze alle drie gelijk.

Hoeveel je uitgeeft aan een kind, is afhankelijk van hoeveel jij en je partner verdienen. In het algemeen is het zo dat hoe meer jullie verdienen, hoe meer jullie uitgeven aan jullie kind. Door je inkomen heb je een bepaalde levensstijl en daarin neem je je kinderen mee. Als je bijvoorbeeld vaak uit eten gaat of kleren koopt, doe je dat waarschijnlijk ook als je kinderen hebt.
Verdien je niet zo veel, dan geef je ongeveer net zo veel geld uit aan je kind (tot deze volwassen is) als aan een nieuwe Volkswagen. Ben je heel rijk, dan had je na 21 jaar ook een jacht van dat geld kunnen kopen. Maar ja, die geeft waarschijnlijk toch minder voldoening dan je lieve, leuke zoon of dochter.

Je kind kost je ongeveer 17% tot 10%

Maar welk deel van je inkomen gaat dan naar je kind? Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) heeft dat uitgerekend. Een eerste kind kost 17% van je inkomen, twee kinderen kosten 26%, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%. Ofwel, bij twee kinderen betaal je per kind 13%, bij drie kinderen per kind 11% en bij vier kinderen 10% per kind. Dat je bij meer kinderen gemiddeld minder kwijt bent aan een kind, is logisch. Die wieg of kinderwagen waar de eerste zo lekker in lag, kun je ook nog wel gebruiken voor die tweede en derde. En dat leuke truitje waar de eerste jammer genoeg zo snel uitgegroeid was, kan gelukkig nog gedragen worden door een broertje of zusje. Overigens zijn deze percentages gemiddelden over 21 jaar (van geboorte tot volwassenheid). Sommige jaren zijn echter veel duurder, andere jaren veel goedkoper. Duurder zijn de eerste jaren en de middelbare schooltijd. Goedkoper is de basisschool.

Iedere fase een eigen rekening

Al met al betaal je best veel voor je kind. Omdat je weet wat je kunt verwachten, kun je hier al op tijd rekening mee houden. Ofwel, je kunt al vroeg beginnen met sparen. Je zou dan meteen voor de verschillende fases kunnen sparen. Bijvoorbeeld de basisschoolperiode, de middelbareschooltijd en de studiejaren. Als je bij Moneyou een spaarrekening opent, kun je kiezen voor Doelsparen. Voor 5 verschillende fases kun je een rekening openen. Vervolgens kun je elk spaardoel een naam geven. Bijvoorbeeld de naam van de basis- of middelbare school waar je kind naar toe gaat. En dan meteen een fotootje van de school erbij. Of van je kind.

Ook kun je aangeven wat je doelbedrag is, waardoor je meteen weet hoeveel je per maand moet sparen. Door een appje of mail kun je je eraan herinnerd worden dat je maandelijks een bedrag spaart. Op je persoonlijke pagina of via de app kun je vervolgens bekijken hoe je ervoor staat.
Maar hoeveel moet je dan maandelijks opzij leggen voor de verschillende doelen? Als je het percentage van het CBS aanhoudt, kom je al een heel eind.

Meer over sparen bij Moneyou

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen