Wijzigingen regels hypotheken 2018

Wordt 2018 het jaar waarin je een nieuw huis gaat kopen? Per 1 januari zijn enkele regels omtrent hypotheken gewijzigd. Wij zetten drie belangrijke wijzigingen voor je op een rij.

“Het is in 2018 niet meer mogelijk om meer te lenen dan de waarde van je huis. Je hebt dus meer eigen geld nodig wanneer je een huis gaat kopen.”

1. Maximaal 100% financieren

Het is in 2018 niet meer mogelijk om meer te lenen dan de waarde van je huis. De afgelopen jaren werd het maximaal te financieren bedrag steeds verder teruggebracht. In 2017 mocht de hypotheek nog maximaal 101% van de waarde van de woning bedragen. Het extra geld kon je gebruiken voor bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting of taxatiekosten. Vanaf dit jaar is dat dus niet meer mogelijk en heb je meer eigen geld nodig wanneer je een huis gaat kopen.

2. Wijzigingen bij NHG

Ook voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie zijn enkele wijzigingen doorgevoerd. Dit zijn twee belangrijke:

a. Kostengrens naar 265.000

De NHG-grens, oftewel de maximale koopsom voor woningen die in aanmerking komen voor NHG, is gestegen van 245.000 naar 265.000. Dankzij deze verhoging is een hypotheek met NHG voor een grotere groep huizenkopers mogelijk.

b. Overlijdensrisicoverzekering geen vereiste meer voor NHG

Wanneer je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit ben je niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Nu kun je dus zonder een dergelijke verzekering ook een hypotheek mét NHG afsluiten. Ondanks dat het niet verplicht is kan het natuurlijk wel verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten

3. Kosten restschuld niet meer fiscaal aftrekbaar

Heb je een restschuld overgehouden aan de verkoop van je woning? Tot voor kort waren de kosten en rente voor het financieren van dit bedrag aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Per 1 januari is die regeling opgeheven voor restschulden die na 1-1-2018 zijn ontstaan.

Benieuwd naar de mogelijkheden in 2018?

Bereken je maximale hypotheek en maandlasten

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen