Zelf je hypotheek regelen: dit moet je weten

Een hypotheek afsluiten lastig? Bijna de helft van de huizenkopers denkt daar anders over, zo blijkt uit onderzoek van Moneyou. Daarin gaf 45% van de duizend respondenten aan het afsluiten van een hypotheek niet ingewikkeld te vinden. Waarom zou je het in dat geval niet helemaal zelf regelen? Dat scheelt je een hoop kosten. Maar hoe doe je dat? En welke keuzes maak je? Een aantal feiten en handige tips.

“Wat je allemaal precies moet weten en waar je op kunt letten bij het afsluiten van je hypotheek, hangt van je situatie af. ”

Kennis is kostenbesparing

Hét grote voordeel als je zelf je hypotheek regelt, is natuurlijk dat je bespaart op de kosten die je anders kwijt zou zijn aan een hypotheekadviseur. Het is in dat geval uiteraard wel belangrijk dat je zelf genoeg kennis van hypotheken en fiscale regels hebt. En dat je je eigen huidige en toekomstige financiële plaatje goed in beeld hebt.

Waar let je op?

Wat je allemaal precies moet weten en waar je op kunt letten bij het afsluiten van je hypotheek, hangt van je situatie af. Als je als starter je eerste huis koopt is het vaak net een stukje overzichtelijker, dan wanneer je voor de tweede of derde keer een huis koopt. Je kunt dan te maken hebben met verschillende overgangsregelingen.

Welke hypotheekvorm kies je?

Een van de beslissingen die je neemt, gaat over de hypotheekvorm. Welke vorm(en) kan je het beste kiezen? Daarbij is goed om te kijken naar het fiscale aspect: heb je recht op hypotheekrenteaftrek? Over het algemeen bieden hypotheekverstrekkers drie verschillende hypotheekvormen aan: lineair, annuïteiten en aflossingsvrij. Bij Moneyou kun je kiezen uit de laatste twee. De kenmerken op een rij:

Annuïteitenhypotheek
✔Je betaalt tijdens de looptijd van je hypotheek hetzelfde vaste bruto maandbedrag, dat bestaat uit rente en aflossing.
✔In de loop van de tijd betaal je netto steeds iets meer aan je hypotheek.
✔Doordat je aflost neemt je hypotheekschuld af en daarmee ook het bedrag dat je aan rente betaalt. Je kunt dan dus ook minder rente aftrekken.
✔Het bedrag aan aflossing neemt juist toe, omdat je maandbedrag hetzelfde blijft.

Aflossingsvrije hypotheek
✔Je betaalt maandelijks alleen rente.
✔Je maandelijkse kosten zijn daardoor laag, maar je kunt de rente in de meeste gevallen de rente niet aftrekken.
✔Je lost tijdens de looptijd van de hypotheek niets af. Je hebt dus aan het eind een schuld, die achteraf moet aflossen, bijvoorbeeld door de verkoop van je woning.

Je bestaande hypotheek oversluiten: doen of niet doen?

Als je al een hypotheek hebt kan het aantrekkelijk zijn om je hypotheek over te sluiten, omdat de rente momenteel zo laag staat. Oversluiten kan je namelijk lagere maandlasten opleveren. Maar je betaalt er ook voor. Denk bijvoorbeeld aan boeterente en notariskosten. Zorg ervoor dat je weet wat deze kosten zijn en zet ze af tegen het voordeel dat het je oplevert. Hoeveel maanden lagere lasten heb je nodig om de oversluitkosten weer terug te verdienen? En wil je inderdaad nog zo lang in je huis blijven wonen?

Bereid je goed voor op je hypotheekaanvraag

Het wordt steeds belangrijker om je hypotheek zo snel mogelijk rond te hebben, zeker als je een huis koopt in stedelijke gebieden, waar de huizenmarkt al behoorlijk is aangetrokken. Een goede voorbereiding is dan het halve werk. Door ervoor te zorgen dat je alle benodigde stukken voor je hypotheekaanvraag bij de hand hebt, kun je het proces behoorlijk versnellen.

Welke documenten heb je in ieder geval nodig?

    ✔Een geldig legitimatiebewijs (geen rijbewijs);
    ✔Je laatste loonstrook;
    ✔Een originele werkgeversverklaring (niet ouder dan drie maanden);
    ✔Als je binnen tien jaar met pensioen gaat: je pensioengegevens.


Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen