Vakantie kost meer dan vakantiegeld

De helft van de Nederlanders geeft aan dat hun vakantie méér kost dan dat zij ontvangen aan vakantiegeld. Het vakantiegeld wordt daarom in 74% van de gevallen aangevuld met spaargeld.

“Wij zien dat meer mensen dan vorig jaar hun vakantiegeld opzij zetten voor later”

Vorig jaar was dit nog 64%. De lopende rekening is een opvallend minder populaire bron om het vakantiegeld mee aan te vullen. 29% doet dit, tegenover nog ruim 36% vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van online financiële dienstverlener MoneYou.

Vakantiegeld liever in december

De helft van de Nederlanders geeft aan dat hun vakantie méér kost dan dat zij ontvangen aan vakantiegeld. Het vakantiegeld wordt daarom in 74% van de gevallen aangevuld met spaargeld. Vorig jaar was dit nog 64%. De lopende rekening is een opvallend minder populaire bron om het vakantiegeld mee aan te vullen. 29% doet dit, tegenover nog ruim 36% vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van online financiële dienstverlener MoneYou.

Meer Nederlanders sparen hun vakantiegeld voor later
Het onderzoek wijst uit dat 50% van de Nederlanders het vakantiegeld ook echt gebruikt voor vakantie, 16% betaalt schulden af en 20% zet het bedrag opzij om te sparen. Maar waar sparen zij nou voor? "Wij zien dat meer mensen dan vorig jaar hun vakantiegeld opzij zetten voor later," zegt Koos van der Veen, commercieel directeur van MoneYou. Nieuw in de spaar top-3, ten opzichte van 2011, is sparen voor vakantie. Dit vervangt het sparen voor een auto. Een ander opvallend gegeven is dat vorig jaar slechts 1% spaarde voor een studie. In 2012 is dit 5%. "Wij zien dat onze klanten vaker sparen voor een specifiek doel. Zij zetten sneller geld opzij van hun lopende rekening naar een doelspaarrekening," zegt Van der Veen. "Mensen stellen zich risicomijdender op en hebben graag wat geld achter de hand. Steeds meer mensen sparen heel gericht, en dat werkt. Als je het geld opzij zet voor een specifiek doel, kom je er minder snel aan."

Retour
"Sparen voor luxe is blijkbaar op zijn retour," zegt Fred van Raaij, hoogleraar economische psychologie aan de Universiteit van Tilburg. "We zien juist een toename van het sparen voor investeringen zoals studie, oude dag, later of het vakantiegeld gebruiken om reguliere uitgaven en risico's te verminderen zoals het aflossen van leningen en de hypotheek. Sparen wordt degelijker, voorzichtiger en terughoudender".

De spaar top-3 van 2011 tegenover die van 2012:

2011
1) sparen voor later (34%)
2) sparen voor woning (29%)
3) sparen voor auto (18%)

2012
1) sparen voor later (40%)
2) sparen voor woning (25%)
3) sparen voor vakantie (25%)

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen